Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
13.13

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Saab

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 13.13

1 leto, 1 mesec

Saga o Saabu se nadaljuje: upniki zahtevajo milijone, delavce plačuje država

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Švedskemu proizvajalcu avtomobilov Saab se niti pod novim lastnikom ne uspe izkopati iz dolgoletnih težav. Večjim dobaviteljem ta znamka še vedno dolguje okoli 43 milijonov evrov.

Sodišče odobrilo predlog za uvedbo zaščite pred upniki

Sodišče je Saabu na podlagi predloga novega lastnika, družbe National Electric Vehicle Sweden (NEVS) s kitajskim kapitalom, odobrilo uvedbo zaščite pred upniki. NEVS se bo medtem potrudil poiskati rešitve za finančne težave. Sodišče v švedskem kraju Väneborg je sicer predlog NEVS po poročanju tujih tiskovnih agencij odobrilo v drugem poskusu, potem ko je prvi predlog zavrnilo, saj naj bi bil ta nepopoln, predlagani ukrepi za finančno prestrukturiranje pa premalo konkretni.

V času, ko je družba pod sodno zaščito pred upniki, bo NEVS skušal priti do novih finančnih sredstev, da bi pokril vse večje obveznosti do dobaviteljev. Tem namreč dolguje 400 milijonov kron oz. dobrih 43 milijonov evrov.

Po svež kapital v Indijo in na Kitajsko, za plače zaposlenih pa bo poskrbela kar Švedska

Lastniki NEVS naj bi se že pogovarjali z indijskim avtomobilskim proizvajalcem Mahindra & Mahindra in kitajsko avtomobilsko družbo Dongfeng o dokapitalizaciji. Prvo zasedanje upniškega odbora je predvideno za 8. oktober, v času zaščite pred upniki pa bo plače zaposlenih v Saabu v skladu s predhodnim dogovorom plačevala kar država.

NEVS je bi z namenom, da kupi Saab, ustanovljen junija 2012. Družba je v 78-odstotni lasti hongkonškega specialista za alternativne vire energije National Modern Energy Holdings in 22-odstotni lasti kitajskega pristaniškega mesta Qingdao.

Po lanskem uspešnem ponovnem začetku je maja letos proizvodnja spet obstala

Podjetje je proizvodnjo Saaba znova pognalo šele konec lanskega leta in jo maja letos zaradi likvidnostnih težav tudi ustavilo.

Saga o Saabu tako nima konca. Švedski proizvajalec avtomobilov, nekdaj znan po svojih oblikovno in tehnološko samosvojih avtomobilih, priljubljenih predvsem pri intelektualni srenji, se je v podobnem postopku znašel decembra lani, potem ko se je za preživetje bojeval dve leti.

Na robu bankrota je bil že, ko ga je ameriški avtomobilski proizvajalec GM leta 2010 prodal nizozemski družbi Swedish Automobile – takrat še Spyker – za 400 milijonov dolarjev.

Ko se ta zgodba ni izšla, so zaposleni v Trolhättanu vse upe polagali v nove azijske lastnike, a tudi ti se za zdaj niso izkazali. Veliko bolj uspešna je zgodba z največjim švedskim proizvajalcem Volvom, ki je prav tako v kitajskih rokah, lastnik Geely pa zagotavlja nadaljnji razvoj te ikonske avtomobilske znamke.

Ne spreglejte