Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
15. 4. 2015,
5.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Toyota

Sreda, 15. 4. 2015, 5.00

8 let

Robotek Kirobo: Od tam zgoraj je Zemlja videti kot modra svetleča dioda

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mali astronavt Kirobo, govoreči družabni robot, se je po osemnajstih mesecih, preživetih v družbi človeških astronavtov na Mednarodni vesoljski postaji, z dvema svetovnima rekordoma vrnil na Japonsko.

Mali Kirob se je rodil v znanstvenih laboratorijih

Leta 2012 so se japonski strokovnjaki družb Dentsu in Robo Garage v sodelovanju z največjim svetovnim avtomobilskih proizvajalcem Toyoto v raziskovalnem centru za napredno znanost in tehnologijo univerze v Tokiu ter v Japonski vesoljski agenciji (JAXA) lotili projekta razvoja robotskega astronavta.

V znanstvenih laboratorijih se je tako rodil govoreči oziroma misleči robotek. Kirobo je dejansko znanstvena različica zgodbe, ki jo je desetletje pred tem japonskim znanstvenim projektom daleč v prihodnost postavil tudi filmski guru Steven Spielberg v filmu A.I. umetna inteligenca (A.I. Artificial Intelligence).

V Narodnem muzeju novih znanosti in inovacij v Tokiu so predstavili vesoljske dogodivščine robotskega astronavta

Znanstveni projekt je konec marca dobil nove razsežnosti, saj je bil astronavtski robotek nagrajen z dvema Guinnessovima svetovnima rekordoma. V Narodnem muzeju novih znanosti in inovacij v Tokiu so člani projekta predstavili poročilo in prikazali videoposnetek s Kirobovimi dejavnostmi na Mednarodni vesoljski postaji.

Na odru pa se je seveda pojavil tudi Kirobo, saj je želel poklepetati s člani projektne skupine, znanstveniki, ki so ga ustvarili in poslali v vesolje.

Kirobo je na ISS pripotoval 10. avgusta 2013 in tam v družbi človeških astronavtov preživel kar osemnajst mesecev. V svojih vesoljskih dogodivščinah 414,2 kilometra nad morsko gladino je med drugim opravil prvi vesoljski pogovor med robotom in človekom. Gre za prvi tovrstni dialog v zgodovini.

Kirobov človeški sogovornik v vesolju je bil astronavt Japonske vesoljske agencije Koiči Vakata. Robotski astronavt je tako z japonskim astronavtom opravljal raziskave za prihodnost, v kateri bomo ljudje nedvomno sobivali z mislečimi roboti.

Kako je robotski astronavt od zgoraj doživel svoj matični planet?

10. februarja se je Kirobo s tovornim vesoljskim plovilom CRS-5 Dragon družbe SpaceX varno vrnil na Zemljo. Njegova kapsula je pristala v valovih Tihega oceana nedaleč od kalifornijske obale, 12 marca pa se je mali robotski astronavt vrnil v deželo vzhajajočega sonca.

Njegove prve besed po vrnitvi domov so bile namenjene opisu podobe našega planeta: "Od tam zgoraj je Zemlja videti kot modra svetleča dioda."

Ne spreglejte