Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
31. 1. 2017,
7.00

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Natisni članek

Kia varčna vožnja hibridni avtomobili Hibrid Guinnessov rekord

Torek, 31. 1. 2017, 7.00

1 leto, 7 mesecev

Novi Guinnessov rekorder v najmanjši porabi pri hibridih:

Rekord kie niro: od Los Angelesa do New Yorka s povprečno porabo 3,07 litra

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Kia niro Guinessov rekorder v porabi | Foto Kia

Foto: Kia

Voznik Wayne Gerdes in sovoznik Robert Winger sta s hibridnim kia nirom od mestne hiše v Los Angelesu do mestne hiše v New Yorku prevozila 5.979 kilometrov (3.715,4 milj), porabila pa sta samo 183,6 litra (48,5 galone) oziroma 4,1 rezervoarja goriva.

Novi Guinnessov rekorder v najmanjši porabi pri hibridih

Slovenski zastopnik z nirom zaradi že skoraj razprodane proizvodnje nima kakšnih posebnih strateških načrtov. Prihodnje leto jih nameravajo pripeljati med 30 in 50. | Foto: Jure Gregorčič Slovenski zastopnik z nirom zaradi že skoraj razprodane proizvodnje nima kakšnih posebnih strateških načrtov. Prihodnje leto jih nameravajo pripeljati med 30 in 50. Foto: Jure Gregorčič Eko posadka je torej s povsem serijskim hibridnim modelom novega športnega terenca kia niro pot od Los Angelesa do New Yorka v realnih pogojih odprtega prometa prevozila s povprečno porabo 3,7 litra na sto kilometrov (76,6 galone na miljo). S tem rezultatom se je niro vpisal v najslavnejšo knjigo rekordov kot hibrid z najmanjšo porabo goriva v vožnji od zahodne do vzhodne obale ZDA.

Kia niro je sicer ob izteku leta 2016 zapeljal tudi na slovenske ceste. Novopečeni Guinnessov rekorder slovenskim kupcem poleg nizke povprečne porabe goriva (3,8 l/100 km) in nizkih izpustov CO2 (88 g/100 km) obljublja še bogato serijsko opremo ter sedemletno tovarniško garancijo.


Tehnični podatki hibridnega pogona nira

Prva vožnja: kia niro


Treba pa je poudariti, da imajo lovci na eko rekorde seveda povsem svoj slog vožnje, ki precej odstopa od običajne uporabe vozila. Če bo niro na našem testu porabil manj kot pet litrov goriva, bo to resnično dober dosežek. Novi prius je recimo naš test sklenil s 4,9-litrskim povprečjem porabe goriva.

Velja pa omeniti še, da bo Kia ena prvih znamk, ki bo tudi v Sloveniji kupcem ponudila celoten nabor pogonov, v katerega je vpletena elektrika: povsem električni avtomobil, hibrid in priključni hibrid.

"Zelo smo veseli nirovega rekordnega dosežka. Naredili smo vozilo, ki ima izjemne zmogljivosti, odličen videz ter fantastično porabo. Guinnessov svetovni rekord to več kot potrjuje," je v New Yorku rezultat tehnike in seveda tudi posadke komentiral Orth Hedrick, podpredsednik oddelka produktnega načrtovanja pri Kia Motors America. | Foto: Kia "Zelo smo veseli nirovega rekordnega dosežka. Naredili smo vozilo, ki ima izjemne zmogljivosti, odličen videz ter fantastično porabo. Guinnessov svetovni rekord to več kot potrjuje," je v New Yorku rezultat tehnike in seveda tudi posadke komentiral Orth Hedrick, podpredsednik oddelka produktnega načrtovanja pri Kia Motors America. Foto: Kia

Kombinirani hibridni sistem: 104 kilovate in 265 Nm navora, poraba: 3,8 litra na 100 km, izpusti: 88 g CO2
Bencinski motor 1,6 GDI in menjalnik: Elektromotor: Baterija:
DOCH, 16V, štirivaljni, 77 kW pri 5.700 vrt./min., 147 Nm pri 4.000 vrt./min. s stalnim magnetom 32 kW in 170 Nm litij-ionska polimerna, 240 V, 1,56 KWh, 6,5 Ah

Za pogon nira skrbi vzporedni hibridni sistem s skupno sistemsko močjo 104 kilovate. Poleg 1,6-litrskega bencinskega motorja GDi s 77 kilovati pogon sestavljajo še 32-kilovatni elektromotor s stalnim magnetom in litij-ionska polimerna baterija (1,56 kWh) ter samodejni šeststopenjski DCT-menjalnik z dvema sklopkama. Korejci obljubljajo prepričljivo energijsko učinkovitost in majhen vpliv na okolje: 3,8 litra na sto kilometrov in 88-gramski izpust CO2 na kilometer. | Foto: Jure Gregorčič Za pogon nira skrbi vzporedni hibridni sistem s skupno sistemsko močjo 104 kilovate. Poleg 1,6-litrskega bencinskega motorja GDi s 77 kilovati pogon sestavljajo še 32-kilovatni elektromotor s stalnim magnetom in litij-ionska polimerna baterija (1,56 kWh) ter samodejni šeststopenjski DCT-menjalnik z dvema sklopkama. Korejci obljubljajo prepričljivo energijsko učinkovitost in majhen vpliv na okolje: 3,8 litra na sto kilometrov in 88-gramski izpust CO2 na kilometer. Foto: Jure Gregorčič

Ne spreglejte