Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 2. 2018,
11.21

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

kriptovaluta Blockchain Porsche

Sreda, 28. 2. 2018, 11.21

6 let, 2 meseca

Porscheji kot prvi avtomobili v kriptosvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Porsche z berlinskim startupom Xain s pomočjo veriženja podatkovnih blokov (blockchaina) testira aplikacije, ki jih lahko neposredno uporabijo v svojih avtomobilih. S tem so Nemci postali prvi proizvajalec vozil, ki je v svoja vozila uspešno implementiral tehnologijo veriženja podatkovnih blokov.

Porsche je prvi proizvajalec, ki je začel uporabljati storitve veriženja podatkovnih blokov. | Foto: Porsche Porsche je prvi proizvajalec, ki je začel uporabljati storitve veriženja podatkovnih blokov. Foto: Porsche

Varne in izjemno hitre transakcije

Transakcije, uporabljene s pomočjo veriženja podatkovnih blokov, so izredno varne in so predelane bistveno hitreje kot kadarkoli prej. Pri Porscheju so testirali uporabo aplikacije za zaklepanje in odklepanje avtomobila prek telefona ter preizkušali nove poslovne modele, ki slonijo na šifriranih podatkih. Te tehnologije bodo še naprej preizkušali s pomočjo veriženja podatkovnih blokov in na podlagi dobljenih rešitev hitreje razvijali avtonomno tehnologijo.

Storitve, razvite na osnovi veriženja podatkovnih blokov, so hitre in predvsem varne. Avtomobil postane del verige, kar omogoči neposredno povezavo, brez povezovanja prek strežnikov. Celoten proces odklepanja in zaklepanja je opravljen v vsega 1,6 sekunde, kar je šestkrat hitreje, kot to storijo običajni sistemi. Dodatno se sproži učinkovita kriptografična enkripcija. Celoten proces zagotovi, da so vse aktivnosti dokumentirane v verigi in zaščitene pred prirejanjem, uporabnik pa celotno zgodovino pregleduje prek aplikacije na telefonu. Na primer, dostop odgovorne osebe je speljan digitalno in varno, lahko lastnik vozila pa ga nadzoruje ves čas.

Veriženje podatkovnih blokov je decentraliziran protokol za prenov podatkovnih transakcij med poslovnimi partnerji. Hkrati tvori osnovo za zelo poznani kriptovaluti bitcoin in etherium. Vsaka sprememba je zabeležena in kronološko urejena v podatkovne bloke. S tem je sistem povsem transparenten in odporen proti različnim spremembam. Zaradi tega ima ogromen potencial za poslovne subjekte in njihove partnerje.

Na osnovi veriženja podatkovnih blokov sloni tudi poslovni model

Še več, tehnologija omogoča dodelitev začasnega dostopa do vozila varno in učinkovito. Zaščitena povezava pošlje podatke avtomobilu in vse funkcije avtomobila se omogočijo prek blockchaina. Celotna komunikacija je zaščitena in je ne vidi nihče drug. Zunanji dobavitelji lahko integrirajo dodatno strojno opremo, nadzor pa preprosto poteka prek pametnih pogodb (smart contracts). To so avtomatizirane pogodbe, ki sprožijo prenos na podlagi prej določenih pogojev. To pomeni, da je veljavnost pogodbe zagotovljena prek tehnologije. Kot je dejal Uwe Michael, podpredsednik električnih elektronskih sistemov pri Porscheju, tehnologija omogoča hitrejši razvoj elektromobilnosti, prinaša hitrejšo in lažjo identifikacijo na polnilno postajo in poenostavi plačilni proces.

Pri Porscheju so šli še korak dalje. Na podlagi veriženja podatkovnih blokov so začeli nov poslovni model. S pomočjo sledljive naprave se podatki obdelajo lokalno in potem preusmerijo v blockchain. Uporabnik nadzoruje podatke in se odloča, kako jih bo uporabil glede na dano situacijo. Celotna pot je dokumentirana v blockchainu, zato so zabeležene vse spremembe, tudi izbris podatkov. Podatki v lokalnem delu se lahko zaradi hitre in varne povezave uporabljajo globalno, uporabnik lahko izkoristi pridobljene podatke, saj so potrebni podatki na voljo takoj in zaščiteni pred drugimi.

Startup Xain je zmagal na natečaju in premagal več kot sto tekmecev, ki so se prijavili na Porschejev natečaj. Tri mesece so testirali in razvijali aplikacije, nato pa so tehnologijo veriženja podatkovnih blokov predstavili pri porsche panameri, kjer so uporabili energijsko učinkovit proces rudarjenja startupa Xain.

 

Ne spreglejte