Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 12. 2017,
10.20

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Pokemon Go

Ponedeljek, 4. 12. 2017, 10.20

6 let, 4 mesece

Pokemon Go: fenomen, ki je v ZDA povzročil zmešnjavo na cestah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Najnovejša študija je razkrila, da je igra Pokemon Go, ki je lansko poletje zasvojila svet, posredno kriva za več kot sto tisoč prometnih nesreč v ZDA.

Igra, ki je lansko poletje obnorela svet in Slovenijo, je posredno kriva za več kot sto tisoč prometnih nesreč v ZDA. | Foto: Igra, ki je lansko poletje obnorela svet in Slovenijo, je posredno kriva za več kot sto tisoč prometnih nesreč v ZDA.

Po letu 2011 porast nesreč in smrtnih žrtev

Profesorja Mara Faccio in John J. McConnell z univerze Purdue že vrsto let spremljata število prometnih nesreč in smrtnih žrtev na ameriških cestah. Ob ugotovitvi, da je po več desetletjih upadanja števila žrtev po letu 2011 to začelo spet naraščati, sta bila zelo presenečena. Številni za ta pojav krivijo pametne mobilnike in močno povečano število avtomobilov na cestah, toda Faccio in McConnell sta se odločila, da bosta stvari raziskala zelo podrobno ter poskusila najti največjega krivca za prometne nesreče v zadnjih 18 mesecih.

Igra, ki je povzročila kaos na ulicah in cestah

Za potrebe raziskave sta zbrala podatke za okrožje Tippecanoe v zvezni državi Indiana med 1. marcem 2015 in 30. novembrom 2016. Pokemon Go so izdali julija 2016, v prihodnjem mesecu pa si je igro na pametne mobilne telefone preneslo več kot sto milijonov ljudi. Ob začetku igranja Pokemon se je v radiju sto metrov, kjer so ljudje iskali like iz igre, možnost za prometno nesrečo povečala za 26,5 odstotka. Podobno se je dogajalo tudi v drugih okrožjih. Ko sta raziskovalca te številke preslikala na druge zvezne države v ZDA, sta dobila zanimivo številko – posredno bi igra v petih mesecih lahko bila kriva za 145.632 avtomobilskih nesreč, 29.370 poškodovanih v prometnih nesrečah in 256 smrtnih žrtev. Zaradi povečanega števila nesreč in poškodovanih je nastala ogromna škoda, ki se ocenjuje med dvema milijardama in 7,3 milijarde evrov.

Raziskovalci so prepričani, da so za porast števila prometnih nesreč in smrtnih žrtev v ZDA krivi predvsem pametni telefoni, to trditev pa je potrdila igra Pokemon Go. | Foto: Raziskovalci so prepričani, da so za porast števila prometnih nesreč in smrtnih žrtev v ZDA krivi predvsem pametni telefoni, to trditev pa je potrdila igra Pokemon Go.

Ne spreglejte