Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
1. 7. 2014,
9.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2014, 9.27

8 let

Peugeot 208 GTI 30th – radikalni dodatki za kanček popra in več duše?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Trideset let po originalnem modelu 205 GTI zdaj Peugeot za naslednika 208 GTI napoveduje najbolj radikalno različico. Povečali so ji zmogljivosti motorja, naredili širše koloteke in znižali težišče.

Inženirske spremembe napovedujejo radikalnega športnika

Peugeot radikalnejšega pristopa pri tej različici dvestoosmice ne skriva. Že tako športno naravnanemu avtomobilu so podvozje znižali za centimeter, sprednji kolotek je širši za 2,2, zadnji pa za 1,6 centimetra.

Avtomobil bo poganjal 1,6-litrski bencinski turbomotor iz klasičnega 208 GTI, a moč so mu Francozi povečali na zaokroženih 208 "konjev", navor pa na 300 njutonmetrov.

Športne vozne lastnosti in zmogljivosti so torej zagotovljene. Do 100 kilometrov na uro bo ta posebna različica modela 208 pospešila v 6,5 sekunde.

Športnost izžareva tako navzven kot tudi v notranjosti

Nov 1,6-litrski motor THP, ki izpolnjuje standard Euro6, je opremljen s sistemom start&stop. Njegov največji navor je 300 Nm, moč pa 208 "konjev", s čimer namiguje na ime avtomobila.

Moč in navor se na sprednji kolesi prenašata prek šeststopenjskega ročnega menjalnika s posebnimi prestavnimi razmerji in Torsenovo zaporo diferenciala, ki jo poznamo že iz peugeota RCZ. Pri Peugeotu obljubljajo tudi prilagojeno delovanje sistema ESP, ki bo lahko sledil športnim genom, večjim zmogljivostim in nižjemu težišču avtomobila.

Mu bodo prav naštete dodelave prinesle kanček popra in pravo športno dušo, ki smo jo pogrešali v klasičnem peugeotu 208 GTI?

Športnika bodo prodajali že jeseni

V notranjosti voznika pričakajo v Peugeot Sportu izdelani školjkasto-športni sedeži, številni okrasni dodatki, pod stropno lučko pa še oštevilčena ploščica z napisom 208 GTI 30th.

Peugeot bo najbolj radikalno različico dvestoosmice predstavil na avtomobilskem salonu v Parizu, prodajati pa ga bodo začeli letos novembra.

Ne spreglejte