Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
1. 9. 2016,
6.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

2

Natisni članek

letalo Antonov

Četrtek, 1. 9. 2016, 6.47

6 let, 6 mesecev

Posel z Antonovom: največje letalo na svetu bodo izdelovali Kitajci

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

2

Ukrajinski Antonov je našel investitorje za nadaljnjo proizvodnjo znamenitega tovornega letala an-225, največjega letala na svetu. Do zdaj je letel le en primerek letala, ki ima 88-metrski razpon kril in največjo vzletno maso 640 ton. Največje letalo bodo čez nekaj let serijsko izdelovali Kitajci.

An-225 je dolg 84 metrov, njegov razpon kril znaša 88,4 metra, v višino pa meri 18,1 metra. Upravlja ga šestčlanska posadka. Letalo z osnovno maso 285 ton lahko prevaža 355 ton tovora. Poganja ga šest motorjev, pristajalni mehanizem pa ima kar 32 koles. | Foto: Reuters An-225 je dolg 84 metrov, njegov razpon kril znaša 88,4 metra, v višino pa meri 18,1 metra. Upravlja ga šestčlanska posadka. Letalo z osnovno maso 285 ton lahko prevaža 355 ton tovora. Poganja ga šest motorjev, pristajalni mehanizem pa ima kar 32 koles. Foto: Reuters

Proizvodnja največjega letala kmalu pod kitajsko licenco? Antonov An-225 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ukrajinski proizvajalec letal Antonov in državno kitajsko podjetje Airspace Corporation (AICC), ki ima svoj sedež v Hongkongu, sta podpisala pogodbo o nadaljevanju proizvodnje in razvoja znamenitega tovornega letala an-225.

To je največje tovorno letalo na svetu, pri Antonovu pa so dokončali le en primerek. S pomočjo kitajskega denarja bodo zdaj dokončali še drugega in ga dostavili AICC. Tam bi lahko po navedbah kitajskih medijev že do konca desetletja začeli serijsko proizvodnjo tega največjega letala.

Antonov An-225 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po razpadu Sovjetske zveze so na letalo za več let pozabili

Antonov je to velikansko letalo izdelal v poznih 80. letih. Bil je nadgradnja modela an-124, njegova funkcija pa naj bi bila pomoč pri odpravah plovila buran v vesolje. Prvo in edino letalo so Ukrajinci končali leta 1988, nato pa je proizvodnjo prekinil razpad takratne Sovjetske zveze.

Edini dokončani primerek je bil pozabljen osem let, nato so ga pri Antonovu obnovili in začeli uporabljati za najzahtevnejše letalske tovorne prevoze. Drugo nedokončano letalo vse do danes ni našlo investitorjev, ki bi končali pred več kot 20 leti začeto delo.

Video: Vzlet antonova an-225 z letališča v Zagrebu:

Največje letalo je bilo pred leti v Zagrebu

An-225 je dolg 84 metrov, njegov razpon kril znaša 88,4 metra, v višino pa meri 18,1 metra. Upravlja ga šestčlanska posadka. Letalo z osnovno maso 285 ton lahko prevaža 355 ton tovora. Poganja ga šest motorjev, pristajalni mehanizem pa ima kar 32 koles.

Največje letalo na svetu na vsakem letališču, na katerem pristane, vzbudi veliko zanimanja javnosti. Pred petimi leti je an-225 pristal na letališču v Zagrebu, kjer si je njegov pristanek oziroma vzlet ogledalo okrog deset tisoč ljudi.  

Ne spreglejte