Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2013,
11.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Porsche

Torek, 5. 3. 2013, 11.09

7 let, 12 mesecev

Porsche 911 že petdeset let v obup spravlja konkurenco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Petdesetletnico kultnega športnika 911 so pri Porscheju obeležili z novo, že peto generacijo 911, tokrat v skrajno športni izvedbi GT3. Lep angleški izraz za opis športnika je breathtaking.

Naravnost v srce

Srce tega športnega germanskega bojevnika tiktaka v 3,8-litrskem šestvaljnem bokser motorju, ki zmore 354 kilovatov povsem naravne moči, in to pri dirkaških devet tisoč obratih motorne gredi na minuto. Za tolikšno moč so inženirji trdo garali, praktično vsi deli motorja so dodelani, predelani ali pa posebej razviti za ta motor, ojnice so iz titanove zlitine, bati so kovani.

Pogon je speljan na zadnji kolesni par, in to prek dvosklopčnega PDK-menjalnika, ki pa je tokrat prilagojen za super hitro prestavljanje. Menjalnik in njegove karakteristike so narejene na osnovi dirkalnega sekvenčnega menjalnika. To pomeni, da so prestavna razmerja skrajšana, med zobniki menjalnika pa je manj prostora, kar omogoča hitrejše prestavljanje.

Zavija tudi zadnji kolesni par

Prvič GT3 zavija tudi z zadnjim kolesnim parom, takšno štirikolesno krmiljenje pa smo že videli pri Renaultih in pokazali tudi na videu.

Pa vendar so tukaj zadnja kolesa tudi pogonska kolesa in po vrhu vsega je tu še elektronsko nadzorovana zapora diferenciala, ki skrbi za oprijem v ovinku. Aktivno vpetje motorja poskrbi, da se proste sile in tresljaji motorja ne prenašajo na karoserijo, ta sistem pa smo preizkusili že na testu boxter S-a.

Krog na Nurburgringu pod sedem minut in pol

Novega 911 GT3 so že zapodili na Nordschleife in s svojo brutalno močjo (125 KM/l) in športno neposrednostjo je dosegel čas pod sedem minut in pol. Do stotice pospeši v 3,3 sekunde, do dvestotice pod 12 sekundami, najvišja hitrost pa je več kot 310 kilometrov na uro.

In koliko vas takšen športnik stane? Vemo, tisti, ki si ga bo privoščil, po ceni ne sprašuje. Petdesetletna tradicija, športni pedigre in "fun factor" pa vseeno imajo svojo ceno. Cena GT3 za Združene države je že znana, od nekaj čez 100 tisočakov evrov naprej, pri nas pa bo verjetno še malo dražji. Na ceste se bo športni GT3 pripeljal konec 2013.

Ne spreglejte