Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
30. 1. 2017,
11.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Porsche begunci

Ponedeljek, 30. 1. 2017, 11.53

6 let, 7 mesecev

Nemški proizvajalec športnih avtomobilov izvaja drugi program integracije beguncev:

Porsche beguncem vnovič ponuja priložnost

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Električni porscheji bodo imeli 500 kilometrov dometa | Foto Porsche

Foto: Porsche

Problematika migracij in beguncev z Bližnjega vzhoda je po odloku predsednika ZDA Trumpa v preteklih dneh sprožila veliko ogorčenja. Na drugi strani Atlantika pa je medtem Porsche v Stuttgartu 15 beguncem iz Afganistana, Sirije, Eritreje in Iraka ponudil novo priložnost. V svoji tovarni jih bodo usposabljali do konca avgusta in jih pripravili, da bodo lahko na splošnem trgu dela našli delovno mesto.

Proces integracije: z znanjem do zaposlitve kjerkoli

Porsche zaposlovanje beguncev | Foto: Porsche Foto: Porsche Pri Porscheju se projekta pomoči integracije beguncev tokrat lotevajo že drugič. Poudarjajo, da je ključno, da bo teh 15 beguncev, ki je dobilo priložnost pri njih, usposobljenih ne samo za delo v proizvodnji te avtomobilske znamke, temveč tudi v drugih panogah, v katerih primanjkuje delovne sile. Ali pa v podjetjih, ki zaradi velikosti sama ne morejo izvajati finančno in časovno zahtevnega programa integracije.

V želji, da bi prehod od izobraževanja do nastopa na trgu dela potekal čim bolj gladko, Porsche pri poklicnem svetovanju za begunce tesno sodeluje z uradom za zaposlovanje. Po prvi izvedbi usposabljanja jih je enajst, večina iz prvega programa integracije beguncev, dobilo zaposlitev pri Porscheju.


Donald Trump omejuje vstop muslimanom v ZDA

Rekordno leto za Porsche in modeli 911 GTS za nov tržni pospešek #foto


"Porsche je uspešen, zato je še kako pomembno, da spremljamo dogajanje okoli nas. S programom integracije želimo dati poklicno perspektivo beguncem in s tem ustvariti podlago za njihovo uspešno integracijo. Predvsem želimo naše kompetence s področja usposabljanja izkoristiti za to, da bi recimo obrtnikom ali manjšim industrijskim podjetjem zagotovili motivirano in usposobljeno mlado delovno silo," je povedal Andreas Haffner, direktor za kadrovske in socialne zadeve v družbi Porsche. | Foto: Porsche "Porsche je uspešen, zato je še kako pomembno, da spremljamo dogajanje okoli nas. S programom integracije želimo dati poklicno perspektivo beguncem in s tem ustvariti podlago za njihovo uspešno integracijo. Predvsem želimo naše kompetence s področja usposabljanja izkoristiti za to, da bi recimo obrtnikom ali manjšim industrijskim podjetjem zagotovili motivirano in usposobljeno mlado delovno silo," je povedal Andreas Haffner, direktor za kadrovske in socialne zadeve v družbi Porsche. Foto: Porsche

Zgoščen osemmesečni program: v šolo in tehnični center oziroma od žage in pile do knjige v roki

Porsche beguncem vnovič ponuja priložnost - integracija | Foto: Porsche Foto: Porsche Porsche je svoj program oblikoval kot osemmesečni intenzivni program, razdeljen na tri sklope. V prvih treh mesecih je na vrsti učenje nemščine s poudarkom na besednem zakladu, povezanem s stroko. Po dokončanem jezikovnem programu kandidati dosegajo jezikovno stopnjo B1, vendar pa zainteresirani potencialni delodajalci kot najpomembnejši pogoj za prihodnjo zaposlitev navajajo še boljše jezikovno znanje, ki se navezuje na poklicno življenje.

V drugem delu pride na vrsto štiri tedne praktičnega usposabljanja temeljnih obrtniških znanj. V Porschejevem centru za usposabljanje se naučijo opravil, kot so žaganje, piljenje in vrtanje. Pri tem je velik poudarek še na  ozaveščanju kandidatov o varnosti in kakovosti pri delu. Zadnje štiri mesece begunci pri Porscheju delujejo na različnih tehničnih področjih in pridobivajo praktično usmerjena znanja tudi pri zainteresiranih partnerskih podjetjih. Program integracije ves čas trajanja spremljata obiskovanje poklicne šole po en dan na teden ter socialno-pedagoški in socialno-kulturni pouk.

Porsche na krilih uspeha izpostavlja varnost delovnih mest

Reportaža: Porschejeva megatovarna v Leipzigu #video

V prvi skupini oziroma po prvem letu integracije pri Porscheju pravijo, da je program presegel njihova pričakovanja: 11 od 13 beguncev, starih od 16 do 38 let, se je zaposlilo kar pri njih. Za preostala dva kandidata so vrata pri Porscheju, kot pravijo, na široko odprta. Oba sta trenutno na enoletnem nadaljnjem izobraževanju, ker želita pridobiti zahtevane jezikovne kompetence in opraviti poklicno maturo. | Foto: Porsche V prvi skupini oziroma po prvem letu integracije pri Porscheju pravijo, da je program presegel njihova pričakovanja: 11 od 13 beguncev, starih od 16 do 38 let, se je zaposlilo kar pri njih. Za preostala dva kandidata so vrata pri Porscheju, kot pravijo, na široko odprta. Oba sta trenutno na enoletnem nadaljnjem izobraževanju, ker želita pridobiti zahtevane jezikovne kompetence in opraviti poklicno maturo. Foto: Porsche

Prvi mož Porschejevih delavcev: Za vsako usodo stojijo ljudje in njim moramo pomagati

Porsche tovarna in modeli | Foto: Porsche Foto: Porsche Predsednik Porschejevega skupnega delavskega sveta Uwe Hück, je prepričan, da je takšen celostni pristop prava usmeritev:

"Za uspešnost integracije je potrebno dobro usposabljanje in to je drago. Tega si mnogi obrtniki ali manjša podjetja sploh ne morejo privoščiti. Zato gledamo širše. Če je nekdo tako uspešen kot Porsche, ima tudi določene obveznosti do skupnosti. Verjamemo v integracijo in se trudimo, da bi beguncem dali priložnost, da se pri nas v Nemčiji postavijo na noge. To je še kako pomembno, begunec namreč ni poklic, ampak usoda. In za vsako usodo stojijo ljudje in njim moramo pomagati, kolikor jim lahko. Vendar pa integracija ni enosmerna cesta, zame to pomeni, da se morajo begunci naučiti nemškega jezika in sprejeti našo kulturo ter da morajo pridno in disciplinirano sodelovati pri procesu integracije. S tem bomo doprinesli k družbi in to je naš edinstveni Porschejev duh."

Ne spreglejte