Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
6. 11. 2021,
22.02

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

12

Natisni članek

Tesla Herbert DIess Volkswagen

Sobota, 6. 11. 2021, 22.02

2 leti, 6 mesecev

Nemiri ob dilemah prihodnosti Volkswagna

"Vem, da mnoge moti, ker toliko govorim o Tesli …"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

12

Herbert Diess | Herbert Diess pred prvo generacijo volkswagen golfa. "V proizvodnji klasičnih avtomobilov smo zelo dobri, morda najboljši, toda električna vozila prinašajo povsem nove tekmece," je pred zaposlenimi povedal Diess. | Foto Reuters

Herbert Diess pred prvo generacijo volkswagen golfa. "V proizvodnji klasičnih avtomobilov smo zelo dobri, morda najboljši, toda električna vozila prinašajo povsem nove tekmece," je pred zaposlenimi povedal Diess.

Foto: Reuters

Ta teden je bil v Nemčiji pod drobnogledom predsednik Volkswagna Herbert Diess, ki poudarja pomen reform v organizaciji največjega proizvajalca avtomobilov v Evropi, ob tem pa se že spoprijema s strahovi in pritiski sindikatov. Diess zadnje tedne skoraj v vsakem govoru omenja Elona Muska ter Teslo in to z razlogom, je poudaril ob nastopu pred zaposlenimi v Wolfsburgu. 

Predsednik Volkswagna Herbert Diess je v Wolfsburgu ta teden nagovoril več tisoč zaposlenih. Še enkrat je poudaril, da se boji za prihodnost Wolfsburga in da so pri Volkswagnu reforme nujno potrebne. Prav glede hitrosti sprejemanja reform in prehoda na elektromobilnost se je Diess znašel pod pritiski sindikatov, ki se bojijo predvsem odpuščanj. Diess je pred meseci napovedal, da bi se lahko število zaposlenih pri Volkswagnu zmanjšalo do 30 tisoč. Neuradno pri Volkswagnu pripravljajo celo komisijo, ki bi pregledala in ocenila Diessovo delo.

Volkswagen tovarna
Avtomoto Se trese stolček? Volkswagen s komisijo za oceno predsednika.

Tesla avtomobil izdela v desetih urah, Volkswagen v tridesetih 

Že pri električnih avtomobilih so Volkswagen letos tehnološko prehiteli Korejci (Hyundai, Kia), neposreden tekmec na tem področju pa je predvsem Tesla. Diess je še enkrat ponovil, da je Tesla trenutno sposobna z manj zaposlenimi izdelati električni avtomobil v desetih urah, Volkswagen pa v tridesetih.

Ta učinkovitost in vitkost poslovanja najbolj skrbita Diessa, 63-letnega Avstrijca, ki šest let po aferi Dieselgate vodi Volkswagen novim avtomobilskim časom nasproti.

Herbert Diess | Foto: Reuters Foto: Reuters

Volkswagen ID.5
Avtomoto Kupejevski zadek in športni pogon: to je novi VW ID.5 #foto

Diess: "Tudi če preneham govoriti o Musku, bo še vedno tu …"

"Pogosto dobim vprašanja, zakaj tako pogosto primerjam Volkswagen s Teslo. Vem, da to nekatere zelo moti. Toda tudi če preneham govoriti o Elonu Musku, bom še vedno tu ter se še naprej trudil spreminjati avtomobilsko industrijo in da bomo konkurenčni," je v govoru pred zaposlenimi dejal Diess.

Prisotni so bili še Daniela Cavallo, predsednica sveta zaposlenih, Stephan Wall, premier zvezdne dežele Spodnja Saška, in Joerg Hofmann, vodja vplivnega sindikata IG Metall.

Volkswagen zaposluje 675 tisoč ljudi in ima zapleteno lastniško strukturo. Predstavniki zaposlenih in zvezna dežela Spodnja Saška imajo večino v nadzornem svetu.

Ne spreglejte