Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
17. 3. 2017,
8.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

2

Natisni članek

Prodaja avtomobilov Volkswagen Ford Renault Fiat

Petek, 17. 3. 2017, 8.24

6 let, 6 mesecev

Prodaja avtomobilov v Evropi: Volkswagen kralj, Fiat presenečenje, Alfa pri dnu

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

2

Prodaja novih osebnih avtomobilov je v Evropski uniji v prvih dveh mesecih leta 2017 narasla za dobrih šest odstotkov. Na vrhu so še vedno Volkswagen, Renault in Ford, presenečenje je skok Fiata in Toyote, pri dnu pa je še vedno Alfa Romeo.

Volkswagnu se je v primerjavi s prvima dvema mesecema lani prodaja nekoliko zmanjšala, a Nemci še vedno držijo prvo mesto v Evropi. V prihodnjih mesecih stavijo na prodajo prenovljenega golfa, jeseni pa na ceste prihajata tudi novi polo in crossover T-roc. | Foto: Volkswagen Volkswagnu se je v primerjavi s prvima dvema mesecema lani prodaja nekoliko zmanjšala, a Nemci še vedno držijo prvo mesto v Evropi. V prihodnjih mesecih stavijo na prodajo prenovljenega golfa, jeseni pa na ceste prihajata tudi novi polo in crossover T-roc. Foto: Volkswagen

Po podatkih združenja evropskih avtomobilskih proizvajalcev (ACEA) je prodaja novih osebnih avtomobilov v državah Evropske unije februarja narasla za 2,2 odstotka. Skok navzgor je bil tako manj očiten kot januarja, ko je prodaja v primerjavi z istim mesecem lani narasla za več kot deset odstotkov. Februarja so v Evropi prodali dober milijon novih osebnih avtomobilov, kar je že skoraj raven prodaje tega meseca iz predkriznega leta 2008.

Volkswagen še vedno pred Renaultom in Fordom

Skupno so v Evropi v prvih dveh mesecih letošnjega leta prodali 2,24 milijona novih osebnih avtomobilov, kar je 6,2 odstotka več kot v prvih dveh mesecih lanskega leta. Prodaja se je povečala tudi na glavnih trgih, v Italiji celo za 8,1 odstotka. Uradno se je prodaja avtomobilov povečala tudi v Sloveniji, in sicer skoraj za 15 odstotkov, kažejo podatki ACEA.

Med posameznimi proizvajalci je na vrhu še vedno znamka Volkswagen. Nemci so prodali 248 tisoč novih avtomobilov. Na drugem mestu je Renault, sledijo pa Ford, Opel in Peugeot. Teh pet znamk je bilo v enakem vrstnem redu razporejenih tudi vse lansko leto.

Fiat tipo je tudi že v Slovenijo zapeljal v novih karoserijskih izvedbah. | Foto: Aleš Črnivec Fiat tipo je tudi že v Slovenijo zapeljal v novih karoserijskih izvedbah. Foto: Aleš Črnivec

Toyota se je na krilih novega C-HR prebila v prvo deseterico avtomobilskih znamk v Evropi. | Foto: Gregor Pavšič Toyota se je na krilih novega C-HR prebila v prvo deseterico avtomobilskih znamk v Evropi. Foto: Gregor Pavšič Presenečenje je skok Fiata na skupno šesto mesto

Med premium znamkami je leto najbolje začela znamka Audi. Med prvo deseterico izstopa šesto mesto italijanskega Fiata, kjer so v zadnjem obdobju začeli prodajo novih vozil kombilimuzinskega in karavanskega tipa. Fiat je v dveh mesecih prodal 127 tisoč avtomobilov, kar je 7,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Velik skok je uspel Toyoti, ki je v prvih dveh mesecih prodala 105 tisoč avtomobilov, lani v enakem obdobju pa le 84 tisoč. Toyota je na ravni Evrope tudi najuspešnejša azijska avtomobilska znamka.

Kljub prihodu nove giulie se s prodajnega dna še ni uspelo odlepiti Alfi Romeo. Januarja in februarja so prodali slabih 12 tisoč avtomobilov. Medtem ko se Italijani še niso odločili glede prihodnosti modelov mito in giullieta, čakajo na nove športne terence. Prvi med njimi je že znani stelvio.

Deset najbolje prodajanih avtomobilskih znamk v Evropi (jan.-feb. 2017)

 

Prodaja novih osebnih avtomobilov

Volkswagen

248 tisoč

Renault

152 tisoč

Ford

152 tisoč

Opel

143 tisoč

Peugeot

138 tisoč

Fiat

127 tisoč

Audi

117 tisoč

Mercedes-Benz

116 tisoč

BMW

110 tisoč

Toyota

105 tisoč

 

 

Ne spreglejte