Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
14. 9. 2016,
10.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

1

Natisni članek

Jaguar Land Rover Slovaška

Sreda, 14. 9. 2016, 10.35

6 let, 7 mesecev

Projekt, ki Slovakom zagotavlja gospodarsko rast in 2.300 služb

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

1

V slovaškem mestu Nitra so začeli graditi novo avtomobilsko tovarno, kjer bodo od leta 2018 izdelovali za zdaj še neimenovana vozila znamke Jaguar oziroma Land Rover. Slovaki si obetajo še večjo gospodarsko rast in novih 2.300 služb.

Jaguar Land Rover bo v tovarno na Slovaškem že v prvi fazi vložil milijardo britanskih funtov oziroma skoraj 1,2 milijarde evrov. | Foto: Reuters Jaguar Land Rover bo v tovarno na Slovaškem že v prvi fazi vložil milijardo britanskih funtov oziroma skoraj 1,2 milijarde evrov. Foto: Reuters

80 odstotkov naložbe za gradnjo tovarne

Družba Jaguar Land Rover je začela gradnjo svoje tovarne na Slovaškem. Vanjo bodo vložili milijardo britanskih funtov (1,1 milijarde evrov), od tega 800 milijonov za gradnjo tovarne, preostalo pa za vzpostavitev ustrezne mreže dobaviteljev. V tovarni, ki bo predvidoma začela obratovati leta 2018, bodo zaposlili 2.800 ljudi.

Sprva bodo izdelali 150 tisoč vozil letno

Britanci bodo na Slovaškem izdelovali dva svoja modela v več različicah, ki ju uradno še niso poimenovali. Prvotna kapaciteta tovarne bo 150 tisoč avtomobilov letno, morebitna dodatna naložba pa bi ta obseg podvojila. Odločitve o tem še niso sprejeli. Vlaganj na Slovaškem ni ogrozil niti napovedani odhod Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanci bodo na Slovaškem izdelovali dva svoja modela v več različicah, ki ju uradno še niso poimenovali.  | Foto: Reuters Britanci bodo na Slovaškem izdelovali dva svoja modela v več različicah, ki ju uradno še niso poimenovali. Foto: Reuters

Nova avtomobilska tovarna še povečuje slovaško gospodarsko rast

Nova tovarna bo za Slovaško, ki ima okrog 5,5 milijona prebivalcev, največja tuja naložba do zdaj. Avtomobilska industrija, tam imajo svoje tovarne že Kia Motors, Volkswagen in Peugeot, predstavlja 43 odstotkov slovaškega industrijskega izvoza. Slovaška že danes po številu prebivalcev izdela največ avtomobilov na svetu, to pa se bo z novo tovarno še povečalo.

Slovaški finančni minister je pred dnevi izjavil, da bo tudi zahvaljujoč gradnji nove tovarne gospodarska rast letos večja od načrtovanih 3,2 odstotka.

Ne spreglejte