Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
2. 2. 2015,
13.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 2. 2015, 13.07

8 let

Renault kadjar – pravi Indiana Jones, šarmer in pustolovec med megani

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Renault je v Parizu predstavil svoj najbolj svež izdelek barvite avtomobilske genetike. Kadjar je popoln križanec nove meganove družine. Dinamično podobo krepi z Nissanovim štirikolesnim pogonom.

V svet se podaja na krilih uspeha manjšega brata capturja in japonskega bratranca

Da so športni kompaktni terenci in predvsem "crossover" modeli oziroma avtomobilski križanci, ki v enem avtomobilu združujejo najboljše lastnosti posameznih avtomobilskih segmentov, v vzponu, smo poročali že lani jeseni, ko je Renault na domačem pariškem salonu razkril tako dolgo pričakovano novo generacijo espacea. In glej ga zlomka, ta izvorna celica sodobnih enoprostorcev je doživela mutacijo in se celo s pomočjo vnosa letalskih genov preobrazila v smer "crossover" avtomobilov.

To seveda ni naključje, saj je bil na primer lani skoraj vsak peti prodan avtomobil na svetu "crossover" zasnove. Delež teh avtomobilskih križancev je leta 2014 na stari celini dosegel 23 odstotkov, na največjem svetovnem trgu, na Kitajskem, pa je njihov delež dosegel 26 odstotkov.

Ne gre pozabiti, da ima Renault s kadarjem visoke cilje tudi zaradi tržnih uspehov njegovega manjšega brata križanca capturja. Ta blesti tudi v Sloveniji, na evropske ceste pa so Francozi lani poslali kar 178 tisoč capturjev, s čimer je ta postal razredni prvak med križanci velikostnega segmenta B. Kadjarju pa pogum vliva tudi njegov japonski bratranec nissan qashqai, ki je na vrhu lestvice najbolj prodajanih kompaktnih SUV-modelov, ki je leto 2014 končal še s prestižno uvrstitvijo v dvorano slavnih, najvarnejših avtomobilov po izboru organizacije EuroNCAP. Pri Renaultu zato ne skrivajo želja, ki jih imajo z novincem, sploh ker jih verjetno boli tudi koleosov tržni (ne)uspeh.

Kadjar računa na resen preboj tudi onstran velikega zidu

Na predstavitvi v Parizu so nam inženirji zagotavljali, da je bil zaradi pomembnosti rastočega trga križancev kadjar deležen še posebej skrbnih priprav in razvoja, da bi kar najbolj ustrezal željam kupcev v svojem segmentu. Posledično naj bi izstopal tudi s kakovostjo materialov in izdelave. Prvi vtis s statične predstavitve je precej pozitiven. Kadjar s tega vidika obeta.

Pri Renaultu trdijo, . Na njegov dejanski svetovni uspeh bo nedvomno vplivala tudi prodaja na Kitajskem. Kadjar bo tudi prvi avtomobil z Renaultovim logotipom na nosu, ki ga bodo izdelovali onkraj kitajskega zidu. Podjetje Dongfeng Renault zanj gradi novo tovarno v Wuhanu, kjer bodo od leta 2016 lahko naredili okoli 150 tisoč teh križancev na leto.

Kadjar bo na kitajske ceste tako zapeljal kot udarna ost ofenzive skupine Renault, tudi od njegovega uspeha pa bo nedvomno odvisen srednjeročni cilj Renaulta na Kitajskem. Francozi želijo osvojiti 3,5-odsotni tržni delež, kar pomeni, da mora na kitajske ceste na leto zapeljati okoli 750 tisoč novih renaultov.

V notranjosti kot pravi križanec zmore tudi enoprostorske trike

Renault kadjar je seveda avtomobil, ki ima v poslanstvu, na seznamu prioritet visoko zapisne tudi naloge družinske mobilnosti, zato premore nekaj precej uporabnih enoprostorskih trikov. Za prevoz daljših predmetov ali pa za vlogo mizice se na primer poklopi naslonjalo sovoznikovega sedeža. Deljiva zadnja klop (1:3 in 2:3) se samodejno zloži s pomočjo sistema easy break. Nastane ravna ploščad. 473-litrski prtljažnik je mogoče pregraditi na dva oziroma tri dele.

Odlagalnih mest v potniški kabini skupaj nanese za okoli 30 litrov. Na dobro počutje potnikov vplivata še slab meter prostora nad sedali (910 mm) in skoraj poldrugi meter širine (1,456 m) v višini komolcev.

Omeniti velja tudi kar 1,4 kvadratnega metra veliko fiksno panoramsko streho, pa mehko obloženo armaturno ploščo in precej moderne merilnike z zaslonom v velikost sedmih palcev.

Zrel za avtomobilski treking v vsakem vremenu, za resnejši teren pač ne

Glede terenske telovadbe onstran asfaltne civilizacije se kadjar lahko pohvali z 18-stopinjskim vstopnim in 25-stopinjskim sestopnim kotom, kar da avtomobilu nekoliko samozavesti, zlasti če boste na kakšni športni prireditvi želeli splezati na kakšno parkirno mesto na brežini.

Z zaščitnimi oblogami sta spodaj opremljena oba odbijača, prtljažnik oziroma njegov prag pa pred praskami in umazanijo ščiti obroba iz nerjavečega jekla.

Oblogi pod odbijačema spredaj in zadaj ščitita podvozje avtomobila, obroba praga prtljažnika iz nerjavečega jekla pa ga ščiti pred poškodbami in umazanijo.

Na voljo bo tudi s štirikolesnim pogonom, povzetim iz Nissanovih športnih terencev s tremi načini delovanja (auto, lock in 2WD). Za več oprijema pri različici s pogonom na sprednji kolesi bo imel kadjar elektronski program za povečanje oprijema (extended grip), standardno pa bo imel nameščene gume s profilom M+S za več oprijema v blatu in snegu.

Ne spreglejte