Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
23. 4. 2014,
8.53

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peugeot Citroën Tovorni Avtomoto Potovalni Avtomoto

Sreda, 23. 4. 2014, 8.53

8 let, 1 mesec

Peugeot boxer in citroën jumper – osem karoserijskih oblik in do 17 kubičnih metrov prostora

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novi dostavniški dvojček iz koncerna PSA - peugeot boxer in citroën jumper - prinaša kar osem karoserijskih različic s štirimi različnim dolžinami, tremi medosnimi razdaljami in tremi višinami.

Štiri miljone testnih kilometrov

V koncernu PSA so novi generaciji dostavniškega dvojčka – citroën jumper in peugeot boxer – namenili veliko pozornosti, saj med lahkimi gospodarskimi vozili oba dostavnika dosegata odlične prodajne rezultate. Tudi na slovenskem trg gospodarskih vozil sta do zdaj oba že pustila pečat, boxer pa je celo najbolje prodajani dostavnik.

V PSA-ju trdijo, da so pri snovanju nove generacije obeh dostavnikov uporabili vsa izkušnje in ključna znanja, rezultat tega pa naj bi bila ena najbogatejših, najbolj praktičnih in stroškovno ter energijsko učinkovitih ponudb v svetu lahkih gospodarskih vozil.

Profesionalnim mojstrom, obrtnikom in vsem drugim uporabnikom dostavnikov sporočajo, da jim v roke podajajo zmogljiv, prostoren, zanesljiv, varčen, udoben in varen kombi, ki bo zmogel vse napore vsakodnevne profesionalne uporabe. Oba nova dostavnika naj bi po besedah inženirjev predstavljala zanesljivega sodelavca, saj imata za seboj testno fazo s štirimi milijoni kilometrov v vseh pogojih dela, vključno s poškodovanimi cestišči in gorskimi potmi.

Prepoznavna oblika združuje robustnost in dinamičnost

Oba kombija seveda povzemata sodoben oblikovalski slog obeh znamk. V skladu s trendi za več varnosti in dizajna ponujata še doplačljive dnevne luči LED. Pri obeh pa izstopa predvsem impozanten nos vozila, ki poudarja njuno prepoznavnost.

Oblikovalci poudarjajo, da kljub sodobnemu videzu, ki robustnosti zasnove dodaja sodobne poteze, zavezane k aerodinamiki in vozniški dinamiki, dostavnika ohranjata vse svoje prostorske atribute in praktičnost vsakdanje uporabe.

V karoserijske površine so se trudili vdelati tudi elemente, s katerimi želijo olajšati vozniška opravila. Sprednji odbijač ima na primer stopnici za lažje čiščenje vetrobranskega stekla.

Do 4,04 metra med osema in do 17 kubičnih metrov prostora

Oba dostavnika bosta ponujala širok nabor prostorskih kombinacij, saj želita pokriti čim širši spekter zahtev profesionalne uporabe – od običajnega transporta pa vse do res nišnih storitvenih poklicev.

Tloris je zasnovan na osnovi treh medosnih razdalj: 3, 3,45 in 4,04 metra. Nezastekljene in zastekljene izvedenke furgonov bodo na voljo v štirih dolžinah (L1, L2, L3 in L4) ter treh višinah (H1, H2 in H3), torej bo skupno na voljo osem karoserijskih različic v razponu od 8 do 17 kubičnih metrov.

V podaljšani kabini je več steklenih površin, kar ji zagotavlja večjo varnost, več udobja za potnike in možnost za pomična stekla.

Za prevoz oseb sta na voljo izvedenki kombi z od pet do devet sedeži in minibus s 14 ali 17 sedeži (s homologacijo Euro 4).

Tovorni rekorder med dostavniki svoje vrste?

V PSA-ju trdijo, da dostavnika ponujata rekordno učinkovitost kar zadeva natovarjanje v najširšem pomenu. To so podkrepili s podatkom, da recimo boxer na skupni dolžini zgolj 6,36 metra zmore ponuditi večjo uporabno prostornino kot recimo od pol do celo enega metra daljši konkurenti. Razpon nosilnosti oziroma skupne dovoljene mase sega od 2,8 pa do dobre štiri (4,04) tone.

Pri tem francoski inženirji poudarjajo, da se dostavnika ponašata z večjo dovoljeno obremenitvijo kot tovrstna vozila s pogonom na zadnja kolesa, na katera negativno vpliva masa pogonske gredi.

Med prostorskimi gabariti pa velja omeniti tudi naslednje podatke: 1,87 metra in 1,42 metra uporabne širine med blatniškimi koši, višina nakladalnega praga med 493 in 602 milimetri ter odpiranje zadnjih vrat pod kotom 96 stopinj z razširitvijo do 180 stopinj po zaslugi preklopne osovine tečaja.

Naročiti je mogoče celo do 270-stopinjski kot odpiranja.

Odvisno od medosne razdalje je mogoče nakladalni prag znižati za od 60 do 70 milmetrov po zaslugi zadnjega vzmetenja s pnevmatsko kompenzacijo. To ohrani tudi stalno višino podvozja ne glede na obremenitev in s tem zagotavlja še več udobja ter varnosti med vožnjo.

Stikalo je na armaturni plošči, prikaz položaja pa je mogoče razbrati z instrumentne plošče. Vozilo ponovno zavzame izhodiščno višino pri hitrosti 20 kilometrov na uro.

Za doplačilo je na voljo več tipov vlečnih kljuk z zglobom, ki se ne sname, ali s priključkom, snemljivim brez dodatnega orodja.

Motorji od 81 do 130 kilovatov

Dostavnika sta opremljena s šestimi dizelskimi motorji zadnje generacije serije HDi s filtrom trdnih delcev (FAP), ki izpolnjujejo ekološke normative standarda Euro 5. Dizelski stroji prostornine od 2,2 do treh litrov ponujajo razpon moči od 81 do 130 kilovatov.

Poraba goriva naj bi bila v mestu manjša za pol litra na sto kilometrov. Določene motorne različice, opremljene s sistemom start&stop, pa naj bi ponujale do 15 odstotkov nižjo porabo goriva.

V prid nižji porabi in večji zanesljivosti pa so motorne različice HDi 110, 130 in 150 dobile prenovljene zasnove za sistem distribucije goriva.

Nova jumper in boxer sta velik korak naredila tudi z vidika varne in udobne vožnje. Po zgledu osebnih avtomobilov ponujata širok nabor elektronskih voznih asistentov za povečanje varnosti in udobja. Z večjo stopnjo ergonomske urejenosti pa se lahko pohvali tudi voznikov delovni prostor.

Tudi z vidika profesionalne uporabe in sodobne logistične organiziranosti oba dostavnika razumeta digitalni svet. Prevzemne mape tovora počasi postajajo preteklost, zato bo boxer recimo že ponujal priklopno postajo za tablični računalnik.

Ne spreglejte