Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
7. 12. 2015,
7.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Porsche Športni Avtomoto

Ponedeljek, 7. 12. 2015, 7.48

7 let, 12 mesecev

Porschejeva revolucija je uradna: električni športnik e mission bo serijski

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Porsche je odobril milijardo evrov veliko naložbo v serijsko proizvodnjo povsem električnega avtomobila na osnovi študije e mission, ki so jo predstavili septembra na avtosalonu v Frankfurtu.

Že študija obeta vrhunske zmogljivosti, s katerimi bi moral biti porsche kos teslam

Porsche je na avtomobilskem salonu s študijo povsem električnega športnika požel veliko zanimanja, Volkswagnov koncern pa je študijo združil s podobno Audijevo vizijo električnega crossoverja in napovedal neposredne tekmece električnim avtomobilom ameriške Tesle Motors.

Avtomobil bosta poganjala dva električna motorja, litij-ionske baterije pa bodo nameščene na dno avtomobila med obema osema. Pri Porscheju obljubljajo pospešek do sto kilometrov na uro v manj kot 3,5 sekunde, do 200 kilometrov v manj kot 12 sekundah in doseg okrog 500 kilometrov. Baterijo bo mogoče 80-odstotno napolniti v le 15 minutah. To bo zasluga polnilne enote z napetostjo 800 voltov, s katero bo polnjenje očitno še precej hitrejše kot v današnjih teslah S in X.

Študija je imela dva električna motorja s sistemsko močjo 440 kilovatov

Predstavljena študija e mission ima štiri vrata in štiri posamične sedeže. Poganjata jo dva Porschejeva električna motorja s sistemsko močjo 440 kilovatov (600 "konjev"), pogon je štirikolesni. Sprednji kolesi imata sicer pogon le ob pospeševanjih, zelo športni vožnji ali pri drseči podlagi. Študija ima torej več moči kot zdajšnji porsche 911 turbo s 3,8-litrskim šestvaljnikom.

"S to odločitvijo smo poslali jasno sporočilo glede prihodnosti znamke. Čeprav se svet avtomobilov močno spreminja, bo Porsche s takim avtomobilom ohranil svoje vodilno mesto," je dejal prvi nadzornik družbe Wolfgang Porsche.

Prvi serijski električni porsche na cestah do leta 2020

Porschejeva naložba vključuje tudi novo lakirnico in proizvodno halo v Stuttgartu (tovarna Zuffenhausen). Obstoječo tovarno bodo razširili za proizvodnjo električnih avtomobilov poleg proizvodnje klasičnih motorjev z notranjim izgorevanjem. Povečali bodo tudi karosernico in razvojno središče v Weissachu.

"Podrobno smo si ogledali že vse električne avtomobile, tudi Tesline, Mercedesove, BMW-jeve … Tesla je z modelom S naredila odlično delo pri povezljivosti. Avtomobil bi lahko bil še boljši, toda to je nedvomno naša konkurenca," je v intervjuju povedal zdajšnji predsednik Volkswagnovega koncerna Matthias Muller.

Pri Porscheju obljubljajo, da bo serijski električni športnik na ceste zapeljal najpozneje leta 2020.

Ne spreglejte