Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
29. 8. 2016,
9.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

TechRules Kitajska Električni avtomobili

Ponedeljek, 29. 8. 2016, 9.13

6 let, 6 mesecev

Prvi kitajski superšportnik: tehnični eksot, ki ga bodo risale Giugiarove roke

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Kitajsko zagonsko podjetje, ki napoveduje prvi kitajski električni superšportni avtomobil, je sklenilo sodelovanje s slavnima oblikovalcema Giorgettom in Fabriziem Giugiarom. Serijski avtomobil z več kot tisoč "konji" in šestimi elektromotorji že na avtomobilskem salonu v Ženevi?

Avtomobil je vsaj pri študiji imel šest elektromotorjev. Dva sta bila namenjena sprednjima kolesoma, zadnji kolesi pa sta dobili vsako po dva motorja. | Foto: TechRules Avtomobil je vsaj pri študiji imel šest elektromotorjev. Dva sta bila namenjena sprednjima kolesoma, zadnji kolesi pa sta dobili vsako po dva motorja. Foto: TechRules

Kitajski tehnološki posebnež

Kitajsko zagonsko podjetje Techrules je že na spomladanskem avtomobilskem salonu v Ženevi predstavilo študijo prvega kitajskega superšportnika z dobrimi tisoč "konji" in več kot osem tisoč njutonmetri navora. Njegova tehnična posebnost so bile majhne turbine, ki med vožnjo proizvajajo električno energijo. Avtomobil GT96 zato potrebuje manj baterij, kar zagotavlja manjšo maso električnega superšportnika.

Avtomobil je vsaj pri študiji imel šest elektromotorjev. Dva sta bila namenjena sprednjima kolesoma, zadnji kolesi pa sta dobili vsako po dva motorja.

Prvi kitajski superšportnik bo svojo premiero predvidoma doživel prihodnje leto v Ženevi. Ker so avtomobil že preizkusili na dirkališču v Silverstonu, študija z nenavadno tehnično osnovo torej že deluje. Kitajci obljubljajo pospešek do sto kilometrov na uro v 2,5 sekunde, najvišjo hitrost 350 kilometrov na uro in doseg okrog 150 kilometrov.

Techrules | Foto: TechRules Foto: TechRules

Pri oblikovanju bi težko našli slovitejša imena

Kitajci so se zdaj povezali še s svetovno znanimi avtomobilskimi oblikovalci iz Italije. To sta Giorgetto in Fabrizio Giugiaro, ki sta zaslužna za številne avtomobile znamk, kot so Ferrari, Maserati, Aston Martin in Bugatti. Giugiarova družina je oblikovalski studio prek Audija v celoti prodala koncernu Volkswagen, Giorgetto in Fabrizio pa sta ustanovila svoje oblikovalsko podjetje GFG Progetti.

Pri začetku proizvodnje bo sodelovalo še podjetje L.M. Gianetti, ki se je proslavilo z različnimi inženirskimi storitvami za Fiat, Alfo Romeo in v zadnjem času v motošportu. Gianetti bo odgovoren za proizvodnjo, saj lahko za zdaj letno izdela 25 avtomobilov.

Ne spreglejte