Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sobota,
7. 12. 2019,
18.00

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

26

Natisni članek

Vozimo pametno Agencija za varnost prometa Ministrstvo za zdravje Policija

Sobota, 7. 12. 2019, 18.00

4 leta, 4 mesece

"Alkohol v prometu je še vedno podcenjen"

Zadnja smrtna žrtev v petek ponoči, ljudje pa še vedno podcenjujejo

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

26

AVP varnost promet alkohol voznik 0.0 | Mimoidoči so lahko v današnji akciji na Kongresnem trgu v Ljubljani preverili, kakšen je občutek v prevrnjenem vozilu.  | Foto Metka Prezelj

Mimoidoči so lahko v današnji akciji na Kongresnem trgu v Ljubljani preverili, kakšen je občutek v prevrnjenem vozilu.

Foto: Metka Prezelj

Problematika alkoholiziranosti udeležencev v prometu je še vedno podcenjena, je opozorila v. d. direktorice Agencije za varnost prometa (AVP) Vesna Marinko, zato bodo decembra potekale številne aktivnosti, ki so jih v AVP danes napovedali skupaj s policisti, ministrstvom za zdravje in celo rekreativnimi športniki. Na Kongresnem trgu v Ljubljani so mimoidoče skupaj osveščali o posledicah vožnje pod vplivom alkohola, in sicer v okviru akcije Slovenija piha 0.0, v kateri opozarjajo na ničelno toleranco do alkohola na cestah, zaradi katerega je letos umrlo že 32 oseb.

"Opozoriti bi želeli predvsem na to, da je alkohol v prometu v Sloveniji še vedno podcenjen. Skrb zbujajoče je dejstvo, da se je v letošnjem letu tudi povprečna stopnja alkoholiziranosti v prometnih nesrečah s smrtnim izidom zvišala, in sicer z 1,33 na 1,55. Na slovenskih cestah je 31 oseb umrlo zaradi alkoholiziranih povzročiteljev, 659 pa jih je bilo lažje in težje poškodovanih," je problematiko s številkami ilustrirala Marinkova.

AVP varnost promet alkohol voznik 0.0 | Foto: Metka Prezelj Foto: Metka Prezelj

"Tu ne govorimo zgolj o statistiki, kajti za temi številkami stojijo ljudje. To so očetje, matere, sinovi in hčerke. Govorimo o odgovornosti, pa ne samo do sebe, temveč tudi do naših najbližjih in vseh ostalih udeležencev v prometu," je dejala Marinkova in dodala, da je imel letošnji rekorder v krvi 3,7 promila alkohola, prav tako sta v samem vrhu tudi dva kolesarja, ki sta imela v krvi več kot tri promile alkohola.

Policija slika
Novice V nesreči huje poškodovana pešca, povzročitelj vozil pod vplivom alkohola

Agencija za varnost prometa bo preventivne dogodke organizirala v 111 občinah po Sloveniji, kjer bodo razdelili promocijski material in tudi okoli tri tisoč alkotestov, je napovedala Kapunova.

V današnji akciji so na Kongresnem trgu mimoidoče povabili, naj se preizkusijo v simulaciji prevračajočega se avtomobila, v hoji z očali, skozi katera vidimo, kot bi bili pod vplivom alkohola, lahko pa so preverili tudi, kako težki so pri trku pri hitrosti 50 in 90 kilometrov na uro in izvedli podobne zanimive preizkuse.

AVP varnost promet alkohol voznik 0.0 | Foto: Metka Prezelj Foto: Metka Prezelj

Zaradi alkohola letos že 32 smrtnih nesreč, zadnja danes ponoči

Kot je dejal vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun, je vsakodnevno obveščen o vseh smrtnih prometnih nesrečah. Letos je bilo to 96-krat, kar je "občutno prevečkrat", je poudaril.

"Še pomembnejši je podatek, da je bilo to kar 32-krat zaradi vožnje pod vplivom alkohola, nazadnje tudi danes ponoči," je dejal Kapun. Po njegovem mnenju je zato zelo pomembno spodbujati aktivnosti, ki vplivajo na to, da se vozniki in udeleženci cestnega prometa zavedajo, da je vožnja pod vplivom alkohola nesprejemljiva.

"Vedeti je treba, da alkohol najbolj vpliva na sposobnost zaznavanja na cesti, tako da vozniki precenjujejo svoje sposobnosti in mislijo, da vozijo bolje, kot je to dejansko res. Moteno je njihovo ravnotežje, zorni kot, hkrati pa to v prometu pomeni predvsem izzivanje nevarnosti, prehitro ali prepočasno vožnjo ter vožnjo v rdečo luč, motene so sposobnosti obvladovanja vozila in podobno," je navzočim pojasnil Kapun.

mladi, pijača
Novice Mladi vse manj posegajo po alkoholu

AVP varnost promet alkohol voznik 0.0 | Foto: Metka Prezelj Foto: Metka Prezelj

Represivne aktivnosti so namenjene predvsem osveščanju, ne kaznovanju

"Da zagotovimo večjo varnost v decembrskih dneh, bo tudi policija sodelovala z represivnimi aktivnostmi, tako da bomo izvedli poostrene nadzore skozi celotni december. Sodelovali bomo tudi v projektu Slovenija piha 0.0, kjer bodo policisti tistim, ki bodo napihali 0.0, delili letake, s katerimi bodo sodelovali v nagradni igri," je napovedal Kapun.

"Hkrati bomo večjo pozornosti dajali tudi vožnji pod vplivom drog in skupaj z evropsko mrežo prometnih policij (TISPOL) izvajali tudi mednarodno akcijo, tako da se bo nadzor izvajal po celotni Evropi," je dodal.

"Vse te aktivnosti niso namenjene kaznovanju, predvsem so namenjene osveščanju in temu, da bo mesec december zares prazničen in varen na cesti," je zaključil.

AVP varnost promet alkohol voznik 0.0 | Foto: Metka Prezelj Foto: Metka Prezelj

alkotest
Avtomoto Za volan s kar štirimi promili alkohola: voznica bi morala biti v komi, ne v avtomobilu

"Za alkohol na slovenskih cestah ni prostora"

"Na ministrstvu za zdravje si že vrsto let prizadevamo za manj škode zaradi škodljive in tvegane rabe alkohola tudi v prometu," je dejala generalna direktorica Direktorata za javno zdravje z Ministrstva za zdravje RS Mojca Gobec.

"Pozivamo voznike, naj v decembru pihajo 0.0, naj ne slišimo več o nesrečah, ki jih povzroči alkohol, naj zaradi tega ne bo žalosti in tragedij v slovenskih družinah. Za alkohol ni prostora na slovenskih cestah, prav tako zaradi njega žrtev ne bi smelo biti," je dodala in povedala, da bodo tudi letos vsem voznikom, ki bodo "napihali 0.0" podarili vstopnice za zdaj že tradicionalni koncert.

AVP varnost promet alkohol voznik 0.0 | Foto: Metka Prezelj Foto: Metka Prezelj

Nagovorili tudi rekreativne športnike, ki po aktivnosti pogosto posežejo po alkoholu

Z današnjim dogodkom so želeli nagovoriti tudi rekreativne športnike, ki po aktivnosti posežejo po alkoholu.

"Veliko športnih navdušencev po športnih aktivnostih sede tudi za volan, zato res svetujemo, naj poskrbijo za pravilno in zdravo regeneracijo telesa. Prav tako je zdaj nastopil tudi decembrski čas, ko se veliko ljudi udeležuje zabav, zato jim res svetujemo, da preden gredo na zabavo, za katero vedo, da bodo na njej pili alkohol, naj si res načrtujejo prevoz, da bodo ti prazniki varni in veseli," je dejala Marinkova.

Boštjan Poklukar
Novice Minister nenaklonjen znižanju dovoljene meje alkohola za voznike

Aleš Hostnik, predstavnik projekta Priprave na Ljubljanski maraton, je skupaj s skupino tekačev predstavil projekt Tekač 0.0, ki so ga zasnovali skupaj s predstavniki AVP.

"Tekači so danes oblečeni v živorumene majice z namenom osveščanja vseh rekreativnih tekačev, naj bodo pri svoji rekreaciji vidni in previdni," je dejal Hostnik in dodal, da v okviru tega vsem tekačem sporočajo pomembno sporočilo.

"Odločimo se za 0.0. Odločimo se za zdravo rekreacijo in odločimo se za rekreacijo in regeneracijo brez alkohola. Naj nam alkohol ne vzame priložnosti za doživetje," je dejal Hostnik in napovedal, da bo vizija 0.0. odslej tudi del vseh njihovih dogodkov in njihove DNA.

AVP varnost promet alkohol voznik 0.0 | Foto: Metka Prezelj Foto: Metka Prezelj

alkotest
Novice Mreža 0,0 podprla zakonske spremembe v smeri družbe brez alkohola med vožnjo #video
alkohol, vožnja
Novice Za volan sedel z več kot 3,5 promila alkohola
Ne spreglejte