Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
28. 3. 2017,
9.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Avtosalon Ljubljana 2017 Opel

Torek, 28. 3. 2017, 9.26

6 let, 6 mesecev

Posebna oskrba za Oplovo študijo v Ljubljani: klimatiziran tovornjak, spremstvo …

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Opel concept GT Ljubljana | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Oplov magnet na avtomobilskem salonu v Ljubljani je ekskluzivna študija concept GT. Stara je sicer eno leto, a vseeno navdušuje z avantgardnostjo in inovativnostjo. Ker je to njen edini primerek, je dragocena in zato med prevozom in razstavnim salonom deležna posebne oskrbe.

Študijo so v Ljubljano pripeljali naravnost iz Oplove tovarne v Russelsheimu v Nemčiji. | Foto: Gregor Pavšič Študijo so v Ljubljano pripeljali naravnost iz Oplove tovarne v Russelsheimu v Nemčiji. Foto: Gregor Pavšič Čeprav uradna cena tega koncepta ni znana, zagotovo spada med najdragocenejše avtomobila na Gospodarskem razstavišču. To je namreč edini primerek študije, ki jo je Opel lani predstavil na avtomobilskem salonu v Ženevi. V Ljubljano jo je neposredno iz Rüsselsheima pri Frankfurtu, kjer ima Opel tovarno z več kot 130-letno tradicijo, pripeljal Martin Goebel.

Med osemurnim prevozom avtomobil na stalnih 20 stopinjah Celzija

Do Ljubljane je moral s tovornjakom prevoziti dobrih 800 kilometrov in ves čas salona bo stal tik ob avtomobilu in pazil nanj. Takih voženj je sicer že dobro vajen, saj z Oplovo študijo letno opravijo tudi do 50 podobnih gostovanj na različnih avtomobilskih šovih. Delo si sicer deli še s petimi sodelavci.

"Med prevozom mora imeti tovornjak klimatiziran tovorni del, kjer je temperatura nastavljena na 20 stopinj Celzija. To je idealna temperatura za to študijo. Na njej je namreč veliko elementov iz pleksistekla, ki bi se lahko ob bistveno višji temperaturi začelo rahlo kriviti. Višje temperature bi slabše vplivale tudi na barvo," je za Siol.net v Ljubljani povedal Goebel.

To študijo Opel letno pelje do največ 50 avtomobilskih dogodkov. | Foto: Gregor Pavšič To študijo Opel letno pelje do največ 50 avtomobilskih dogodkov. Foto: Gregor Pavšič

Študija je vozna, poganja jo litrski trivaljni bencinski motor

Kljub svoji ekskluzivnosti je študija vozna. Goebel pravi, da jo dokaj pogosto vozi. Ne le do tovornjaka in nato na razstavišče, temveč tudi na snemanjih različnih promocijskih videov za Opel. Avtomobil poganja spredaj sredinsko nameščeni litrski bencinski trivaljni motor, ki zmore moč 107 kilovatov in 205 njutonmetrov navora.

Prek sekvenčnega šeststopenjskega menjalnika se moč prenaša na zadnji par koles. Študija z maso pod eno tono lahko do sto kilometrov na uro pospeši v manj kot osmih sekundah in doseže najvišjo hitrost 215 kilometrov na uro.

Študija je spomin na originalnega opla GT iz petdesetih let prejšnjega stoletja. | Foto: Opel Študija je spomin na originalnega opla GT iz petdesetih let prejšnjega stoletja. Foto: Opel Študija, ki stavi na inovativnost in napoveduje avtomobilsko umetno inteligenco

Opel concept GT je bil študija Oplovega oblikovalskega studia, ki je poudaril inovativnost znamke ter poskušal z naprednimi in celo avantgardnimi prijemi napovedati prihodnost svoje avtomobilske znamke. Študija je bila poklon originalnemu oplu GT, a tudi študiji opel experimental GT iz leta 1955. Pred 62 leti je bil to prvi izdelek Oplovega oblikovalskega studia, so ga imeli prvi med evropskimi avtomobilskimi proizvajalci.

S kratkimi previsi, velikimi kolesi in poudarkom na elementih rdeče barve študija kar prekipeva od dinamičnosti. Obenem spet stavi na inovativnost. V notranjosti voznik z avtomobilom komunicira prek glasovnih ukazov in tako raziskuje področje umetne inteligence, ki je bila na primer osrednja avtomobilska točka letošnjega sejma zabavne elektronike CES v Las Vegasu.

Upravljanje študije prek aplikacije

Avtomobil prav tako nima klasičnih vzvratnih stranskih ogledal (zamenjala sta jih zaslona, ki prikazujeta sliko z dveh kamer), voznik pa ga upravlja prek sledilne ploščice v notranjosti vozila. Študijo je prav tako mogoče upravljati na daljavo. Goebel nam je pokazal tablico z aplikacijo, prek katere je zapiral in odpiral vrata študije ter imel na voljo še nekaj funkcij.

Ne spreglejte