Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
29. 5. 2017,
10.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

1

Natisni članek

car sharing pipi Ljubljana

Ponedeljek, 29. 5. 2017, 10.28

6 let, 6 mesecev

Rodil se je Pipi: Združilo se je prvih 400 Slovencev, da si med seboj delijo avtomobile

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

1

Imate avtomobil, a večino časa neizkoriščen stoji na parkirišču? V Slovenijo prihaja tudi sistem souporabe vozil oziroma "car sharinga" med zasebnimi lastniki, torej med sosedi, prijatelji in sodelavci. Storitev, ki sicer odpira še precej pravnih in zavarovalniških vprašanj, je pritegnila prvih 400 Slovencev.

Tudi v Ljubljani je večina avtomobilov parkiranih in jih večji del dneva nihče ne uporablja. | Foto: Ana Kovač Tudi v Ljubljani je večina avtomobilov parkiranih in jih večji del dneva nihče ne uporablja. Foto: Ana Kovač

Volkswagen golf ključi | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Trendi v avtomobilski industriji že napovedujejo začetek zmanjševanja lastništva avtomobilov in povečevanje tako imenovanega "car sharinga", delitvene ekonomije in bolj racionalne uporabe avtomobilov. Temu se prilagajajo tudi proizvajalci. Ti napovedujejo, da kmalu ne bodo več prodajali avtomobilov, temveč mobilnost. V Sloveniji kot majhni državi se bodo take spremembe zgodile počasneje in postopno, navsezadnje smo Slovenci na lastniški avtomobil že tradicionalno navezani. Lani smo v prestolnici dobili tudi prvi sistem souporabe električnih avtomobilov.

Skupnost lastnikov vozil, ki so ta pripravljeni oddajati

V Ljubljani se na noge postavlja še druga oblika souporabe vozil, ki pa je v nasprotju z omenjenim Avant2Go namenjena zasebnim lastnikom vozil. Za sistemom kot lastnik vozil torej ne stoji podjetje, temveč storitev kot platforma povezuje tiste lastnike avtomobila, ki so tega pripravljeni posoditi sosedom, znancem oziroma v sistem vključenih članov. Storitev tako ni le platforma, temveč prava skupnost.

Urša Hribernik. | Foto: Osebni arhiv Urša Hribernik. Foto: Osebni arhiv Ta povezuje enako misleče lastnike avtomobilov. To so predvsem tisti vozniki, ki jih tako kot Hribernikovo moti, da avtomobili večino dneva stojijo na parkirišču. Oddajanje oziroma souporaba jim lahko zniža stroške lastništva, tistim brez avtomobila pa omogoči poceni mobilnost.

Ideja iz Rožne doline prek Münchna in Španije nazaj v Slovenijo

"Že kot študentka sem iz študentskega bloka v Rožni dolini opazovala parkirišče, zasičeno z avtomobili študentov. Ti so bili med tednom vse dni nepremično parkirani. To se mi je zdelo popolnoma nesmotrno," razlaga Urša Hribernik, ki sicer prihaja iz Ljubnega pri Savinji. Pozneje ji je v Münchnu avtomobil posodila prijateljica, njen znanec pa je v Španiji prvič najel avtomobil od zasebnika.

Tako se je rodila ideja, da bi poskusili enako rešitev ponuditi tudi v Sloveniji. Danes Hribernikova vodi ekipo dveh inženirjev, oblikovalca in programerja ter na noge postavlja sistem Pipi.

"Pipi je namenjen tako študentom, ki jim avto cel teden stoji, kot tudi vsem drugim, ki bi želeli privarčevati pri stroških avtomobila in deliti avto s sosedi. Do zdaj prijavljeni avtomobili so v povprečju stari od sedem do 13 let. Seveda se najdejo tudi tako novejši kot še starejši modeli," dodaja Ljubenka.

V Ljubljani že od lani obstaja sistem souporabe električnih avtomobilov Avant2Go. | Foto: Gregor Pavšič V Ljubljani že od lani obstaja sistem souporabe električnih avtomobilov Avant2Go. Foto: Gregor Pavšič

Lastnik vozila in najemnik se morata srečati in urediti formalnosti

Čeprav Pipi kot ideja izhaja iz ljubljanske Rožne doline, storitev ni vezana zgolj na Ljubljano oziroma eno območje. Upravitelji želijo pokriti tako vasi kot mesta. Prav na vaseh ni mogoče najemati avtomobilov niti prek tradicionalnega sistema rent-a-car, nova storitev pa lahko pride prav tako domačinom kot turistom.

Souporaba avtomobilov v tem primeru poteka s fizičnim stikom lastnika in priložnostnega voznika, ne zgolj prek mobilne aplikacije. Urediti bo treba formalnosti, kot so fotografiranje avtomobila, zavarovanje, strinjanje obeh strani o izmenjavi avtomobila in podobno.

"Razmišljali smo sicer tudi že o pametnem načinu odklepanja vozil, a do tam je še dolga pot," dodaja Savinjčanka, ki ima v sistem trenutno vključenih okrog 400 uporabnikov, od tega jih tretjina svoj avtomobil oddaja.

Kako bo z vprašanjem zavarovanja in odgovornosti pri prometnih nesrečah? Ekonomiji delitve se bo morala prilagoditi tudi zakonodaja. | Foto: Kako bo z vprašanjem zavarovanja in odgovornosti pri prometnih nesrečah? Ekonomiji delitve se bo morala prilagoditi tudi zakonodaja.

Odprta vprašanja na področju financ, davkov in zavarovanja

Do uspešnega in brezskrbnega delovanja podobnih sistemov je seveda še dolga pot. Avtomobilska industrija danes že izdeluje avtomobile, ki so prilagojeni delitvi in imajo lahko že vgrajene tovrstne module. Za tehnologijo pa zaostajata tako zakonodajno kot tudi zavarovalniško področje. Lastnik bo svoj avtomobil oddal za določeno plačilo, zato mora biti področje tudi finančno oziroma davčno ustrezno urejeno.

"Izzivov je kar nekaj. Dogovarjamo se z zavarovalnico za posebno zavarovanje za čas najema vozila, ki bo tudi vključeno v ceno najema. Izzivi se pojavljajo tudi na zakonodajno-pravnem področju, saj je to neprilagojeno novim poslovnim modelom sodelovalne ekonomije. Dobro je treba definirati tudi odgovornost za čas najema vozila."

Kaj pa cena?

"Cena je močno odvisna od modela in starosti avtomobila," pravi Hribernikova ter dodaja, da se oblikuje predvsem glede na ponudbo in povpraševanje.

Pozneje je lahko cena odvisna tudi od ocen na portalu. Sistem bo predlagal priporočeno ceno za posamezen avtomobil, vendar bo odločitev o višini postavke sprejel lastnik. V ceno bodo vključeni zavarovanje, davki, provizija za vzpostavitev in vzdrževanje platforme ter lastnikov delež.

 

Ne spreglejte