Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
2. 8. 2017,
11.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

Natisni članek

Nemčija dizel

Sreda, 2. 8. 2017, 11.04

6 let, 6 mesecev

Ponujen dogovor: dva milijona nemških dizelskih avtov bo dobilo programsko nadgradnjo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

Danes se bo v Berlinu nemška vlada sestala s proizvajalci avtomobilov Volkswagen, BMW in Mercedes. Glavna tema so prilagoditve dizelskih motorjev v približno dva milijona vozilih, s katerimi iščejo kompromis med onesnaženostjo zraka in uspešnostjo avtomobilske industrije.

Dizelske avtomobile potrebujejo tako proizvajalci kot Nemčija. Kompromis je torej nujen. | Foto: Reuters Dizelske avtomobile potrebujejo tako proizvajalci kot Nemčija. Kompromis je torej nujen. Foto: Reuters

Dizel je vroča tema avtomobilske industrije: Zakaj še ni čas za njegovo slovo?


Nemška vlada na čelu s kanclerko Angelo Merkel je tradicionalna zagovornica nemške avtomobilske industrije, ki je ena ključnih za uspešno rast nemškega gospodarstva. Avtomobili zdaj postajajo ena najbolj vročih tem novih volitev, ki Nemce čakajo prihodnji mesec.

Manj ko je dizlov, dlje je Nemčija od želene ravni izpustov CO2

Avtomobilska industrija zaposluje okrog 800 tisoč ljudi. Avtomobili z dizelskimi motorji onesnažujejo zrak s strupenimi izpušnimi delci, a imajo v primerjavi z bencinskimi motorji precej nižji izpust CO2. Zato je ustrezen delež dizelskih avtomobilov za proizvajalce in državo nujen, če želijo slediti zapovedani ravni izpustov CO2 Evropske unije. Ko mesta grozijo s prepovedjo vožnje v središča za dizelske avtomobile, to negativno vpliva na prodajo takih vozil, to pa zvišuje povprečni izpust CO2 za proizvajalca in tudi Nemčijo.

Dizelski avtomobili bodo za Angelo Merkel in njeno vlado tudi pomembna politična tema. | Foto: Reuters Dizelski avtomobili bodo za Angelo Merkel in njeno vlado tudi pomembna politična tema. Foto: Reuters

Predvideni kompromis prinaša kratkoročno rešitev

Danes bodo predstavniki nemške vlade in družb Volkswagen, BMW in Mercedes iskali kompromis. Avtomobilski inženirji predlagajo in obljubljajo nadgradnjo programske opreme, s katero bi lahko raven najbolj spornih dušikovih oksidov (NOx) zmanjšali za okrog 25 odstotkov.

"Dizelski avtomobili so zelo pomembni za celotno avtomobilsko industrijo. Njihova raven izpusta CO2 je za okrog 15 odstotkov nižja kot pri vozilih z bencinskim motorjem. Predlog programske nadgradnje ponuja učinkovito in hitro rešitev," pravi Matthias Wissmann, predsednik zveze nemških avtomobilskih proizvajalcev.

Dogovora s tujimi avtomobilskimi proizvajalci še ni

Nemška vlada bo predlog po predvidevanjih sprejela. Nadgradili bodo motorje približno dva milijona vozil z dizelskim motorjem, ki imajo standard Euro 5 in Euro 6. Dogovor za zdaj vključuje le nemške, ne pa tudi tuje proizvajalce z dizelskimi vozili na nemškem trgu.

Kljub programski nadgradnji motorjev, ki je precej cenejša od strojne nadgradnje, se Nemci morda ne bodo izognili prepovedi uporabe dizelskih vozil v središčih mest, kot sta Stuttgart in München.

Ne spreglejte