Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
15. 6. 2016,
16.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

Urbani Atomoto Zeleni avtomoto Ljubljana

Sreda, 15. 6. 2016, 16.33

6 let, 6 mesecev

Na voljo bo več kot 30 električnih avtomobilov ...

Prvi "car sharing" v Ljubljani: uradni štart v sredo, vožnje še pred poletjem

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Prvi slovenski avtomobilski "car sharing" bo v Ljubljani uradno predstavljen prihodnjo sredo. Sprva bo za deljenje prek mobilne aplikacije na voljo vsaj 30 električnih avtomobilov. Meščanom bo na voljo še pred poletjem.

Ljubljanski "car sharing" bo uradno predstavljen v sredo popoldne

Že konec aprila smo napovedali prihod prvega avtomobilskega "car sharinga" tudi v Ljubljano, kjer bo torej mogoče avtomobil najeti in ga voziti le takrat, ko ga bomo tudi potrebovali. Zdaj je že znano, da bo ta sistem, gre sicer za enega najpomembnejših trendov v globalni avtomobilski industriji in splošni mobilnosti, v Ljubljani uradno predstavljen že prihodnjo sredo.

Ljubljanski sistem bo imel le električne avtomobile, več podatkov o lokacijah in predvsem cenah pričakujemo ob otvoritvi prihodnjo sredo. Tam bodo sistem "car sharinga" predstavili, meščanom pa bo na voljo v nekaj tednih.

Nov koncept lastništva, ki gre z roko v roki z mobilnostjo in stalno povezljivostjo, prinaša predvsem drugačen odnos do avtomobila. Ta za večino predstavlja drugo največjo naložbo v življenju, ki nas v povprečju mesečno stane več sto evrov, naš avtomobil pa večino tega časa miruje na parkirišču in izgublja vrednost od prvega dneva naprej.

"Car sharing" je eden ključnih trendov v svetovni avtomobilski industriji in mobilnosti. Po ocenah analitikov danes različne oblike deljenja avtomobila uporablja okrog pet milijonov ljudi, število uporabnikov pa se bo po njihovih ocenah do leta 2020 povečalo že na 20 milijonov ljudi. Če je danes v tovrstne sheme vključenih 90 tisoč avtomobilov, jih bo leta 2020 že milijon. | Foto: "Car sharing" je eden ključnih trendov v svetovni avtomobilski industriji in mobilnosti. Po ocenah analitikov danes različne oblike deljenja avtomobila uporablja okrog pet milijonov ljudi, število uporabnikov pa se bo po njihovih ocenah do leta 2020 povečalo že na 20 milijonov ljudi. Če je danes v tovrstne sheme vključenih 90 tisoč avtomobilov, jih bo leta 2020 že milijon.

Na voljo bo vsaj 30 električnih avtomobilov

"Car sharing" pomeni pravo nasprotje: avtomobil si lastimo le takrat, ko ga prek aplikacije na pametnem telefonu rezerviramo in uporabimo za vožnjo. S tem odpadejo tudi skrbi za točenje goriva (ali polnjenje baterije), vzdrževalni posegi na servisih, menjave pnevmatik in podobno.

V slovenski prestolnici bo zaživela celo popolnoma električna shema avtomobilov, v kateri torej ne bo vozil s klasičnim bencinskim ali dizelskim motorjem. Avantcar, ki skupaj s podjetjem Comtrade razvija tovrstno tehnologijo, bo sprva v Ljubljani zagotovil delovanje sistema z vsaj 30 električnimi avtomobili različnih znamk.

Plačilo uporabe avtomobila bo negotovinsko in opravljeno prek mobilne aplikacije

Osnovni vmesnik delovanja sistema bo aplikacija za pametne telefone, kar je torej podoben princip preglednega delovanja, kot ga je v svetu že ubral sistem prevozov Uber. Registrirani uporabnik bo na zemljevidu videl lokacije s prostimi avtomobili ter podatke o količini električne energije v njegovi bateriji. Avtomobil bo lahko rezerviral na daljavo in nato z aplikacijo na enem izmed uradnih postajališč avtomobil tudi prevzel, odklenil in najbrž celo zagnal motor.

Ne spreglejte