Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
26. 7. 2017,
6.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

1

Natisni članek

Avtosalon Frankfurt 2017 električni avtomobili Robert Lešnik Mercedes EQ Mercedes-Benz

Sreda, 26. 7. 2017, 6.21

6 let, 6 mesecev

Robert Lešnik: Električni mercedesi prihodnosti bodo oblikovno izstopali

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

1

Mercedes-Benz bo v naslednjih petih letih predstavil deset povsem električnih avtomobilov podznamke EQ. Navzven se morajo razlikovati od vozil, ki jih poganja motor z notranjim izgorevanjem, pravi vodja zunanjega oblikovanja vodilnega premium proizvajalca vozil Robert Lešnik.

Mercedes-Benz je pred slabim letom predstavil študijo električnega crossoverja, ki je napovedal tudi podznamko električnih vozil EQ. | Foto: Mercedes-Benz Mercedes-Benz je pred slabim letom predstavil študijo električnega crossoverja, ki je napovedal tudi podznamko električnih vozil EQ. Foto: Mercedes-Benz

Tako na izziv Tesle odgovarjata Mercedes in Merklova


Drug pogon, drug oblikovalski pristop?

Medtem ko so obstoječi mercedesi od razreda A do prenovljenega S – več o elitni nemški limuzini si boste na Siol.net lahko prebrali jutri – navzven oblikovno zelo podobni (marsikdo na cesti celo zamenja razred C in E), je lani prvič predstavljena študija električnega vozila nakazala drugo smer. Osnovna izhodišča so sicer še vedno enaka oblikovalskemu jeziku najbolje prodajanih Mercedesovih modelov, toda navzven se avtomobil popolnoma loči od drugih.

Robert Lešnik, vodja zunanjega oblikovanja pri Mercedes-Benzu. | Foto: Jure Gregorčič Robert Lešnik, vodja zunanjega oblikovanja pri Mercedes-Benzu. Foto: Jure Gregorčič Robert Lešnik: Že od daleč se mora videti, da je to električni mercedes

Mercedes je lani na avtomobilskem salonu v Parizu s študijo električnega crossoverja pokazal prvi avtomobil prihodnje podznamke električnih vozil EQ. Izbrali so dimenzijsko osnovo modela GLC, ki velja za enega najbolje prodajanih nasploh. Letos jeseni bodo na avtomobilskem salonu v Frankfurtu pokazali tudi študijo z imenom EQ A. Podrobnejših podatkov o tem vozilu še ni na voljo, predvidoma pa bo to študija manjšega električnega vozila.

"Odločili smo se, da se morajo električni avtomobili navzven razlikovati od drugih modelov. Prva študija EQ je zato imela povsem nove oblikovalske elemente. Še vedno so to elementi, ki jih človeško oko hitro opazi in si te oblike tudi zapomni. Ko bodo ti avti serijski, bo ta oblika pomembna. Kdor bo na cesti videl vozilo EQ, mu mora biti takoj jasno, da je to električni mercedes. V prihodnje, ko bo teh električnih modelov še več, se bodo morda oblikovalske razlike med električnimi vozili in bencinskimi ali dizelskimi modeli morda zmanjšale. Ni pa nujno," nam je na temo oblikovanja električnih vozil povedal Robert Lešnik, vodja zunanjega oblikovanja pri Mercedes-Benzu.

Pri Mercedes-Benzu so se zavezali, da bodo do leta 2022 s podznamko EQ predstavili deset popolnoma električnih avtomobilov. Nemci bodo v proizvodnjo baterij za svoja vozila vložili milijardo evrov. Polovico tega zneska bo predstavljal vložek v postavitev druge tovarne baterij v Kamenzu.
Ne spreglejte