Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
7. 6. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

2

Natisni članek

električni avtomobili Elektro Ljubljana

Nedelja, 7. 6. 2020, 4.00

3 leta, 10 mesecev

Eno leto od uvedbe plačljivih polnilnic v Ljubljani

Polnjenje e-vozil v Ljubljani: vas cene presenečajo?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

2

električna polnilnica | Sestanek v mestu ali hiter skok v trgovino za eno uro? Koliko elektrike lahko avtomobili v tem času sploh sprejmejo in koliko to stane? | Foto Gregor Pavšič

Sestanek v mestu ali hiter skok v trgovino za eno uro? Koliko elektrike lahko avtomobili v tem času sploh sprejmejo in koliko to stane?

Foto: Gregor Pavšič

V petek smo pisali o dveh zelo konkurenčnih električnih avtomobilih renaultu zoeju in nissanu leafu, ki smo ju preizkusili tudi ob polnjenju v središču Ljubljane. Tam mineva leto od uvedbe plačljivega polnjenja električnih vozil. Cene polnjenj so primerljive s ceno kave v središču prestolnice.

Pred enim letom je Elektro Ljubljana, ki upravlja polnilnice pod imenom Gremo na elektriko, uvedla plačljiv sistem polnjenja. Pred tem so bila polnjenja deset let brezplačna.

"Število uporabnikov naše mreže se je povečalo za 60 odstotkov. Od uvedbe plačljivega sistema se je število polnjenj zmanjšalo, količina prenesene elektrike pa se je povečala," razlaga Jurij Curk, svetovalec uprave Elektro Ljubljana.

Renault zoe nissan leaf
Avtomoto Kaj zares dobijo Slovenci, ki se odpovejo bencinu in dizlu?

Z uvedbo plačilnega sistema se je v Ljubljani naredil red in mesta ob polnilnicah so le redko še neupravičeno zasedena. | Foto: Gregor Pavšič Z uvedbo plačilnega sistema se je v Ljubljani naredil red in mesta ob polnilnicah so le redko še neupravičeno zasedena. Foto: Gregor Pavšič Na navadnih polnilnicah izkoristki moči večinoma povprečni

V središče mesta smo se zapeljali z dvema električnima avtomobiloma, ki predstavljata dva tipa izkoristka moči polnilnic z izmeničnim tokom (AC). Na en strani renault zoe, ki 22-kilovatno moč teh polnilnic izkoristi v celoti, na drugi pa nissan leaf z največjo moč polnjenja pod sedmim kilovat. Večina današnjih električnih vozil na takih polnilnicah prav tako polni z močjo okrog sedem, nekateri kvečjemu do 11 kilovatov.

Primerjava obeh polnjenj je zanimiva, ker obračun polnjenja poleg porabljenega časa upošteva tudi moč polnjenja. Leaf je dosegel največjo moč polnjenja 6,8 kilovata, zoe pa 21,6 kilovata. V eni uri je bila med obema tako očitna razlika v pridobljeni električni energiji in posredno povečanemu dometu. Glede na njuno porabo je zoe doseg povečal za 133, leaf za 40 kilometrov.

Primerjava polnjenja v središču Ljubljane (Dalmatinova cesta):

 

Renault zoe

Nissan leaf

Čas polnjenja

1 ura

1 ura

Največja moč

21,6 kW

6,8 kW

Količina električne energije

21,4 kWh

6,8 kWh

Cena

2,31 EUR

1,11 EUR

Pridobljen doseg

133 km

40 km

Cena na 100 km

1,7 EUR

2,7 EUR

električna polnilnica | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Če odštejemo parkirnino, je strošek stotih kilometrov dosega le en evro

Pri tej ceni polnjenja lahko vsaj v primeru središča Ljubljane upoštevamo tudi parkirnino, ki je lastniku električnega vozila ni treba plačati. Takega voznika bi polnjenje na uro stalo še 70 centov manj in zaradi nizke porabe bi se realen strošek pridobljene energije zmanjšal na vsega en evro. To pa pomeni polnjenje na javni plačljivi polnilnici v znesku, ki je vsaj šestkrat nižji od trenutnega stroška dizelskih ali bencinskih stotih kilometrov.

Pri ostalih električnih vozilih je polnjenje za 100 kilometrov preračunano dražje, saj voznik v eni uri pridobi trikrat manj električne energije. V tem primeru je tudi bolj od cene problematičen prav potreben čas, da baterija pridobi omembe vreden dodatni doseg.  

 

Ne spreglejte