Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
11. 2. 2016,
22.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Renault Družinski Avtomoto

Četrtek, 11. 2. 2016, 22.53

8 let

Renault megane – od besed k dejanjem. Za slovenskega kupca od 13.990 evrov naprej

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Novi renault megane je pred vrati slovenskih garaž. Uradna prodaja se začne 24. februarja, najcenejši bo stal od 13.990 evrov (brez popusta). Karavan pride jeseni, RS prihodnje leto. Je golf ogrožen?

Astra, focus, golf ... tekmecev je dovolj. Štirikolesno krmiljenje le za izvedbo GT. Zakaj?

Na slovenskem trgu bo megane, tako trdijo pri Renault-Nissan Slovenija, konkuriral predvsem Oplovi astri, Fordovemu focusu, Peugeotovemu 308, Citroënovemu C4 in Volkswagnovemu golfu, najbrž pa ne gre podcenjevati azijskih tekmecev na čelu s kio ceed.

Proti omenjenim se bo boril z razmeroma široko zastavljeno paleto, zasnovano na treh različno zmogljivih dizelskih in štirih različno zmogljivih bencinskih motorjih (razpredelnica) ter šestih stopnjah opreme (life, zen, intens, bose, GT-line in GT).

Kot prvi v izredno tekmovalnem segmentu pa bo ponujal štirikolesno krmiljenje – a izključno v povezavi z izvedbo GT. Kot da manj športnim voznikom občutno povečana okretnost v obliki manjšega obračalnega kroga ne bi prišla prav.

Kratki (drugi) vtisi

Nekaj sto kilometrov za volanom, na sopotniškem in na enem od zadnjih sedežev je bilo dovolj, da potrjujem nesporni kakovostni napredek nadpovprečno tihe meganove kabine. Kot edino pomanjkljivost, takšno na prvo žogo, velja izpostaviti plastiko zadnjih vrat testnega vozila, ki je bila neprimerno trša in manj ugledna od plastike, ki je prekrivala vozniška in sovozniška vrata.

Tako kot espace, tudi megane ponuja sistem multisense, ki je sposoben uravnavati kar do devet različnih nastavitev vozila – od odzivnosti in (umetno generiranega) zvoka motorja, hitrosti delovanja samodejnega menjalnika in do klimatske naprave, trdote volana in blažilnikov ter celo masaže sedežev in v primeru megana GT tudi štirikolesnega krmiljenja. Vse v iskanju optimalne prilagoditve voznikovim željam.

Opazna karoserija prepričala tudi ob tretjem srečanju

Da se je Renault novinca lotil s posebnim zanosom, smo poročali že ob prvem srečanju v živo, na frankfurtskem avtomobilskem salonu in ob prvi vožnji na Portugalskem.

O videzu, vključno s privlačnimi in zelo natančno izvedenimi podrobnostmi, je bilo porabljenega že preveč virtualnega črnila – zato o njegovi pojavnosti le toliko, da zelo opazna karoserija še posebej lepo izstopa v izvedbi GT (in GT-line), kar brez dvoma pomeni velik obet pred prihodom obljubljenega megana RS.

Mimogrede, naj nas že zdaj začne skrbeti, da ga bo Renault oropal ročnega menjalnika in ga obsodil na (povpečno hitro) dvosklopčno avtomatiko, kot je to storil pri cliu? In, če ste mogoče spregledali naše prejšnje zapise o Renaultovem favoritu spodnjega srednjega razreda, prvič lahko pozabite na trivratno kupejevsko karoserijsko izvedenko.

GT – najbolj športen megane ta hip

GT poganja bencinski turbomotor z 1,6 litra delovne prostornine, 205 "konji", moč na sprednji kolesi pa prenaša le v povezavi z dvosklopčnim samodejnim menjalnikom. Štirikolesno krmiljenje je v nasprotju z espaceom dodatno prilagojeno, kar pomeni, da se začnejo zadnja kolesa v isto smer kot prva obračati šele pri 80, namesto pri 60 kilometrih na uro. Blažilniki so čvrstejši (delo ekipe Renault Sport), zavorni koluti in kolesa so večja, sedeži serijsko športni in lega stabilnejša.

Ne spreglejte