Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
16. 9. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

Mercedes Audi BMW Peugeot Ford Opel Renault Volkswagen Evropska unija Evropa Prodaja avtomobilov

Petek, 16. 9. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Volkswagnu prodaja padla, a edini so prodali več kot milijon vozil

Prodaja avtomobilov v Evropi: po treh četrtinah vodi VW pred Renaultom

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Čeprav je v prvih treh četrtletjih leta prodaja Volkswagnu upadla, so še vedno edina avtomobilska znamka z več kot milijon prodanimi avtomobili. Na drugem mestu je Renault prehitel Forda. Večina znamk se lahko pohvali z rastjo prodaje, enako velja tudi za trge. Na ravni Evrope se je prodaja povečala za 8,1 odstotka.

Novi tiguan je eden najpomembnejših Volkswagnovih prodajnih adutov letošnjega leta. Volkswagen bo zanesljivo obdržal prvo mesto po prodaji v Evropi. | Foto: Ciril Komotar Novi tiguan je eden najpomembnejših Volkswagnovih prodajnih adutov letošnjega leta. Volkswagen bo zanesljivo obdržal prvo mesto po prodaji v Evropi. Foto: Ciril Komotar

Do konca avgusta so Evropejci kupili že 9,7 milijona novih osebnih avtomobilov

Prodaja novih osebnih avtomobilov se je v prvih treh četrtinah leta v Evropi povečala za 8,1 odstotka na 9,7 milijona prodanih avtomobilov, razkriva poročilo združenja evropskih avtomobilskih proizvajalcev ACEA. Prodaja je rasla tudi na vseh pomembnejših trgih, v Italiji (+17,3 %) in Španiji (+11,3 %). Med prvimi osmimi meseci je bila v primerjavi z enakim obdobjem lani prodaja manjša le julija.

Renaultu je v prvih osmih mesecih uspel velik met. Prehiteli so Ford in po prodaji že zasedajo drugo mesto v Evropi. Novi megane je eden njihovih glavnih prodajnih orožij. | Foto: Ciril Komotar Renaultu je v prvih osmih mesecih uspel velik met. Prehiteli so Ford in po prodaji že zasedajo drugo mesto v Evropi. Novi megane je eden njihovih glavnih prodajnih orožij. Foto: Ciril Komotar

Volkswagen edini čez mejo milijona prodanih avtomobilov

Prodajni delež celotnega Volkswagnovega koncerna je padel na 24,1 odstotka, kar je najmanj po letu 2011. Lani ob enakem času so imeli še 25,3-odstotni delež. Med posameznimi znamkami se v Evropi še vedno najbolje prodajajo volkswagni, saj so jih v treh četrtletjih izdelali in prodali že 1,1 milijona. Čeprav je prodaja za malenkost padla, je Volkswagen še vedno edina znamka z več kot milijon prodanimi novimi avtomobili.

 

Renault na krilih megana in talismana prehitel Ford

Renaultu je uspelo prehiteti Ford in se zavihteti na skupno drugo mesto. Francozi so tudi po zaslugi novega megana do konca avgusta prodali 719 tisoč, Ford pa 703 tisoč avtomobilov. Renaultova prodaja se je letos povečala za več kot 15 odstotkov.

Prvo peterico zaokrožujeta Opel s 672 tisoč in Peugeot s 589 tisoč prodanimi avtomobili. Oba sta le za las ostala pred najboljšimi premium znamkami, ki skladno z gospodarsko rastjo in vse večjo potrošnjo beležijo odlične rezultate. Audiju je uspelo prodati 556 tisoč, Mercedes-Benzu 544 tisoč, BMW pa 531 tisoč avtomobilov. Razlike med nemškim premium trojčkom so tradicionalno majhne.

Italijanskemu Fiatu je na krilih novega tipa uspelo prehiteti številne tekmece. V Torinu so prodali 513 tisoč avtomobilov, s čimer so med drugimi prehiteli tudi Škodo, Toyoto, Citroën in Nissan.

Skoraj vse avtomobilske znamke so v prvih osmih mesecih prodale več avtomobilov kot v enakem obdobju lani. Negativna izjema je, zanimivo, vodilni Volkswagen (–0,5 %), Nissan (–1,9 %), Mitsubishi (–9,8 %), Porsche (–1 %) in DS (–3,9 %).

V globalni prodaji avtomobilov v premium razredu vodi Mercedes-Benz, ki je letos predstavil tudi novi razred E. V Evropi so od Mercedesa prodajno še usV globalni prodaji avtomobilov v premium razredu vodi Mercedes-Benz, ki je letos predstavil tudi novi razred E. V Evropi so od Mercedesa prodajno še uspešnejši pri Audiju.pešnejši pri Audiju. | Foto: V globalni prodaji avtomobilov v premium razredu vodi Mercedes-Benz, ki je letos predstavil tudi novi razred E. V Evropi so od Mercedesa prodajno še usV globalni prodaji avtomobilov v premium razredu vodi Mercedes-Benz, ki je letos predstavil tudi novi razred E. V Evropi so od Mercedesa prodajno še uspešnejši pri Audiju.pešnejši pri Audiju.

Slovenija kljub rasti ostaja med najmanjšimi evropskimi trgi

Po podatkih ACEA je prodaja osebnih avtomobilov za 7,5 odstotka narasla tudi v Sloveniji. V prvih osmih mesecih so slovenski trgovci prodali skoraj 44 tisoč avtomobilov. Manjši od Slovenije so vseeno še trgi na Hrvaškem, v Litvi, Latviji, Bolgariji, Estoniji in Luksemburgu. Vsaj na slovenske prodajne rezultate vplivajo tudi tako imenovane enodnevne registracije oziroma izvoz avtomobilov v tujino, ki je v zadnjih letih predstavljal približno tretjino uradne prodaje vozil.

Ne spreglejte