Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
12. 1. 2017,
12.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,85

1

Natisni članek

promet promet Zakon o voznikih

Četrtek, 12. 1. 2017, 12.03

6 let, 6 mesecev

Začel je veljati nov zakon o voznikih, kaj morate vedeti?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,85

1

Od danes velja nov zakon o voznikih. Usmerjen je predvsem v urejanje delovanja avtošol in pogoje za usposabljanje mladih voznikov. Kdor že vozi avtomobil in si kupi motocikel, bo moral zdaj kot voznik začetnik na dodatno usposabljanje. Določili bodo tudi najnižjo dovoljeno ceno urne postavke v avtošoli.

Obstoječi vozniki v novem zakonu ne bodo našli veliko pomembnejših novosti, saj so te usmerjene predvsem v izobraževanje mladih voznikov. Zakon dejansko odpravlja mnoge birokratske anomalije, ki so v preteklosti omogočale različne nepravilnosti tudi na področju delovanja avtošol. | Foto: Ministrstvo za infrastrukturo Obstoječi vozniki v novem zakonu ne bodo našli veliko pomembnejših novosti, saj so te usmerjene predvsem v izobraževanje mladih voznikov. Zakon dejansko odpravlja mnoge birokratske anomalije, ki so v preteklosti omogočale različne nepravilnosti tudi na področju delovanja avtošol. Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Uradno: Dodatnih pet let za zamenjavo starega vozniškega dovoljenja z novim


Ključni poudarki:

  • nov zakon največ sprememb prinaša na področju avtošol;
  • zakon omogoča kakovostno usposabljanje mladih voznikov, trdi infrastrukturni minister Peter Gašperšič;
  • Agencija za varnost v prometu, ki bdi nad avtošolami, bo z novim zakonom dobila več pristojnosti za ugotavljanje kršitev;
  • kdor že ima vozniški izpit za avtomobil in ga bo želel še za motorno kolo, bo moral spet na obvezno dodatno usposabljanje za voznika začetnika;
  • prihaja elektronska izmenjava podatkov o vozniških dovoljenjih, s tem pa nadzor nad tem, da se ta ne bi neupravičeno podaljševala;  
  • spreminja se ureditev delovnih razmerij učiteljev vožnje in drugih, ki sodelujejo pri učenju vožnje;

Največ sprememb usmerjenih v delo avtošol

Novi zakon o voznikih prihaja v času, ko je varnost na slovenskih cestah statistično znatno padla še drugo leto zapored. Nova zakonodaja sicer ne prinaša ukrepov, ki bi prometno varnost v Sloveniji kratkoročno povišali, niti se ne dotika sistemskih rešitev (stanje cest, prometna infrastruktura). Zato tudi novosti za obstoječe voznike ni veliko, glavnina sprememb je namenjena ureditvi področja avtošol in izobraževanju novih voznikov.

Minister Peter Gašperšič kot eno izmed glavnih prednosti novega zakona vidi predvsem v zagotavljanju kakovostnega usposabljanja prihodnjih voznikov: "S tem lahko bistveno vplivamo tudi na prometno varnost. Največ prometnih nesreč s hudimi posledicami je ravno med mladimi vozniki," pravi Gašperšič, ki z novim zakonom poskuša urejati tudi posledice razvpite afere s ponarejenimi in kupljenimi potrdili v določenih avtošolah.

Namesto ministrstva za infrastrukturo bo agencija za varnost prometa od zdaj naprej tudi določala ceno zaključnega izpita za vozniško dovoljenje. Ministrstvo bo na drugi strani določilo najnižjo dovoljeno ceno opravljene ure usposabljanja v avtošoli.  | Foto: Ana Kovač Namesto ministrstva za infrastrukturo bo agencija za varnost prometa od zdaj naprej tudi določala ceno zaključnega izpita za vozniško dovoljenje. Ministrstvo bo na drugi strani določilo najnižjo dovoljeno ceno opravljene ure usposabljanja v avtošoli. Foto: Ana Kovač

Konec dampinških cen v avtošolah?

Agencija za varnost v prometu (AVP) bo z novim zakonom dobila več pristojnosti tudi glede ugotavljanja kršitev. Do zdaj so morali v teh primerih klicati na pomoč druge državne organe. V primeru odkritih hujših kršitev lahko AVP izbriše šolo vožnje iz registra šol voženj, pri čemer ponovni vpis z istim zakonitim zastopnikom ali strokovnim vodjem šole vožnje ni mogoč najmanj tri leta.

Namesto ministrstva za infrastrukturo bo AVP od zdaj naprej tudi določala ceno zaključnega izpita za vozniško dovoljenje. Ministrstvo bo na drugi strani določilo najnižjo dovoljeno ceno opravljene ure usposabljanja v avtošoli. Ministrstvo bo to storilo na podlagi enotnih ekonomskih normativov, ki jih bo pripravila Gospodarska zbornica Slovenije. Ta določba bo prispevala k preglednejšemu poslovanju šol voženj in bo predvsem preprečila novačenje kandidatov z zelo nizkimi cenami urnih postavk.

Se strinjate z novostmi zakona o voznikih?

  • Da, najpomembnejše je urediti položaj izobraževanja in šolanja v avtošolah
    11,16 %
    25 glasov
  • Ne, novosti so preveč birokratske in premalo usmerjene v vsakdanji promet
    88,84 %
    199 glasov
Oddanih 224 glasov

Vsi inštruktorji bodo morali imeti sklenjeno pogodbo o zaposlitvi

Bistveno se spreminja ureditev delovnih razmerij učiteljev vožnje, učiteljev predpisov in strokovnih vodij šol vožnje. Po veljavnih predpisih so kadri v šoli vožnje delo opravljali na podlagi pogodb o zaposlitvi in na podlagi podjemnih pogodb. Po novem bo to razmerje mogoče le še na podlagi sklenjene pogodbe o zaposlitvi.

S tem se bo veliko lažje izvajal nadzor, so prepričani na infrastrukturnem ministrstvu. Šole vožnje morajo pogodbena razmerja z zaposlenimi urediti v pol leta. Ena izmed novih določb je tudi, da zakoniti zastopnik šole vožnje ne more biti oseba, ki je bila pravnomočno obsojena za kaznivo dejanje zoper življenje in telo, spolno nedotakljivost, pravni promet, premoženje ali ogrožanje varnosti prometa z zaporno kaznijo najmanj treh let.

Od zdaj lahko v Sloveniji programe šol voženj izvajajo tudi tuje organizacije ob ustreznem spoštovanju pristojne zakonodaje in pridobitvi dovoljenj.

Avtošole bodo morale v novi register vpisati tudi svoje površine oziroma poligon za opravljanje praktičnih preizkusov.

Izkušeni avtomobilist bo z motornim kolesom spet voznik začetnik

Kdor že ima vozniški izpit za avtomobil in bo želel opraviti izpit še za kategorijo A2 in A, torej za motorna kolesa, bo moral spet na obvezno dodatno usposabljanje za voznika začetnika. Tak novopečeni motorist bo torej moral na usposabljanje, s čimer želijo zakonodajalci predvsem odgovoriti na trend povišane prodaje motociklov in tudi s tem povezane izpostavljenosti na cesti.

Zakon daje tudi pravno podlago za elektronsko izmenjavo podatkov med izvajalci zdravstvene dejavnosti in ministrstvom, ki vodi evidenco o vozniških dovoljenjih. Ta novost je usmerjena predvsem v problematiko neupravičenega podaljševanja vozniških dovoljenj za osebe, pri katerih je sposobnost za vožnjo že vprašljiva.

Ne spreglejte