Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
7. 7. 2016,
13.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Športni Avtomoto Renault

Četrtek, 7. 7. 2016, 13.56

6 let, 6 mesecev

Renault clio – RS do sto v le 6,6 sekunde!

Renault clio - RS bo hitrejši, GT-line pa elegantnejši

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Renault clio RS in GT line | Foto Renault

Foto: Renault

Le nekaj tednov za predstavitvijo prenovljenega Renaultovega prodajnega prvaka na glavni oder stopata še prenovljeni športni izvedbi clia – ostri RS in športno-elegantni GT-line. RS trophy doseže sto kilometrov na uro v le 6,6 sekunde!

Tri različne trdote podvozij za športnega RS-a

Renault clio RS in GT line | Foto: Renault Foto: Renault

Razvejanost ponudbe očitno postaja ključ tudi pri kupcih majhnih športnikov. Clio RS po novem ponuja več možnosti izbire, začenši s trdoto podvozja. V povezavi z dvema velikostma platišč so izbire tri – serijska (17-palčna platišča), ki se lahko nadgradi s podvozjem cup ali trophy in 18-palčnimi platišči. Za zadnjo različico velja, da je najbolj čvrsta in bojda primerna tudi za pogosto obiskovanje dirkališč – blagor torej vsem tistim, ki jim je razkošje dirkaške nirvane v obliki nekaj kilometrov zavitega in dobro vzdrževanega asfalta, zaščitenega z izletnimi conami, na voljo. Slovenski kupci iz te "elitne" skupine seveda izpademo. In še to, v primerjavi s prvima dvema konfiguracijama podvozja je RS trophy spredaj spuščen za dva in zadaj za okrogel centimeter.

Renault trem različnim nastavitvam podvozja dodaja še dve različno zmogljivi izvedbi. Medtem ko bo 200 "konjev" moralo biti dovolj za kupce izvedenk sport in cup, bodo lastniki izvedbe trophy lahko računali na podporo dodatnih dvajsetih "konjev". V vsakem primeru in ne glede na različico bo menjalnik enak – samodejni izdelek EDC, ki se zanaša na storitve dveh robotiziranih sklopk.

Do sto kilometrov na uro najhitreje med sebi podobnimi

Clio RS trophy bo do sto kilometrov na uro pospešil v le 6,6 sekunde – najhitreje v svojem razredu. Pospeševal bo lahko do hitrosti 235 kilometrov na uro. Tudi v prihodnje bo ponujal sistem za hitro speljevanje, t. i. launch control, največji vozniški zanesenjaki pa bodo po vsaki hitri vožnji najbrž z velikim veseljem prečesali telemetrijske podatke, ki jih je RS v povezavi z monitorjem sposoben beležiti.

Nekaj novosti bo tudi pri videzu – največja sprememba se nanaša na spremenjen, agresivnejši odbijač, pri Renaultu pa so vanj na izviren način uspeli umestiti tudi meglenke oziroma večfunkcijsko svetlobno telo, ki bo v obliki ciljne zastavice med drugim združevalo delovanje meglenk in dodatnih luči za osvetljevanje notranjega dela zavoja. | Foto: Renault Nekaj novosti bo tudi pri videzu – največja sprememba se nanaša na spremenjen, agresivnejši odbijač, pri Renaultu pa so vanj na izviren način uspeli umestiti tudi meglenke oziroma večfunkcijsko svetlobno telo, ki bo v obliki ciljne zastavice med drugim združevalo delovanje meglenk in dodatnih luči za osvetljevanje notranjega dela zavoja. Foto: Renault

Lahko tudi z Akrapovičevim izpuhom

Renault clio RS in GT line | Foto: Renault Foto: Renault

Clio RS bo lahko zvenel tudi malo slovensko. Pri Akrapoviču so zanj razvili poseben izpušni sistem, ki mu bo zagotavljal posebej rezek zvočni pečat, zanimivo pa bo čez kako leto ali dve vprašati, koliko kupcev v tujini in Sloveniji se je odločilo za tovrstno oplemenitenje izkušnje RS.

Sodelovanje s slovenskim podjetjem pozdravlja tudi generalni direktor Renault Sport Cars Patrice Ratti: "Obdali smo se s priznanimi dobavitelji, ki aktivno sodelujejo v avto-moto športu, kakršen je tudi Akrapovič, in tako še utrjujemo našo povezanost tako z dirkališči kot tudi z običajnimi cestami."

Nov obraz tudi za GT-line

Renault clio RS in GT line | Foto: Renault Foto: Renault

V skladu s posodobljenimi potezami bo v svet samozavestneje strmel tudi Renaultov kompromis, nekakšen povezovalni most med običajnimi izvedbami clia in cliom RS. Na prvi pogled spremenjen odbijač lepo podpira njegov športen značaj, kromaste dodatke so nadomestili temni, in sicer v barvi, ki jo je Renault poimenoval s preprostim imenom: dark metal. Namenjena so mu posebna 16- ali 17-palčna platišča, izpušna cev bo tudi v prihodnje kromirana, ne bo pa več dvojna.

V kabini bodo prevladovali dodatki, pobarvani v zaščitno modro barvo, usnjen volan je za razlike v znački, enak kot pri cliu RS, od katerega si je izposodil tudi aluminijaste stopalke in športne sedeže. | Foto: Renault V kabini bodo prevladovali dodatki, pobarvani v zaščitno modro barvo, usnjen volan je za razlike v znački, enak kot pri cliu RS, od katerega si je izposodil tudi aluminijaste stopalke in športne sedeže. Foto: Renault

Ne spreglejte