Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
21. 4. 2016,
0.33

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

2

Natisni članek

Policija Stavka

Četrtek, 21. 4. 2016, 0.33

2 meseca, 1 teden

Policijska sindikata: policisti naj tudi danes opravijo le zakonsko predpisane naloge

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

2

Policijska sindikata pred današnjim maratonom policijskega nadzora hitrosti poudarjata, naj policisti še naprej opravljajo le naloge, ki so jih med stavko zakonsko dolžni narediti. Odgovornost za nastali položaj predajo slovenski vladi.

Policijska sindikata: odgovornost je na strani slovenske vlade

Ne glede na današnji vseevropski poostren nadzor hitrosti v oči bode dejstvo, da je letos na slovenskih cestah umrlo že 40 oseb oziroma 42 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Ob začetku preventivne akcije Hitrost so pred dnevi pri Agenciji za varnost prometa (AVP) poudarili tudi nujnost sprejetja sporazuma med policijskimi sindikati, ministrstvom za notranje zadeve (MNZ) in slovensko vlado.

"Vsi pozivi širše slovenske javnosti, AVP in ostalih institucij morajo biti naslovljeni izključno na tiste, ki ne izpolnijo dogovorjenih obveznosti iz preteklih sporazumov, zaradi česar stavka zaposlenih v Policiji in na Ministrstvu za notranje zadeve sploh poteka. To je izključno slovenska vlada, ki s svojo nepripravljenostjo na kompromis takšne razmere zavestno dopušča," poudarjata vodji obeh policijskih sindikatov, Radivoj Uroševič in Zoran Petrovič.

Vodji obeh policijskih sindikatov, Radivoj Uroševič (desno) in Zoran Petrovič .  | Foto: Vodji obeh policijskih sindikatov, Radivoj Uroševič (desno) in Zoran Petrovič .

Pozivi le k nalogam, ki so jih policisti med stavko dolžni opraviti

Oba sta v skupni izjavi za javnost poudarila, da se varnostne razmere na slovenskih cestah zagotovo slabšajo in da trenutna stavka zaposlenih v policiji in MNZ k izboljšanju razmer zagotovo ne pripomore.

Uroševič in Petrovič se kajpak nista izognila današnjemu maratonskemu nadzoru hitrosti, ki ga slovenska policija načrtuje med 6.00 in 18.00. Kot smo včeraj poročali, bo policija nadzor hitrosti izvajala na več kot 600 lokacijah po vsej Sloveniji.

"Vse stavkajoče, ki bodo sodelovali v navedeni akciji pozivamo, da tako kot do zdaj, naloge opravljajo izključno v skladu s 76. členom Zakona o organiziranosti in delu v policiji (ZODPol) in v skladu z navodilom ministrice za notranje zadeve, ki se nanaša na opravljanje nalog v času stavke," sta poudarila oba glavna policijska sindikalista.

Policija danes obljublja prisotnost svojih patrulj na več kot 600 lokacijah, ki so sicer javno znane. | Foto: Policija danes obljublja prisotnost svojih patrulj na več kot 600 lokacijah, ki so sicer javno znane.


Katere naloge morajo policisti opravljati tudi med stavko?

Omenjeni 76. Člen ZODPol pravi, da so policisti med stavko dolžni opravljati spodaj navedene naloge. Dolžni so jih opravljati pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili nadrejenih:

-. varovanje življenja, osebne varnosti ljudi in premoženja,
- preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj,
- odkrivanje in prijemanje storilcev kaznivih dejanj in drugih iskanih oseb ter njihovo izročanje pristojnim organom,
- varovanje določenih oseb, organov, objektov, prostorov in okolišev državnih organov,
- vzdrževanje javnega reda,
- nadzor in urejanje prometa na javnih cestah,
- izvajanje nadzora državne meje,
- opravljanje nalog, določenih v predpisih o tujcih.
 

Bo danes na delu 200 policistov manj kot pred letom dni?

Glede na uradne napovedi policije bodo letos patrulje prisotne na približno sto lokacijah manj kot v lanskem letu. To lahko pomeni, da bo danes hitrost nadziralo 200 policistov manj kot ob enaki akciji pred letom dni.

"Vse sodelujoče posebej opozarjamo, da v času izvajanja nalog poskrbite za lastno varnost, varnost sodelavcev in drugih udeležencev v postopkih. Postopki, ki jih boste izvajali naj bodo izvedeni temeljito, strokovno in dobro premišljeno. Za vsak postopek si zaradi zagotovitve lastne varnosti, ter preprečitve morebitnih napak v postopku, vzemite dovolj časa. Akcijo bodo sicer vodili in usmerjali tisti zaposleni, ki praviloma ne stavkajo, zato vse stavkajoče posebej opozarjamo, da se pred pričetkom akcije jasno izrečejo, da stavkajo," še dodajata Uroševič in Petrovič, ki bosta policiste na nekaterih lokacijah danes tudi osebno obiskala.

Ne spreglejte