Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2013,
14.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 2. 2013, 14.48

8 let

Qoros se bo v Ženevi predstavil svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kitajski proizvajalec avtomobilov Qoros se bo s povsem novo limuzino predstavil evropski in svetovni javnosti. Za limuzino v vrsti stojita tudi karavan in SUV, ki sta še v fazi študije.

Qoros – največja novost Ženeve

Pravzaprav bo Qoros največja novost v Ženevi. Ne zgodi se prav pogosto, da bi se popolnoma nov, evropskemu trgu neznan proizvajalec s takim pompom napovedal na enem izmed največjih avtosalonov na svetu. In to s popolnoma svojim izdelkom. Proizvajalec zagotavlja, da je družina avtomobilov 3 v celoti razvita po strogih kriterijih evropskega trga.

Limuzina qoros 3 sedan navzven sicer malo spominja na BMW-jevo trojko in mogoče malenkost tudi na kio, znotraj pa na mešanico audija in volkswagna, a vendar gre za avtomobil, ki z že znanimi proizvajalci nima povezav. Linije so čiste in prepoznavne, detajli, tako zunanji kot notranji, pa so dodelani. Z dolžino malenkost čez štiri metre in pol se uvršča v srednji avtomobilski razred, če jo moramo po velikosti uvrstiti med nam znane avtomobile, jo lahko med aktualno in prihajajočo octavio.

Motor bo na začetku prodaje Qorosove trojke eden, 1,6-litrski štirivaljnik s 126 "konjiči" in 170 njutonmetri navora oziroma izvedenka enakega motorja, podprtega s turbino, ki bo pridelal 156 "konjičev" in 208 njutonmetrov navora. Ročni šeststopenjski menjalnik bo priložen vedno, opcijsko pa si boste lahko izbrali samodejnega s šestimi prestavami in dvojno sklopko. Za doplačilo se bo avtomobil pred semaforjem tudi samodejno ugasnil in spet zagnal. Glede izbire motorjev še to, v bližnji prihodnosti bo na voljo tudi 1,3-litrski prisilno polnjen trivaljnik.

Prihajata hibridni SUV in karavanska trojka

Qoros je očitno napad načrtoval, kot študiji bodo namreč predstavili še karavansko trojko in hibridnega SUV-ja, ki pa, po slikah sodeč, nista videti nič kaj "študiozno", saj sta že precej dodelana in pripravljena na vožnjo. Oba delujeta sveže, karavan bo kot je to v navadi le limuzina z nahrbtnikom, obregnemo pa se lahko ob SUV-ja.

Qoros 3 cross hybrid concept povzema že nekatere znane hibridne sisteme (peugeot 508 RXH in honda sport hybrid SH-AWD), kar pomeni, da njegov hibridni pogon sestavljata 50-kilovatni elektromotor za pogon zadnje osi in 1,2-litrski prisilno polnjeni trivaljnik, ki pa na sprednji kolesni par pošilja 97 kilovatov. Sistem premore še drugi elektromotor, ki opravlja vlogo generatorja ter je nameščen med motor z notranjim izgorevanjem in menjalnik. Električna energija je shranjena v litij-ionskih baterijah kapacitete 1,9 kilovata na uro.

Ne spreglejte