Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 12. 2020,
8.53

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Gremo na sonce Gremo na sonce solarni paneli električni avtomobili električne polnilnice

Sreda, 9. 12. 2020, 8.53

2 leti

Britanski polnilni center za električna vozila

Pravi koncept: solarna energija in prostor za oddih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Polnilnice Velika Britanija | Prva polnilna mesta v Veliki Britaniji, ki električne avtomobile polnijo z energijo, pridobljeno izključno s pomočjo solarne energije. | Foto Gridserve

Prva polnilna mesta v Veliki Britaniji, ki električne avtomobile polnijo z energijo, pridobljeno izključno s pomočjo solarne energije.

Foto: Gridserve

V Veliki Britaniji so odprli prvi polnilni center za električna vozila, ki elektriko pridobiva izključno iz solarne energije. Na voljo je kar 36 hitrih polnilnic, cena za polnjenje baterije povprečno velikega avtomobila do od 20 do 80 odstotkov pa bo v povprečju okoli 11 evrov.

Nad polnilnicami so nameščene solarne celice, obenem pa električno energijo pridobivajo iz solarnih farm, kar prav tako opravlja podjetje Gridserve. Gre za prvi takšen polnilni center, kmalu pa naj bi to britansko podjetje skupaj z britansko vejo Hitachija postavilo še sto takšnih centrov. Celotna naložba bo vredna 1,1 milijarde evrov, gradnjo teh ekoloških polnilnih mest pa bodo končali v prihodnjih petih letih.

Odvečna solarna energija se shrani v baterije

Ob polnilnem centru je nameščena tudi baterija z zmogljivostjo šest megavatnih ur. Vanjo se shranjuje presežek energije ob sončnih dneh, na voljo je takrat, ko solarne elektrarne v oblačnih kratkih zimskih dneh ne proizvedejo dovolj električne energije. Gre za velikansko baterijo, v njej je shranjene dovolj električne energije, da lahko napolni avtomobile, ki potem prevozijo do 40 tisoč kilometrov. Ravno ta baterija omogoča manjša nihanja v hitrosti polnjenja, izboljša učinkovitost sistema in navsezadnje skrbi za nižje cene polnjenja.

Kako se zoperstaviti Tesli?

Tesla ima v Veliki Britaniji dodobra razvejano polnilno omrežje, zato so pri podjetju Gridserve našli rešitev. Ob polnilnih centrih bodo na voljo številne dodatne dejavnosti, podobno kot zdaj pri bencinskih črpalkah. Na voljo je trafika s časopisi, ljudje lahko tam popijejo tudi kavo ali obiščejo pošto. Na voljo so tudi stranišča, rekreacijska soba s sobnimi kolesi in poslovni prostori za sestanke. Seveda je dodaten bonus električna energija, pridobljena izključno s pomočjo sonca.

Ob polnilnih mestih bo tudi zgradba, v kateri bo mogoče kupiti časopise, popiti kavo, obiskati stranišče ali imeti sestanek. | Foto: Gridserve Ob polnilnih mestih bo tudi zgradba, v kateri bo mogoče kupiti časopise, popiti kavo, obiskati stranišče ali imeti sestanek. Foto: Gridserve

Ne spreglejte