Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
8. 8. 2014,
10.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 8. 8. 2014, 10.02

8 let

Policija: Merilniki hitrosti pred delovno zaporo na avtocesti so pogosto prazni

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Policija skupaj z Darsom pred delovno zaporo na avtocesti lahko postavi prenosni radar, a najpogosteje so to le ohišja brez merilnika hitrosti. Kje pa vas čakajo stacionarni merilniki hitrosti?

Ko običajna prometna signalizacija ne zadostuje ...

Ob vrhuncu poletne prometne sezone na slovenskih avtocestah Dars na nekaterih odsekih izvaja vzdrževalna dela. Pred zaporo dela ceste, kjer je postavljena omejitev hitrosti, lahko vozniki naletijo tudi na prenosni merilnik hitrosti.

Po kakšnih kriterijih se policija in Dars odločita, pred katero delovno zaporo bodo ta konec tedna postavili mobilni radar? Obe strani trdita, da so to mesta, kjer jim z običajno prometno signalizacijo ni uspelo umiriti prometa. Ohišje radarja voznike seveda umiri bolj kot navadni prometni znak za omejitev hitrosti.

Voznike mirijo tudi prazna ohišja radarjev

Dars je že leta 2009 financiral nakup mobilnega radarja za postavitev pred odseki z vzdrževalnimi deli. Ob tem je kupil še šest navideznih ohišij, ki so popolnoma enaka kot ohišje pravega merilnika.

Posamezne baze Darsa imajo ta ohišja in jih lahko postavijo pred delno zaporo na avtocesti. Pravo napravo za merjenje hitrosti lahko vanje vstavijo na podlagi dogovora s policijo. Ta je tudi odgovorna za nadzor hitrosti, torej vsebino radarjev, in sankcioniranje prekrškarjev.

"Naj povemo, da so običajno na takih mestih postavljena samo ohišja, katerih ni radarja in ki zgolj preventivno delujejo na voznike," pravijo na slovenski policiji.

Ob neprilagojeni hitrosti v nevarnosti tudi delavci na avtocesti

"Problematika neprilagojene hitrosti je posebej pereča na odsekih, kjer so prometne zapore zaradi obnovitvenih in vzdrževalnih del, na cestninskih postajah, zoženjih štiripasovnic v dvopasovnice, v območju predorov in na drugih delih avtocestnega sistema. Hitrost na teh odsekih ni omejena brez razloga, temveč zaradi varnosti cestnega prometa in varnosti izvajalcev del," pravijo na Darsu.

Že lani so opozorili na skrb vzbujajoče število naletov na odstavnih pasovih slovenskih avtocest. V nevarnosti so tam poleg voznikov tudi vzdrževalci Darsa, kar seveda velja tudi za njihove delavce ob aktualnih delnih zaporah.

Lani je na slovenskih cestah umrlo 20 pešcev, od tega kar pet na avtocesti. Dva med temi sta bila prav Darsova vzdrževalca.

Leta 2007 se je na območju prometne zapore pred predorom Golovec na ljubljanski vzhodni obvoznici zgodila ena najhujših prometnih nesreč pri nas. Takrat je umrlo sedem ljudi, od tega pet tujih državljanov.

Ob slovenskih avtocestah in hitrih cestah tudi 18 stacionarnih ohišij za merilnike hitrosti

Poleg mobilnih radarjev, ki lahko voznika presenetijo ob delovnih zaporah, pred cestninskimi postajami ali predori, je ob slovenskih avtocestah in hitrih cestah postavljenih tudi osemnajst stacionarnih ohišij za radarje. Tudi v njih ni vedno radarja. Dars je financiral in policiji v uporabo predal deset stacionarnih merilnikov hitrosti.

Lokacije stacionarnih ohišij za merjenje hitrosti na slovenskih avtocestah in hitrih cestah:

Ne spreglejte