Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
6. 8. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

4

Natisni članek

Volkswagen Tesla

Nedelja, 6. 8. 2017, 4.04

6 let, 6 mesecev

Predsednik Volkswagna: Naš glavni tekmec je Tesla in nismo ji še kos

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

4

Čeprav so lani prodali 71-krat več avtomobilov, predsednik znamke Volkswagen glavnega prihodnjega tekmeca vidi v ameriški Tesli. Herbert Diess izpostavlja velik del programerjev med Teslinimi inženirji, že postavljene temelje razvoja električnih vozil in predvsem drugačen pristop do njihove prodaje.

Tesla je julija začela serijsko proizvodnjo električnega modela 3.  | Foto: Tesla Motors Tesla je julija začela serijsko proizvodnjo električnega modela 3. Foto: Tesla Motors

Ključni mesec Elona Muska: preživetje ali zlom Tesle, ki želi revolucionirati avtomobile

Najbolj revolucionarni VW po hrošču? Mislijo z njim resno?


Herbert Diess, predsednik znamke Volkswagen. | Foto: Reuters Herbert Diess, predsednik znamke Volkswagen. Foto: Reuters Predsednik znamke Volkswagen Herbert Diess je v intervjuju za interno Volkswagnovo revijo spregovoril o glavnih tekmecih najbolje prodajane avtomobilske znamke v Evropi. Diess je najbolj izpostavil ameriškega proizvajalca električnih avtomobilov Teslo. Primerjava obeh je kot zgodba o Davidu in Goljatu. Volkswagen je lani izdelal 5,9 milijona vozil, Tesla zgolj 83 tisoč.

Diess: Prvi tekmec "novega avtomobilskega sveta" je Tesla

"V starem svetu bi bili naši glavni tekmeci Toyota, Hyundai in proizvajalci iz Francije. V novem svetu pa je glavni tekmec Tesla in danes se Volkswagen zgleduje po njih. Trenutno njihovim izzivom še nismo kos, vsekakor pa lahko ta zaostanek ulovimo," je povedal Diess.

Tesla je trenutno v obdobju, ko se poskuša preleviti iz zagonskega podjetja v velikoserijskega avtomobilskega proizvajalca. Po modelih S in X so začeli serijsko proizvodnjo modela 3, ki stane približno polovico manj kot model S. Pri Volkswagnu so že predstavili podobne študije električnih avtomobilov, ki bodo prišli iz nove platforme MEB. Prvi serijski avtomobil, ki bo navzven dimenzijsko podoben golfu, notri pa passatu, načrtujejo ob koncu desetletja.

Tesla ima med inženirji bistveno večji delež programerjev

"Približno polovica Teslinih inženirjev je strokovnjakov za 'software'. So programerji in svoje delo odlično opravljajo. Pri Volkswagnu je delež takih inženirjev bistveno manjši," je poudaril Diess. Nadaljeval je, da ima Tesla odlične elektromotorje, lastno mrežo hitrih polnilnic, delujočo tehnologijo samodejne vožnje, povezavo z internetom in nov pristop pri distrubiciji avtomobilov.

"Vse to kaže, da se moramo izboljšati. To lahko storimo in danes se zato v veliki meri zgledujemo po Tesli. Naš cilj pa je ne le ujeti zaostanek, temveč jih tudi prehiteti."

Video - S teslo X "brez rok" okrog Ljubljane

Ne spreglejte