Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
9. 3. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Avtosalon Ženeva 2017 Volkswagen

Četrtek, 9. 3. 2017, 5.00

6 let, 6 mesecev

Preverjeno: sta dodatna sedeža volkswagen tiguana allspacea res uporabna?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
Volkswagen tiguan allspace Ženeva | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Volkswagen tiguan je s podaljšano izvedbo allspace dobil predvsem bistveno večji in uporabnejši prtljažnik, odraslim pa dodatna sedeža ne bosta koristila. Bo s podaljšano medosno razdaljo izgubil tudi del svoje terenske ostrine?

Prtljažnik za športni terenec tega razreda zelo velik

Pri Volkswagnu so izdelali podaljšano različico tiguana, ki bo predvsem z vidika praktičnosti nadgradil drugo generacijo tega športnega terenca. Čeprav so pri Volkswagnu precej optimistično napovedali tudi prostornost na dveh dodatnih sedežih, je bistvo nove izvedbe vendarle precej večji prtljažni prostor. Avtomobil je tako dobil predvsem poudarjeno družinsko noto, ki je pri podobnih športnih terencih (za družine z več kot enim otrokom) vselej vprašljiva.

Ko sta šesti in sedmi sedež položena v ravno dno, je prtljažnik občutno večji kot v klasičnem tiguanu. Prostornina znaša 760 litrov, kar je več kot na primer v klasičnih karavanskih avtomobilih, obenem pa je tudi primerljivo z večjimi športni terenci, kot je nova škoda kodiaq.

Prtljažnik v izvedbi allspace je s položenima sedežema za 145 litrov večji kot v klasičnem tiguanu. | Foto: Gregor Pavšič Prtljažnik v izvedbi allspace je s položenima sedežema za 145 litrov večji kot v klasičnem tiguanu. Foto: Gregor Pavšič

Družinski tiguan predvsem za ceste brez večjih terenskih izzivov?

Navzven zunaj bo le pazljivejše oko z gotovostjo ločilo klasičnega in podaljšanega tiguana, ki je sicer daljši za dobrih 21 centimetrov in ima skoraj 11 centimetrov daljšo medosno razdaljo. To pomeni, da bo tak avtomobil namenjen predvsem asfaltnim cestam in da bo zaradi daljše medosne razdalje (in nespremenjene oddaljenosti od tal) izgubil terensko konkurenčnost osnovnega štirikolesno gnanega tiguana. Ker je avto podaljšan, ima za 10 centimetrov daljši tudi zadnji previs.

Zadnja sedeža tudi v tiguanu le zasilna rešitev

In dodatna sedeža? Kot tudi pri drugih podobnih rešitvah sta tudi v tiguanu allspaceu namenjena predvsem otrokom. Ne seveda tistim najmlajšim, saj bo zadaj težko namestiti otroški sedež, tudi sidrišč isofix pa tam ni. Na zadnja sedeža se bodo lahko skobacali otroci, stari približno osem ali deset let. Ko smo se na zadnji sedež usedli sami, ni bilo dovolj prostora za noge, obenem pa je bil tudi sedež pred nami vzdolžno premaknjen precej naprej.

Sedeži srednje vrste imajo 18 centimetrov vzdolžnega premika, kar olajša dostop do šestega in sedemega dodatnega sedeža v tiguanu. | Foto: Gregor Pavšič Sedeži srednje vrste imajo 18 centimetrov vzdolžnega premika, kar olajša dostop do šestega in sedemega dodatnega sedeža v tiguanu. Foto: Gregor Pavšič

Odrasla oseba na dodatnih sedežih pričakovano ne more sedeti. | Foto: Gregor Pavšič Odrasla oseba na dodatnih sedežih pričakovano ne more sedeti. Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte