Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
10. 8. 2016,
8.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

1

Natisni članek

Sreda, 10. 8. 2016, 8.51

6 let, 7 mesecev

Rolls-Royce in slavni kipec Spirit of ecstasy: zakaj ga ni mogoče ukrasti?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

1

Kipec na sprednjem delu rolls-royceov je pika na i ekskluzivnosti in dovršenosti prestižnih britanskih avtomobilov. Avtomobil je opremljen s posebnim sistemom proti kraji teh kipcev, ki so na nekaterih avtomobilih tudi zlati in dosegajo vrednosti tudi nad deset tisoč evrov.

Video: Kako se kipec skrije pred rokami nepridipravov


O slavni avtomobilski znamki in ženski, ki je navdihnila njeno brezčasno piko na i


Kdo je ženska, ki jo upodablja skrivnosti kipec? Slavna ženska Eleanor Velasco Thornton je bila navdih za kipec na nosu avtomobila. Bila je prepovedana ljubezen ustanovitelja znamke Johna Edwarda Scotta. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Slavna ženska Eleanor Velasco Thornton je bila navdih za kipec na nosu avtomobila. Bila je prepovedana ljubezen ustanovitelja znamke Johna Edwarda Scotta. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Kipec na pokrovu motorja rolls-royceov velja za najbolj znan in prestižen zaščitni znak v avtomobilski industriji. Ima ga vsak rolls-royce od leta 1920 naprej. Je simbol popolnih nasprotij, na eni strani mehanskega stroja, na drugi skrivnostne in osamljene ženske. Ko je ustanovitelj znamke, angleški aristokrat John Edward Scott, iskal prepoznaven zaščitni znak svojih prestižnih avtomobilov, je delo zaupal kiparju Charlesu Skyesu.

Ta ni bil navdušen nad Scottovo idejo, naj navdih išče v grški boginji zmage Nike. Navdih za kipec je našel v Scottovi ljubici Eleanor Velasco Thornton. Skrivnost njunega razmerja je prenesel v večno skrivnostnost kipca, nad katerim so bili njegovi naročniki nemudoma navdušeni in je kmalu osvojil tudi srca petičnih avtomobilskih kupcev.

Kipec Spirit of ecstasy je kot pika na i luksuzne in prestižne britanske limuzine.  | Foto: Reuters Kipec Spirit of ecstasy je kot pika na i luksuzne in prestižne britanske limuzine. Foto: Reuters

Pojem ekskluzivnosti Rolls-Roycea, ki ga ni mogoče ukrasti

Kipec z imenom Spirit of ecstasy je danes eden najbolj zaželenih avtomobilskih znakov. Večina je izdelana iz nerjavnega jekla, a mogoče ga je naročiti tudi v 24-karatnem zlatu. Kipec je kot pika na i luksuzne in prestižne britanske limuzine. Posamezni kipci lahko dosežejo tudi vrednost okrog deset tisoč evrov.

Vsak rolls-royce je opremljen s posebnim sistemom proti kraji tega dodatka. Kot je prikazal trgovec z rolls-roycei iz Floride, jih je skoraj nemogoče ukrasti z avtomobila. Takoj ko bi ga z roko hoteli potegniti v katero izmed smeri, bi se kipec skril v notranjost sprednjega dela avtomobila. Enako lahko s pritiskom na gumb stori tudi vsak voznik in tako zaščiti ta dragocen del.  

Ne spreglejte