Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
15. 5. 2013,
9.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 15. 5. 2013, 9.19

8 let

Renault captur v lov za slovenskimi kupci

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Captur bo lovil kupce, ki iščejo kombinacijo kombilimuzinskega, enoprostorskega in športno-tertenskega. Cene se začnejo pri 13.590 evrih.

To capture = ujeti

Na prvi vožnji smo ga označili za simpatično domiselnega, izlet v okolici Bohinjske Bistrice je dokazal, da inovativnost pristopa, sploh če je ta povezan z rastočim segmentom tako imenovanih kvaziterencev, predvsem zaradi vse bolj priljubljene dvobarvne karoserije in atraktivne karoserijske zasnove zares lovi (to capture, v prevodu ujeti) številne poglede.

Križanje treh različnih segmentov

Po vzoru športnih terencev ponuja visok položaj sedenja, SUV-jevski videz in 20-centimetrsko oddaljenost od tal. K temu dodaja še enoprostorsko uporabnost in prilagodljivost, po kombilimuzinah pa je povzel kompaktne mere in vozne lastnosti. Vse to, vsaj v določenih pogledih, drži.

Oddaljenost od tal v teoriji avanturistom, v praksi pa skoraj vsakemu vozniku kdaj pa kdaj res pride prav, a štirikolesni pogon kar odmislite. Enoprostorsko prilagodljivost potrjuje z vzdolžno pomično klopjo in uporabnim, serijskim dvojnim dnom, prostornost druge vrste naj bi bila tolikšna kot pri večji laguni.

Kombilimuzinski pristop uveljavlja s kompaktnimi merami, saj ni daljši od štirih metrov in decimetra, posledično tudi po dinamični plati kljub višjim težiščem in dodatnim 150 kilogramom za lažjim cliom ne zaostaja veliko.

Zanimiv je tudi zaradi premišljenih posebnosti

Sedežne prevleke so snemljive, pralni stroj lahko vidijo največ petkrat in kupcu omogočajo dodatno popestritev sicer prijetno živahne kabine, na voljo je 27 litrov odlagališč, predal pred sovoznikom pa je v primerjavi s praktično katerimkoli drugim v avtomobilski industriji prava jama.

Odstranjena polica dvojnega dna pomeni 377 litrov prtljažnika (77 litrov več kot pri cliu), 16-centimetrski pomik klopi proti sprednjemu delu kabine prostornino poveča na 455, podrta klop pa na 1.235 litrov.

Motorji so enaki kot pri cliu (glej razpredelnico), le da so zaradi dodatne teže in posledične pretirane zasoplosti capturja iz palete odstranili najšibkejšo bencinsko (1,2 16V) in dizelsko (DCi 75) različico.

Štirje tekmeci in relativno ugodna vstopna cena

Renault tekmece vidi v miniju countrymanu, peugeotu 2008, nissanu juke in Oplovi mokki.

Vstopna cena v svet lovljenja pogledov je 13.590 evrov za 66-kilovatnega bencinarja in 15.390 za enako zmogljivega dizla. Omeniti velja, da je captur v povprečju za 1.400 evrov dražji od običajnega clia, ravno toliko pa znaša Renaultov redni popust. Ob tem se velja vprašati, ne ali, ampak koliko bo hišni kanibalizem škodoval cliu. Navsezadnje je captur bolj mladosten, uporabnejši in konec koncev tudi mlajši. Pa čeprav le za slabo leto.

Ne spreglejte