Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
5. 7. 2019,
6.23

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

15

Natisni članek

električni avtomobili Elektro Ljubljana

Petek, 5. 7. 2019, 6.23

4 leta, 10 mesecev

Električna polnilnica za polnjenje in ne več parkiranje

Plačljive polnilnice: dva meseca sta vse obrnila na glavo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

15

BMW i3 polnilnica | Aprila so pri Elektru Ljubljana na pozneje plačljivih polnilnicah skupno zabeležili 3.617 posamičnih polnjenj. Maja je to število padlo na 1.510, junija pa na vsega 1.076 polnjenj.  | Foto Gregor Pavšič

Aprila so pri Elektru Ljubljana na pozneje plačljivih polnilnicah skupno zabeležili 3.617 posamičnih polnjenj. Maja je to število padlo na 1.510, junija pa na vsega 1.076 polnjenj.

Foto: Gregor Pavšič

Po uvedbi plačljivega sistema se je število polnjenj na električnih polnilnicah Elektra Ljubljana prepolovilo, na plačljivih je bilo aprila polnjenj trikrat več kot junija. Kljub temu je količina prenesene energije narasla, kar kaže na spremenjene navade uporabnikov električnih vozil.

električni avto Matej Gorišek ioniq
Avtomoto Cene so znane: kaj pravite, bodo prave?

Avtomobilski trg še vedno pričakuje bolj konkurenčne električne avtomobile. Dobil jih bo kmalu. Še letos na primer na slovenske ceste prihaja prenovljeni renault zoe (realnih 300 kilometrov dosega, prvič tudi hitro enosmerno polnjenje DC), sledila bosta prav tako prenovljena hyundai ioniq in peugeot e-208.  

V treh mesecih se je število polnjenj prepolovilo

Elektro Ljubljana je lani sicer dosegel 17 milijonov evrov dobička (103 milijone evrov prihodkov), letos v začetku maja pa so začeli na polnilnicah v svoji mreži uvajati plačljiv sistem. Kot smo predvidevali, je to prineslo spremembe pri pogostosti in dolžini polnjenja. Strošek za uporabnika se namreč računa na podlagi moči polnjenja (odvisno predvsem od avtomobila) in časa polnjenja.

Pregled števila polnjenj električnih vozil v mreži Elektra Ljubljana:

 

Plačljive polnilnice

Brezplačne polnilnice

April

3.617

1.861

Maj

1.510

1.744

Junij

1.076

1.676

elektrika polnilnica | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Mrk vsaj ene izmed starejših električnih polnilnic

Na drugi strani ponudbe električnih vozil, katerih cenovna konkurenčnost je še vedno odvisna od subvencij, davčnih olajšav in cenejše energije na dolgi rok, je polnilna infrastruktura. Bralec nam je potožil nad električno polnilnico na Vrhniki, ki je bila najprej vsaj mesec ali dva nedejavna, zdaj pa so jo povsem odklopili. To je bila sicer ena starejših polnilnic ob slovenskih cestah.

"Gre za polnilnico, ki je v lasti občine in tam še iščejo najprimernejši model sodelovanja," so nam povedali pri Elektru Ljubljana, kjer skrbijo za polnilnice pod blagovno znamko Gremo na elektriko.

Manj polnjenj, a več prenesene električne energije

Aprila so pri Elektru Ljubljana na pozneje plačljivih polnilnicah skupno zabeležili 3.617 posamičnih polnjenj. Maja je to število padlo na 1.510, junija pa na vsega 1.076 polnjenj. Na brezplačnih polnilnicah je padec pričakovano precej manjši. Tam je bilo aprila polnjenj 1.861, junija pa 1.676.

Skupno je bilo torej junija vseh polnjenj pri Elektru Ljubljana 2.752, aprila, pred začetkom plačilnega sistema, pa 5.478.

"Zaznali pa smo boljši izkoristek polnilne infrastrukture. Uporabniki električnih vozil zdaj na parkirnih mestih ostajajo le za čas polnjenja, parkirnih mest pa ne uporabljajo več za brezplačno parkiranje. Povečal se je prenos energije na sejo. V maju smo beležili 37.497 kilovatnih ur predane energije, v aprilu pa ob večjem številu polnjenj le 33.697 kilovatnih ur. Pridobili smo tudi 160 novih uporabnikov, najbolj priljubljena metoda identifikacije pa ostaja kartica RFID," komentirajo pri Elektru Ljubljana. 

Ne spreglejte