Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
12. 8. 2017,
6.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

4

Natisni članek

Renault laurens van den acker

Sobota, 12. 8. 2017, 6.23

6 let, 7 mesecev

"Dlje kot 10 let v prihodnost nima smisla gledati …"

Prvi oblikovalec Renaulta: Naše avtomobile spet kupujejo predvsem zaradi dizajna

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

4

Renault je v zadnjih petih letih prodajo avtomobilov dvignil predvsem zaradi njihove zunanjosti in vpliva oblikovalskega jezika Laurensa van den Ackerja. Nizozemec je zadel v polno, zdaj pa ga čakajo nov oblikovalski cikel in izzivi hitro se razvijajoče avtomobilske industrije.

Laurens van den Acker: nekoč je oblikoval mazde, v zadnjih petih letih pa je najzaslužnejši za preporod Renaulta. | Foto: Renault Laurens van den Acker: nekoč je oblikoval mazde, v zadnjih petih letih pa je najzaslužnejši za preporod Renaulta. Foto: Renault

V zadnjih letih na vseh mednarodnih predstavitvah novih Renaultovih avtomobilov slišimo ime njihovega prvega oblikovalca Laurensa van den Ackerja. Nizozemec je namreč tisti, ki je začrtal všečno Renaultovo oblikovanje zadnje generacije vozil in postavil temelje za prodajo francoske avtomobilske znamke. Leta 2012 je bil Renault v Evropi četrta, zdaj je že druga najuspešnejša avtomobilska znamka.

Renault clio je bil leta 2012 prvi novi model z oblikovalskim jezikom Laurensa van den Ackerja. | Foto: Ciril Komotar Renault clio je bil leta 2012 prvi novi model z oblikovalskim jezikom Laurensa van den Ackerja. Foto: Ciril Komotar "Dizajn je spet prvi dejavnik za nakup novega renaulta …"

"Zadnje obdobje oblikovanja pri Renaultu lahko ocenim za uspešno. Dizajn je spet postal prvi dejavnik pri odločitvi za nakup naših avtomobilov," je 51-letni Nizozemec povedal v pogovoru za Automotive News. Njegov doprinos se je najprej pokazal s cliom, nato pa jim je uspelo te linije dobro umestiti tudi v capturja, talismana, kadjara, megana, espacea in nazadnje še scenica. Tudi nova generacija športnega terenca koleosa sledi tem trendom.

Pri Renaultu bodo zdaj začeli pripravljati novo generacijo oblikovalskega jezika. Lani smo na avtomobilskem salonu v Parizu že videli futuristično študijo z imenom trezor, ki je požela veliko zanimanja in simpatij. Ta študija napoveduje nove Renaultove smernice, ki se dotikajo večjega obsega električnih, digitalnih, povezljivostnih in tudi avtonomnih elementov.

Renaultova futuristična študija trezor | Foto: Gregor Pavšič Renaultova futuristična študija trezor Foto: Gregor Pavšič

Kaj bomo počeli v avtomobilih, če jih ne bomo več vozili?

Glavna naloga oblikovalcev, kar velja za vse proizvajalce, ne le za Renault, bo obstoječi dizajn združiti z novimi digitalnimi tehnologijami. Avtomobile bodo morali prilagoditi vse bolj razvitim sistemom samodejne vožnje. Pisali smo že o notranjosti nove tesle 3, ki ima v notranjosti povsem minimalistično zasnovo.

"Največje inovacije nas čakajo v notranjosti vozil. Vse več je zaslonov, zato bo pomebna osvetlitev. Mislim, da ni smiselno gledati več kot 10 let v prihodnost. Še pred nekaj leti nihče ni govoril o samovozečih avtomobilih. Nove tehnologije se pogosto razvijajo hitreje, kot to sami pričakujemo. V prihodnje se bomo morali tudi odločiti, kaj v avtu počnemo, če nam ga ni treba več voziti. Avto, ki bo na cesti samostojen, bo potreboval vsaj 25 kamer in senzorjev. Njihova umestitev v celoto bo za oblikovalce velik izziv," dodaja van den Acker.

Ne spreglejte