Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
25. 6. 2020,
9.12

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

Natisni članek

shooting brake

Četrtek, 25. 6. 2020, 9.12

3 leta, 10 mesecev

Od kod izvira avtomobilski izraz "shooting brake"?

Porsche, Kia, Mercedes in VW: tip avta, ki jih združi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81
Porsche panamera sport turismo | Avtomobil “shooting brake” je lahko zelo trendovski, saj združuje praktilčnost karavana in dinamičnost kupeja. Porsche panamera sport turismo je eden najbolj vpadljih predstavnikov teh izvedb. | Foto Porsche

Avtomobil “shooting brake” je lahko zelo trendovski, saj združuje praktilčnost karavana in dinamičnost kupeja. Porsche panamera sport turismo je eden najbolj vpadljih predstavnikov teh izvedb.

Foto: Porsche

Volkswagen je včeraj tudi uradno razkril novo izvedbo arteona "shooting brake", ki križa klasičnega karavana z dinamičnimi linijami kupeja. Taka vozila pa so poznali že v 19. stoletju in takrat je bila pri njih v ospredju le praktičnost. Trendovsko usmeritev poznamo v 21. stoletju, začel pa jo je mercedes-benz CLS.

Podobne konjske vprege in kočije veljajo za začetke označevanja prevoznih sredstev s "shooting brake". | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Podobne konjske vprege in kočije veljajo za začetke označevanja prevoznih sredstev s "shooting brake". Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Avtomobilska karoserijska izvedba "shooting brake" je stara že več kot sto let. Nekoč so bili to avtomobili, idealni za vožnjo na lov in prevoz živali nazaj domov. V zadnjem desetletju pa so to predvsem trendovski avtomobili, ki združujejo linije klasičnih karavanov in športnih kupejev.

Povsem natančen izvor besedice brake ni znan. Prvotna kočija je imela mehanizem za upočasnjevanje konjev. Take kočije so okrog leta 1890 uporabljali prav za prevoz ljudi in opreme na lov.

Volkswagen arteon
Avtomoto Prenova in pol: bo to najlepši karavan pri nas? #foto

Rolls-royce silver ghost iz leta 1910 v izvedbi "shooting brake". | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Rolls-royce silver ghost iz leta 1910 v izvedbi "shooting brake". Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Najprej je opisoval klasične karavane, nato je izraz zamrl …

O prvih izvedbah "shooting brake" govorimo že pri opisovanju vozov s konjskimi vpregami, ki so jih uporabljali konec 18. stoletja. Po letu 1900 pa so začeli v Veliki Britaniji izdelovati prve tovrstne avtomobile, priljubljeni so postali v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja. Britanci so s "shooting brake" opisovali tudi klasične karavane, a pozneje so na ta izraz postopno pozabili.

Preporod oznak "shooting brake" se je začel v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Klasične karavane, ki so bili Britancem kot pisani na kožo za uporabo pri lovu, so nadomestili precej bolj kupejevsko oblikovani karavani.

Aston martin DB5 "shooting brake", ki so ga izdelovali skupaj s karoseristom Harold Radford. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Aston martin DB5 "shooting brake", ki so ga izdelovali skupaj s karoseristom Harold Radford. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Za Britance tudi praktični aston martini

Med te sta spadala sunbeam alpine shooting brake (1960) in aston martin DB5 shooting brake (1965). Pri karoseristu Harold Radfordu so v tovrstne izvedbe predelali tudi aston martine DB 6 in DBS. Med taka vozila spada še volvo 1800 ES iz začetka sedemdesetih let.

Največja uveljavitev izraza "shooting brake" se je zgodila pred 20 leti. Chevrolet je predstavil koncept z imenom nomad, Audi pa koncept z imenom shooting brake.  

Prvi serijski "shooting brake" 21. stoletja je bil mercedes CLS

Leta 2012 je na ceste zapeljali prvi serijski shooting brake 21. stoletja. To je bil mercedes-benz CLS shooting brake. Tri leta pozneje so dodali tudi podobno izvedbo na osnovi modela CLA.

Med bolj ali manj klasična vozila tega tipa lahko umeščamo tudi minija clubmana, ferrarija FF, prav gotovo pa porscheja panamero sport turismo. Tega so predstavili pred dvema letoma. Eden od zadnjih tovrstnih avtomobilov je bil kia proceed na osnovi karavanskega ceeda.

Pravila za umestitev so precej ohlapna

Nenapisana pravila za tako imenovano izvedenko shooting brake so precej ohlapna. Imela naj bi dvoje vrat za potnike, a prav omenjena mercedesa sta imela štiri potniška vrata. Osnovno pravilo je združevanje elegantnega karavana z dinamičnimi linijami kupeja. Bolj kot vozilo za potepe na lov ob koncih tedna je danes to torej postal predvsem bolj dinamično oblikovani karavan.

Dva moderna avtomobila "shooting brake": VW arteon in kia proceed

Novi volkswagen arteon | Foto: Volkswagen Novi volkswagen arteon Foto: Volkswagen

Proceed je le ena izmed karoserijskih izved družine ceed pri znamki Kia. | Foto: Gašper Pirman Proceed je le ena izmed karoserijskih izved družine ceed pri znamki Kia. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte