Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
20. 8. 2017,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,93

1

Natisni članek

Paul Allen USS Indianapolis

Nedelja, 20. 8. 2017, 9.00

6 let, 6 mesecev

Največja tragedija v zgodovini ameriške vojne mornarice

Prevažala je dele atomske bombe za Hirošimo: Po 72 letih našli ostanke ladje USS Indianapolis

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,93

1

Soustanovitelj Microsofta Paul Allen je v morju pri Filipinih, na globini okrog 5.500 metrov, našel 72 let stare ostanke ameriške ladje USS Indianapolis. Leta 1945 je prepeljala ključne sestavne dele atomske bombe za Hirošimo, nato jo je zadel japonski torpedo. Na ladji je umrlo 879 ljudi.

USS Indianapolis je bila 186 metrov dolga ameriška vojna ladja. Japonci so jo potopili 30. julija leta 1945. | Foto: Reuters USS Indianapolis je bila 186 metrov dolga ameriška vojna ladja. Japonci so jo potopili 30. julija leta 1945. Foto: Reuters

Skrb za preživele na otoku Guam | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Skrb za preživele na otoku Guam Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Ameriška bojna ladja USS Indianapolis je 28. julija leta 1945 uspešno opravila svojo skrivno nalogo. Do otoka Tinian je iz ZDA v zelo kratkem času prepeljala sestavne dele atomske bombe z imenom Little Boy, ki so jo nato odvrgli na japonsko mesto Hirošima. Ladjo je dva dni pozneje v morju pri Filipinih napadla japonska podmornica. Ni bila kos neposrednemu zadetku torpeda in potonila v vsega 12 minutah.

Umrlo je 879 ljudi, veliko v dneh po Lokacijo ladje so s sonarji odkrili že leta 2001, do nje pa so se raziskovalci prebili šele letos. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Lokacijo ladje so s sonarji odkrili že leta 2001, do nje pa so se raziskovalci prebili šele letos. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons potopitvi ladje

Potopitev ladje USS Indianapolis velja za največjo izgubo življenj na morju za ameriško vojsko. Na ladji je bilo skupno 1.196 ljudi. Z ladjo jih je takoj potonilo okrog 300, preostalih 900 pa jih je bilo več dni na morju v različnih reševalnih čolnih in splavih izpostavljenih dehidraciji, napadom morskih psov in zastrupitvi s slano vodo.

Preživele je na rutinski nalogi opazila druga ameriška ladja. Potopitev ladje USS Indianapolis je preživelo le 317 ljudi, torej slaba četrtina vseh na ladji. Od teh preživelih jih danes živi še 22, je poročal CNN.

Soustanovitelj Microsofta našel ladjo po 72 letih

Vse do danes so bili ostanki te ladje, ki je imela neposredno vlogo pri razpletu druge svetovne vojne, skriti. Po 72 letih od potopitve jih je s svojo raziskovalno ladjo odkril Paul Allen, soustanovitelj Microsofta. Ostanki počivajo na globini približno 5.500 metrov. S svojo ladjo, ki je opremljena z najmodernejšo opremo za raziskovanje morja in lahko sprejme 13 članov posadke, bodo mesto najdbe še naprej raziskovali.

"Prevevajo me zelo močna čustva. Del mene je želel, da ladjo najdejo, drugi del pa si tega ni želel. Spomnil sem se na nočne more, ko sem želel kot otrok iz morja rešiti svojega strica," je prek omrežja preživelih na ladji USS Indianapolis sporočil Michael William Emery, ki je ime dobil po stricu Williamu Friendu Emeryu, enem izmed umrlih mornarjev na ameriški ladji.

Video: Napovednik filma, ki so ga v Hollywoodu posneli na podlagi zgodbe te ameriške ladje

 

Ne spreglejte