Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
6. 6. 2017,
5.39

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

3

Natisni članek

Renault

Torek, 6. 6. 2017, 5.39

5 let, 6 mesecev

Renault koleos v Sloveniji: bo kos zelo močni in kakovostni konkurenci?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

3

Renault koleos | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Renault koleos je trenutno najvišje postavljeni model francoske avtomobilske znamke, ki bo kupce iskal v zelo kakovostnem in izenačenem razredu. Za solidno opremljenega bo treba odšteti vsaj 30 tisočakov, v ponudbi sta dva dizelskega motorja, a nobenega bencinskega.

Avtomobil je dolg 4,6 metra in ima za svoj razred precej dolgo medosno razdaljo 2,7 metra. Kot šesti model Renaulta bo na voljo tudi z opremo initiale paris. | Foto: Gregor Pavšič Avtomobil je dolg 4,6 metra in ima za svoj razred precej dolgo medosno razdaljo 2,7 metra. Kot šesti model Renaulta bo na voljo tudi z opremo initiale paris. Foto: Gregor Pavšič Renault spada med najuspešnejše avtomobilske znamke tako v Evropi kot Sloveniji, za dobre prodajne rezultate pa se lahko zahvalijo tudi hitremu prilagajanju trendom crossoverjev in športnih terencev. Ali bo obdržal mesto druge najuspešnejše avtomobilske znamke v Evropi in Sloveniji, bo v marsičem odvisno od uspeha dveh crossoverjev oziroma športnih terencev, to sta prenovljeni captur in novi koleos.

Capturja so izpopolnili in mu dodali možnost prestižne opreme initiale paris

Pred štirimi leti so z malim capturjem sledili trendu nissana juka, avtomobila iz skupne poslovne naveze Renault-Nissan, in do danes so jih prodali že več kot 730 tisoč. V Sloveniji so jih do zdaj prodali več kot šest tisoč, od tega samo lani več kot 1.800. Captur je bil tako najuspešnejši v svojem razredu in skupno peti najbolj prodajan avtomobil v Sloveniji.

Notranjost je prepoznavna za vozila Renault. Izstopa pokončni zaslon na dotik, kjer bomo zaman iskali sistem multinsense  za prilagajanje vozniških slogov. Pri najvišjem paketu opreme (na fotografiji) so materiali na visoki ravni, prav tako udobje sedežev. | Foto: Gregor Pavšič Notranjost je prepoznavna za vozila Renault. Izstopa pokončni zaslon na dotik, kjer bomo zaman iskali sistem multinsense za prilagajanje vozniških slogov. Pri najvišjem paketu opreme (na fotografiji) so materiali na visoki ravni, prav tako udobje sedežev. Foto: Gregor Pavšič

Staro ime, nov avtomobil

Toda glavna novost Renaulta v letošnji sezoni ni prenovljeni captur – dobil je boljše materiale v notranjosti in modernejši infozabavni sistem – temveč nova generacija velikega športnega terenca koleosa. Tega modela se sicer iz prejšnje generacije drži še slab sloves. Stari je namreč kakovostno zaostajal za tekmeci in skoraj bi se ga v Parizu celo odkrižali, zdaj pa je postal povsem drugačen avtomobil.

Povzel je oblikovalske smernice aktualnih renaultov in tudi občutno zrasel v vse glavne dimenzije. Koleos je zdaj dolg 4,67 metra in ima 2,71 metra medosne razdalje, kar zagotavlja prostorno notranjost, športni terenec je na samem vrhu trenutne Renaultove ponudbe.

Pri Renaultu pravijo, da se s ponudbo motorjev odzivajo na zahteve evropskega kupca. V koleosu bosta le 1,6-litrski in dvolitrski dizelski motor, ki imata 130 oziroma 175 "konjev". Močnejši motor je na voljo tudi z brezstopenjskim menjalnikom Xtronic in štirikolesnim pogonom. | Foto: Gregor Pavšič Pri Renaultu pravijo, da se s ponudbo motorjev odzivajo na zahteve evropskega kupca. V koleosu bosta le 1,6-litrski in dvolitrski dizelski motor, ki imata 130 oziroma 175 "konjev". Močnejši motor je na voljo tudi z brezstopenjskim menjalnikom Xtronic in štirikolesnim pogonom. Foto: Gregor Pavšič

Proti kakovostnim tekmecem s prostornostjo in opremo, kjer pa nekaj elementov že pogrešamo …

Razred večjih športnih terencev je danes zelo kakovosten in pomeni v Evropi obseg okrog 450 tisoč vozil na leto. Glavni tekmeci koleosa so na primer sestrski nissan X-trail, novi škoda kodiaq, peugeot 3008, volkswagen tiguan allspace in tudi hyundai grand santa fe.

Renaultov športni terenec bo v tej sredini poskušal kupce nagovarjati z dobro kombinacijo prostornosti, opremljenosti in cene. Koleosu prostornosti ne moremo očitati, prav tako ima iz vidika opreme večino tistega, kar poznamo iz renaultov višjega cenovnega razreda, kot sta kadjar in predvsem talisman.

No, koleos na primer nima sistema multisense za izbiro vozniških profilov, ob prvem stiku smo pogrešali tudi možnost radarskega tempomata (prihaja prihodnje leto) in navsezadnje tudi možnost sedmih sedežev.

Zadaj najdemo dva priključka isofix in precej veliko prostora za noge potnikov. Zadnja klop ni vzdolžno premična, zato pa pri Renaultu izpostavljajo velik kot odpiranja zadnjih stranskih vrat. | Foto: Gregor Pavšič Zadaj najdemo dva priključka isofix in precej veliko prostora za noge potnikov. Zadnja klop ni vzdolžno premična, zato pa pri Renaultu izpostavljajo velik kot odpiranja zadnjih stranskih vrat. Foto: Gregor Pavšič

Štirikolesni pogon in menjalnik so mu posodili pri Nissanu

Avtomobil ima 21 centimetrov oddaljenosti od tal. Štirikolesni pogon je koleosu posodili pri Nissanu.  Ob vsakdanjih pogojih na cestah ima avtomobil pogon na sprednji kolesi, nato pa se po potrebi več moči prenaša tudi na zadnji par koles. Ta lahko sprejmejo do 50 odstotkov razpoložljive moči in navora. Razporeditev je mogoče v razmerju 50 : 50 med obema osema tudi zakleniti, to pa deluje do hitrosti 40 kilometrov na uro. Moč se na kolesa prenaša prek ročnega ali pa Nissanovega brezstopenjskega samodejnega (CVT) menjalnika Xtronic.

Koleos bo v Sloveniji na voljo le z dvema dizelskima motorjema, ki imata 1,6 oziroma dva litra delovne prostornine. To sta motorja dCi 130 in dCi 175, pri zadnjem pa je mogoče izbirati tudi možnost štirikolesnega pogona in samodejnega menjalnika.

Zadovoljivo opremljeni koleos bo stal slabih 30 tisočakov

Najcenejši koleos bo stal 27 tisoč evrov, z izjemo najcenejše pa so vse različice avtomobila na voljo le v dveh najvišjih paketih opreme intense in initiale paris. Koleos s samodejnim menjalnikom bo stal vsaj 32 tisočakov, štirikolesno gnana različica pa od 33 tisoč evrov. Najbolje opremljeni koleos z opremo initale paris bo v Sloveniji stal od slabih 39 tisoč evrov. Te cene ne vključujejo aktualnih popustov trgovcev.

Zadnja vrata se odpirajo elektronsko, kot prvi renault ima koleos tudi električno iztegljivo vlečno kljuko. Prtljažnik ima prostornino od 579 do 1.795 litrov. | Foto: Gregor Pavšič Zadnja vrata se odpirajo elektronsko, kot prvi renault ima koleos tudi električno iztegljivo vlečno kljuko. Prtljažnik ima prostornino od 579 do 1.795 litrov. Foto: Gregor Pavšič

V dražjem koleosu je udobje spredaj na visoki ravni, med dodatno opremo najdemo tudi panoramsko streho in prezračevanje sprednjih sedežev. | Foto: Gregor Pavšič V dražjem koleosu je udobje spredaj na visoki ravni, med dodatno opremo najdemo tudi panoramsko streho in prezračevanje sprednjih sedežev. Foto: Gregor Pavšič

Koleos z različico opreme intiale paris stane slabih 39 tisoč evrov. | Foto: Gregor Pavšič Koleos z različico opreme intiale paris stane slabih 39 tisoč evrov. Foto: Gregor Pavšič

Štirikolesni pogon so posodili pri Nissanu, prav tako brezstopenjski menjalnik Xtronic. V nissanu X-.trailu je ta zelo dobro sodeloval z močnejšimi dizelskimi motoji. | Foto: Gregor Pavšič Štirikolesni pogon so posodili pri Nissanu, prav tako brezstopenjski menjalnik Xtronic. V nissanu X-.trailu je ta zelo dobro sodeloval z močnejšimi dizelskimi motoji. Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte