Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
15. 9. 2015,
9.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Porsche Športni Avtomoto

Torek, 15. 9. 2015, 9.59

8 let

Porsche mission E: čez 10 let najbolj dinamična prestižna limuzina na svetu?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Porschejeva študija športne električne limuzine ima sistemsko moč 440 kilovatov, vrhunske pospeške, omogoča pa zelo hitro polnjenje in kar 500-kilometrski doseg. Realnost že pred letom 2020?

Porschejeva napoved luksuzne športne limuzine, ki jo bo poganjala elektrika

Že zdaj lahko s precejšnjo gotovostjo trdimo, da je eno najbolj zanimivih študij letošnjega avtomobilskega salona v Frankfurtu predstavil Porsche. Ob bok prenovljenemu modelu 911 so namreč pripeljali svojo vizijo športnega avtomobila prihodnosti. Ta ohranja okvirne oblikovalske smernice svojih ključnih modelov, kot sta 911 in panamera, a jima dodaja povsem električni pogonski sklop.

Ta prinaša vozniku vrhunske vozne lastnosti. Študija e-motion združuje Porschejevo znanje iz izdelave tako serijskega hibridnega superšportnika 918 spyder kot njegove zmagovalne različice iz 24-urne dirke v Le Mansu. Skupek najboljših tehnologij – tako iz načina lahke arhitekturne gradnje, učinkovitega pogona kot baterij za približno 500-kilometrsko vožnjo – naj bi še pred koncem desetletja nastal Porschejev neposredni tekmec tesle S.

Vrhunski pospeški, nizko težišče, hitro polnjenje in 500-kilometrski doseg

Študija ima štiri vrata in štiri posamične sedeže. Poganjata jo dva Porschejeva električna motorja s sistemsko močjo 440 kilovatov (600 "konjev"), pogon je štirikolesni. Sprednji kolesi imata sicer pogon le ob pospeševanjih, zelo športni vožnji ali pri drseči podlagi. Študija ima torej več moči kot zdajšnji porsche 911 turbo s 3,8-litrskim šestvaljnikom. Na Nordschleifu naj bi bila študija sposobna prevoziti krog v manj kot osmih minutah, kar jo uvršča blizu dosežka porscheja caymana S.

Do 100 kilometrov na uro pospeši v 3,5 sekunde, do 200 kilometrov na uro pa v manj kot 12 sekundah. Ker so baterije nameščene na dnu vozila, ima študija zelo nizko težišče in vozne lastnosti primerljive z modelom 918 spyder. Električni pogonski sklop omogoča tudi večkratno zaporedno pospeševanje s polno močjo prek hitrosti 155 kilometrov na uro.

Porsche je študijo opremil z 800-voltno napeljavo, kar je na primer dvakrat več kot pri tesli S. Tak sistem omogoča 80-odstotno polnjenje baterije v le 15 minutah. Inženirji obljubljajo dosegveč kot 500 kilometrov.

Ne spreglejte