Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
27. 3. 2017,
6.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Prodaja avtomobilov

Ponedeljek, 27. 3. 2017, 6.10

6 let, 6 mesecev

Pet najbolje prodajanih avtomobilskih razredov v Evropi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Vsak četrti novi osebni avtomobil v Evropi je bil lani crossover oziroma športni terenec. Njihova prodaja je lani narasla za 22 odstotkov, ta vozila pa še naprej "kradejo" kupce vozilom, kot so kombilimuzine, karavani in limuzine, in predstavljajo četrtino evropskega avtomobilskega trga.

Nissan qashqai v Evropi ostaja najbolje prodajani avtomobil med crossoverji in športnimi terenci. | Foto: Ciril Komotar Nissan qashqai v Evropi ostaja najbolje prodajani avtomobil med crossoverji in športnimi terenci. Foto: Ciril Komotar

Dobra prodaja ne glede na velikost, stopnjo opreme in ceno

Trendovska oblika, vse večja ponudba in višji položaj sedenja so glavni aduti najrazličnejših crossoverjev oziroma športnih terencev, ki bodo prevladovali tudi na danes odprtem avtomobilskem salonu v Ljubljani. Slovenski kupec se bistveno ne razlikuje od kupca v Evropi, kjer je lani povpraševanje po crossoverjih oziroma športnih terencih naraslo za 22 odstotkov, kažejo podatki Jato Dynamicsa. Ta vozila se dobro prodajajo ne glede na velikost, stopnjo opreme in ceno.

Pet najhitreje rastočih avtomobilskih razredov v Evropi: kompaktni premium crossoverji in športni terenci (+40 odstotkov), veliki družinski enoprostorci (+33 odstotkov), premium srednji (+30 odstotkov) in veliki (+22 odstotkov) crossoverji in športni terenci ter kompaktni crossoverji in športni terenci (+21 odstotkov).

Medtem ko je močno upadlo (–12 odstotkov) povpraševanje po velikih crossoverjih in športnih terencih velikoserijskih znamk, je prodaja dimenzijsko primerljivih premium vozil narasla kar za 22 odstotkov. Med prvimi petimi najhitreje rastočimi razredi izstopajo veliki družinski enoprostorci. Tudi tam ima renault espace crossover zasnovo, Fordova nova S-max in galaxy pa ne.

Med crossoverji in športnimi terenci premium razreda je bil lani v Evropi najuspešnejši BMW X1. | Foto: Ciril Komotar Med crossoverji in športnimi terenci premium razreda je bil lani v Evropi najuspešnejši BMW X1. Foto: Ciril Komotar

Hitra rast trendovskih vozil z višjim položajem sedenja

V Evropi so lani prodali okrog 15 milijonov novih avtomobilov, od tega je bilo okrog 3,8 milijona crossovejev in športnih terencev. Približno vsak četrti kupec je torej izbral crossoverja ali športnega terenca, trije od štirih pa so vendarle izbrali tudi avtomobil bolj tradicionalne avtomobilske zasnove.

Medtem ko sta razred majhnih avtomobilov (renault clio, škoda fabia, ford fiesta …) in spodnjega srednjega razreda (volkswagen golf, opel astra, ford focus …) na evropskem avtomobilskem trgu izgubila delež, so primerljivo veliki crossoverji in športni terenci pridobili 20 oziroma 21 odstotkov tržnega deleža. V celotnih prodajnih številkah sta sicer omenjena tradicionalna razreda še vedno uspešnejša.

Kdor stavi na novi crossover, bo najverjetneje zadel

Največ crossovejev trgovci prodajo v razredu nissana qashqaia, ki je tudi sicer najbolje prodajan crossover v Evropi. V tem razredu so lani prodali 1,4 milijona avtomobilov, razred nižje pa 1,2 milijona. Med vozili premium razreda je bil lani v Evropi najuspešnejši BMW X1.

Avtomobilski proizvajalec, ki tak avtomobil postavi na trg, se lahko z veliko gotovostjo nadeja dobrih prodajnih številk. Dober primer je španski Seat, ki se je prav z novo ateco izvil iz rdečih številk in bo v bližnji prihodnosti predstavil še dva podobna avtomobila. "Prej je Seat sodeloval v polovici evropskega trga, z novima ateco in arono pa bomo prisotni na treh četrtinah trga," je za Automotive Europe povedal predsednik znamke Luca de Meo.

Ne spreglejte