Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 5. 2008,
9.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 5. 2008, 9.26

8 let

Peugeot partner

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Glede na to, da rastejo vsi, je v drugi generaciji zrasel tudi partner. Po novem je na voljo v dveh dolžinah in z možnostjo treh sedežev v prvi vrsti ...

Partner ali partner?

Človeška evolucija je pokazala, da v življenju ob sebi potrebujemo nekoga. Partnerja, ki nas spremlja, nam pomaga, raste in se z leti tudi razvija. Če to že ni človeški partner, pa pravzaprav z vsemi prej naštetimi lastnostmi včasih lahko razpolaga tudi avtomobil. V mislih imamo Peugeotovega partnerja (hm, zanimivo ime), ki je ravnokar na ceste zapeljal v povsem novi podobi in s tem zaključil sedaj povsem novo paleto njihovih dostavnih vozil.

Večja dolžina za več prostora in več varnosti

Partner je zrasel. Tako tovorna kot tudi potniška, torej tepee izvedenka, sta od prve generacije daljši za štiriindvajset centimetrov, trinajst pa sta jih pridobili v širino. Rezultat je seveda več prtljažnega oziroma tovornega dela, pa tudi potniki bodo svoje ude lažje raztegovali po notranjosti. Pri Peugeotu hkrati poudarjajo, da večja dolžina ni zgolj zaradi večje notranjosti, temveč tudi zaradi varnosti, saj so na njen račun absorbcijske cone lahko precej daljše.

Dolg, daljši, L2

Tepee ostaja na voljo le v eni dolžini, je pa tovorni partner po novem na voljo v dveh. Krajša z dolžino 4,38 metra omogoča prevoz do treh metrov dolgih predmetov, tovorni del daljše (4,63 m) pa zmore pogoltniti še petindvajset centimetrov daljši predmet. Ko smo ravno pri merah, sam prtljažnik v potniški kabini ob petih sedežih ponuja 642 litrov, maksimalno pa ga je mogoče povečati do prostornine skoraj treh kubičnih metrov.

Steklena streha

Potniški partner je na voljo tudi s posebno stekleno streho Zenith, ki k skupnim steklenim površinam doda slab kvadratni meter. Po prvi vožnji jo pohvalimo zaradi treh razlogov. Prvič, ker pripomore k svetlobi v kabini, ker ventilacijski sistem v osrednjem delu učinkovito ohladi ali ogreje predel okoli druge sedežne klopi in, ker je v priročne utorčke mogoče pospraviti kar nekaj drobnarij. Če smo natančni baje za 80 litrov drobnarij, ki se tako pridružijo ostalim 76 litrom po potniškem prostoru. Če temu dodamo še zaprt predal pod stropom zadaj s prostornino, je večino časa prtljažnik lahko kar prazen …

Dva, tri ali pet sedežev

Še ena zanimivost je v sedežnem razporedu. V tovornem partnerju se bodo spredaj lahko »drenjali« trije, prei čemer srednji ne bo imel pripomb le zaradi nekoliko premajhne širine sedeža, ampak zaradi tega, ker ne bo imel kam postaviti leve noge. Prestavna ročica je za voznika že na priročnem mestu, vendar prav nesramno izbočena proti srednjemu sedežu. No, tepee ima pet sedežev, sedemsedežne izvedbe pa vsaj zaenkrat sploh ne gre pričakovati.

Outdoor za avanturiste

Ne, outdoor nima štirikolesnega pogona, je pa za centimeter bolj oddaljen od tal, ima zaščiten spodnji del karoserije in prednji odbijač, stoji pa na šestnajstpalčnih platiščih. Tudi tovorni partner je na voljo v posebni različici, namenjeni vožnji po gradbiščih in tudi ta je centimeter bolj oddaljena od tal kot običajni partner.

Fleet management

Brez nadzora ni nič pravijo pri Peugeotu, zato so razvili sistem Fleet management. Ta dvakrat tedensko lastnika oziroma nadzornega nad floto vozil preko sms sporočila opomni na pomembne stvari v zvezi z avtomobili. Recimo na število prevoženih kilometrov, potreben servisni interval in podobno. Zaenkrat je na voljo zgolj v Franciji, med letoma 2009 in 2010 pa naj bi bil na voljo tudi na ostalih trgih po Evropi.

Prvi vtis je dober

Mogoče še beseda ali dve o sami vožnji. Prve kilometre smo nabirali po okolici Pariza in lahko povemo, da se je bilo s partnerjem po zavitem podeželju prav prijetno peljati. Avto namreč lepo blaži grbine, k čemur naj bi precej pripomoglo prednje vzmetenje, vzeto iz peugeota 308 (nekoliko spremenjeno), tovornega partnerja pa so nam dodatno obtežili z nekaj sto kilogrami, da zadek ne bi preveč poskakoval. Mimogrede še to, stari partner še ostaja v proizvodnji (baje dokler ga bodo ljudje kupovali), samo letos ga bodo proizvedli v več kot 60.000 primerkih, od katerih jih bo okoli 80 odstotkov potniških.

Ne spreglejte