Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
21. 1. 2017,
9.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

3

Natisni članek

alkohol nesreča nesreča Ferrari

Sobota, 21. 1. 2017, 9.30

6 let, 6 mesecev

Razbiti ferrari 458 speciale tudi opomin voznikom v Sloveniji #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

3

Ferrari 458 speciale nesreča alkohol | Foto Austin Fire Department

Foto: Austin Fire Department

Pijani 28-letnik iz Austina v ZDA je izgubil nadzor nad ferrarijem 458 speciale, ki ga poganja sredinsko postavljeni motor V8 s 600 "konji". V razbitem avtomobilu ni bil nihče resneje poškodovan. Nesreče, ki se zgodijo zaradi vpliva alkohola, so še vedno precej pogoste tudi v Sloveniji.

Alkohol na cestah ubija: bodo Slovence spametovale preventiva ali strožje kazni?


Dva sedeža, a kar trije potniki

Voznik se je za volan ferrarija 458 speciale usedel pod vplivom alkohola, kar pa ne gre skupaj z obvladovanjem superšportnega avtomobila z močjo kar 445 kilovatov oziroma slabih 600 "konjev". 28-letni voznik iz ameriškega mesta Austin je s ceste zapeljal pri hitrosti okrog 160 kilometrov na uro, so za lokalne medije povedali očividci nesreče.

Ferrarija je dvignilo v zrak, kjer se je zavrtel okrog vzdolžne osi, ustavil pa se je približno deset metrov pod cesto. Čeprav ima ferrari le dva sedeža, so reševalci v njem našli kar tri potnike. Kljub resnemu trčenju, v katerega ni bilo udeleženo nobeno drugo vozilo, so bili vsi trije le lažje poškodovani.

Policisti so voznika aretirali zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Za zdaj ni znano, ali je bil tudi lastnik prestižnega ferrarija ali si ga je le sposodil oziroma najel.

Razbiti ferrari nov opomin tudi voznikom v Sloveniji

"Vsak, ki gre pod vplivom alkohola za volan, in to gre po svoji volji, je morebitni povzročitelj prometne nesreče," pravi Brane Legan, inštruktor varne vožnje pri AMZS. | Foto: AMZS "Vsak, ki gre pod vplivom alkohola za volan, in to gre po svoji volji, je morebitni povzročitelj prometne nesreče," pravi Brane Legan, inštruktor varne vožnje pri AMZS. Foto: AMZS Vožnja pod vplivom alkohola ostaja vroča problematika prometne varnosti tudi v Evropi in Sloveniji. Čeprav so trenutno policisti bolj na preži za vozniki, ki med vožnjo telefonirajo, je lani okrog tretjino vseh smrtnih žrtev na slovenskih cestah zakrivil alkohol.

"Pri alkoholu se izgovarjamo, češ da smo vinorodna država in da je pitje v naši kulturi. Da, toda kultura je eno, alkohol v prometu pa nekaj čisto drugega. Žal odgovorni v Sloveniji ne zmorejo doseči dovoljene ničelne stopnje alkohola. Takoj, ko je alkohol delno dovoljen, vozniki že začnejo špekulirati. V smislu, koliko lahko spijem, da ne bom kaznovan. Vsak, ki gre pod vplivom alkohola za volan, in to gre po svoji volji, je morebitni povzročitelj prometne nesreče," je v intervjuju za Siol.net povedal Brane Legan, inštruktor varne vožnje pri AMZS.

Nekatere evropske države, med njimi je tudi naša soseda Madžarska, vožnjo pod vplivom alkohola že samodejno obravnavajo kot kaznivo dejanje. V Sloveniji je še vedno le prekršek.

Ne spreglejte