Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 9. 2022,
10.14

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

2

Natisni članek

Peugeot 308 PSA Peugeot Citroen Opel Astra Sports Tourer Opel Astra Opel

Sreda, 28. 9. 2022, 10.14

1 leto, 7 mesecev

Razkritje nove različice: opel astra GSe

Prilagodili kultno oznako: to je prvi Oplov avto, ki jo bo nosil #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

2

Opel astra GSe | Opel z astro GSe stopa v novo obdobje, v katerem bodo njihovi športni modeli vedno elektrificirani. | Foto Opel

Opel z astro GSe stopa v novo obdobje, v katerem bodo njihovi športni modeli vedno elektrificirani.

Foto: Opel

Oplovi športniki so zadnjih štirideset let nosili oznako GSi (Grand Sport Injection), ob prehodu na elektrificirane pogone pa bodo zdaj športno začinjeni Oplovi modeli nosili oznako GSe (Grand Sport electric). Na plečih kultnih predhodnikov, kot sta bili manta GSi ali astra GSi, je nastala astra GSe. Poganja jo priključno-hibridni pogon s 165 kilovati, 360 njutonmetri navora in baterija z zmogljivostjo 12,4-kilovatne ure, ki omogoča do 64 kilometrov dosega na izključno električno energijo.

Maja so pri Oplu z razkritjem električne konceptne mante GSe namignili, kaj lahko pričakujemo v prihodnosti. Pol leta kasneje so že pokazali novo astro GSe, kjer črka e nakazuje njen električni pogon. A oznaka GSe ni rezervirana le za kombilimuzino, kupec bo lahko izbral enak pogon tudi pri karavanu.

Ne samo motor, izboljšano tudi vzmetenje

Pri Oplu so za astro GSe izbrali že znano pogonsko opcijo, saj je enak priključno-hibridni pogonski sklop na voljo tudi pri peugeotu 308. Tudi tukaj se sistemska moč ustavi pri 165 kilovatih in navor pri 360 njutonmetrih. Glavno pogonsko enoto sestavlja 1,6-litrski motor, na pomoč pa mu priskoči še elektromotor z 81 kilovati. Elektromotor črpa energijo iz baterije z zmogljivostjo 12,4 kilovatne ure, navor pa se na sprednji kolesni par prenaša prek 8-stopenjskega samodejnega menjalnika.

V primerjavi z običajno astro ima različica GSe deset milimetrov nižje vzmetenje, ki je obenem nekoliko izboljšano in prilagojeno športni vožnji. Inženirji iz Rüsselsheima so obenem prilagodili krmiljenje za bolj natančen povratni odziv prek volanskega obroča in na avto nataknili večja 18-palčna platišča.

Poleg mehanskih sprememb je nekaj posebnosti tudi zunaj. Astra GSe ima nameščene nekoliko bolj športne odbijače, v notranjosti pa so sedeži deloma oblečeni v alkantaro. Ne manjkajo niti oznake GSe.

Astra GSe bo na voljo tudi kot karavan. | Foto: Opel Astra GSe bo na voljo tudi kot karavan. Foto: Opel

Opel astra GSe | Foto: Opel Foto: Opel

Ne spreglejte