Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
17. 6. 2016,
10.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

7

Natisni članek

Električni avtomobili Zeleni avtomoto Volkswagen Renault

Petek, 17. 6. 2016, 10.45

6 let, 6 mesecev

Renault: Ni razloga, da bi slovenska elektrika stala toliko kot tuja nafta

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

7

hitre električne polnilnice e-golf renault zoe

Nad novim cenikom električne energije ob slovenskih avtocestah so odkrito nezadovoljni tudi pri Renaultu, ki je v Sloveniji na trgu električne mobilnosti vodilna znamka. Spremembi nasprotuje tudi naš bralec, ki je z električnim volkswagen e-golfom v zadnjem letu prevozil 40 tisoč kilometrov.

Električni avtomobili so dragi zaradi baterij – njihov strošek kompenzirajo subvencije

Poleg lastnikov električnih avtomobilov v Sloveniji so dvig cen električne energije na hitrih polnilnicah ob slovenskih avtocestah negativno sprejeli tudi uvozniki teh vozil. V Sloveniji je na pot električne mobilnosti za zdaj najresneje stopil Renault, ki ima zaradi največje ponudbe tudi največji tržni delež na za zdaj sicer še zelo majhnem trgu vozil.

Pri Renaultu pravijo, da trdno verjamejo v električno mobilnost prihodnosti in da bo že naslednja generacija baterij – te bodo postale lažje, zaradi povečane proizvodnje obsega pa se bo v skladu z ekonomijo poslovanja znižala tudi njihova cena – prinesla tudi nižje nakupne cene avtomobilov. Te danes tudi v Sloveniji uspešno kompenzirajo subvencije eko sklada, ki znašajo do 7.500 evrov.

Hitre polnilnice ob avtocestah omogočajo preprosto potovanje z električnimi vozili po skoraj celotni državi. | Foto: Hitre polnilnice ob avtocestah omogočajo preprosto potovanje z električnimi vozili po skoraj celotni državi.

Renault: Hitre polnilnice so nujne za službene poti in družinska potovanja, imajo pa tudi velik psihološki učinek

"Avtocestne hitre polnilnice sicer res niso namenjene rednemu vsakodnevnemu polnjenju, ampak omogočijo občasna daljša potovanja. Brez njih ni službenih poti po državi, brez njih ni družinskih izletov ob koncu tedna. Te polnilnice imajo poleg praktičnega tudi izjemen psihološki pomen – lastniku električnega vozila dajo varnost, da lahko kadarkoli odpotuje kamorkoli po državi," so se pri Renaultu odzvali na povišano ceno električne energije na 50-kilovatnih hitrih polnilnicah z enosmernim tokom ob slovenskih avtocestah.  

Pri slovenskem uvozniku francoske znamke opozarjajo na trenutek, ko se dragi nabavni ceni vozila pridruži še strošek energije, ki se izenači s stroškom goriva v klasičnem avtomobilu. Takrat postane uporaba električnega avtomobila ekonomsko težje vzdržna in samo še stvar redkih posameznikov, ki dajejo ekologiji prednost pred ekonomijo. 

"Ko bodo cene električnih vozil enake cene klasičnim, se cena energije lahko poveča. Tudi takrat sicer verjamemo, da zaradi domače proizvodnje elektrike ne bo razloga, da bi sto kilometrov električne vožnje stalo toliko kot sto kilometrov vožnje na fosilno gorivo, uvoženo k nam iz daljnih dežel," pravijo pri Renaultu. | Foto: "Ko bodo cene električnih vozil enake cene klasičnim, se cena energije lahko poveča. Tudi takrat sicer verjamemo, da zaradi domače proizvodnje elektrike ne bo razloga, da bi sto kilometrov električne vožnje stalo toliko kot sto kilometrov vožnje na fosilno gorivo, uvoženo k nam iz daljnih dežel," pravijo pri Renaultu.

Energija domačega izvora proti nafti iz oddaljenih dežel

"Takega ekološkega koraka nazaj si v Sloveniji ne bi smeli dovoliti. Zato ocenjujemo, da tako zaračunavanje porabe prihaja nekaj let prezgodaj. Ko bodo cene električnih vozil enake cene klasičnim, se cena energije lahko poveča. Tudi takrat sicer verjamemo, da zaradi domače proizvodnje elektrike ne bo razloga, da bi sto kilometrov električne vožnje stalo toliko kot sto kilometrov vožnje na fosilno gorivo, uvoženo k nam iz daljnih dežel," dodajajo pri Renaultu.

Tako kot vozniki tudi trgovci izpostavljajo še sporni sistem obračunavanja po minutah in ne količini električne energije. Vsi električni avtomobili se namreč ne polnijo enako hitro. Pri okrog 300 uporabnikih električnih vozil v Sloveniji je po mnenju Renaulta tako obračunavanje odločno predrago in prezgodaj uvedeno. Po njihovem mnenju se lahko celo zgodi, da bodo polnilnice ob avtocestah začele samevati, to pa bo lahko pod vprašaj postavilo tudi naložbo vanje.

Naš bralec pravi, da je v zadnji 11 mesecih z električnim e-golfom prevozil 40 tisoč kilometrov. | Foto: Naš bralec pravi, da je v zadnji 11 mesecih z električnim e-golfom prevozil 40 tisoč kilometrov.

Nad zaostrenim cenikom nezadovoljni tudi naši bralci, konkretni uporabniki električne mobilnosti

Po objavi našega članka, ki je napovedal podražitev električne energije ob avtocestah, se nam je oglasil tudi eden izmed bralcev. Sam je voznik električnega volkswagna e-golfa in je z njim v zadnjih 11 mesecih prevozil že 40 tisoč kilometrov.

"Dostopna, delujoča in razpoložljiva mreža hitrih polnilnic je za uveljavitev elektromobilnosti v Sloveniji ta hip nujna in ključna. Zaračunavanje profitnih tarif v monopolnih pogojih za storitev na javni infrastrukturi, postavljeni z davkoplačevalskim denarjem, je nesprejemljivo. Že samo poskus objave takega cenika pomeni zelo slabo publiciteto za prodor e-mobilnosti in je v nasprotju s prizadevanji državnih institucij (Eko Sklada, pristojnega ministrstva …), proizvajalcev tehnologije in Evropske skupnosti," se je odzval naš bralec Stanislav Rozman, ki je torej neposredni uporabnik električnih avtomobilov in tako predstavlja tudi pogled konkretnega voznika oziroma potencialnih kupcev električnih vozil v prihodnosti.

Ne spreglejte