Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 2. 2021,
6.11

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

9

Natisni članek

limuzine Mercedes Mercedes-Benz razred C Mercedes-Benz

Sreda, 24. 2. 2021, 6.11

3 leta, 1 mesec

Novi mercedes-benz razred C

Pet glavnih poudarkov novega ljudskega mercedesa #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

9

Mercedes-benz razred C | Pri nas prodajo več limuzin, a pred razredom C je velika bitka, saj mora odbiti vse napade številnih športnih terencev. | Foto Mercedes-Benz

Pri nas prodajo več limuzin, a pred razredom C je velika bitka, saj mora odbiti vse napade številnih športnih terencev.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedesov razred C je svetovno najbolje prodajani model znamke in pri nas gleda v hrbet le razredu B, zato so Nemci poskrbeli za vsako najmanjšo podrobnost, ki mu bo pomagala v boju z BMW-jevo serijo 3 in audijem A4. Peta generacija je prevzela najnovejši oblikovni jezik znamke, v notranjosti ogromen zaslon na dotik, drugo generacijo pametnega glasovnega upravljanja s podporo umetne inteligence, na voljo bodo izključno štirivaljni motorji, ob tem pa je avtomobil pridobil nekaj milimetrov, zato je bolj prostoren predvsem na zadnji klopi. Naročila bodo pri Mercedesu odprli konec marca, kmalu zatem pa bodo prvi avtomobili tudi na slovenskih cestah.

Mercedes je zgodbo o razredu C uradno začel pisati z modelom s kodnim imenom W201 leta 1982, manj posredno pa se je zgodba začela nekaj let prej z modelom 190. V zadnjih štiridesetih letih so prodali več kot 10,5 milijona primerkov tega modela, pred peto generacijo pa ga čaka težka naloga v boju z vse bolj priljubljenimi športnimi terenci. Ne le druge znamke, tudi Mercedes v zadnjih letih stavi na terence, ki postajajo prodajno močno žezlo. S čim bo torej poskušal preseči svoje predhodnike?

1. Ročni menjalnik odhaja v pokoj

Velika novica pri motorni ponudbi je odhod vseh šestvaljnikov, ki jih bodo nadomestili elektrificirani štirivaljniki. Prav vsem motorjem Prvič samo štirivaljni motorji in prvič brez ročnega menjalnika | Foto: Mercedes-Benz Prvič samo štirivaljni motorji in prvič brez ročnega menjalnika Foto: Mercedes-Benz bo v določeni meri pomagala električna energija in prav vsi bodo imeli štiri valje. Kar se je napovedovalo že dolgo, je zdaj postalo realnost - tudi vstopne različice bodo opremljen z devetstopenjskim samodejnim menjalnikom, nekaj redkih kupcev pa je ostalo brez ročnega menjalnika.

Pri bencinarjih bo tako na voljo C200 z 1,5-litrskim motorjem s 150 kilovati in blagohibridnim sistemom ter možnostjo štirikolesnega pogona. Vstopni C180 bo na voljo izključno s pogonom zadaj, 1,5-litrski motor pa bo imel 125 kilovatov in prav tako blagohibridni sistem.

V tem segmentu ima dizelski motor pomembno vlogo, zato ni presenečenje, da so na voljo kar trije različni dvolitrski motorji, C200d, C220d in C300d, vsi s tehnologijo blagega hibrida ter močjo 120, 147 in 195 kilovatov. Za najbolj ekološko usmerjene kupce bo na voljo še priključni hibrid C300e z dvolitrskim bencinskim motorjem in elektromotorjem. S pomočjo baterije z zmogljivostjo 25,4 kilovatne ure bo voznik po podatkih tovarne prevozil tudi do sto električnih kilometrov. Skupna sistemska moč se ustavi pri 230 kilovatih in 550 njutonmetrih navora.

2. Več prostora predvsem zadaj

Razred V je v dolžino zrasel za 6,5 centimetra in je centimeter širši kot predhodnik. Z nekoliko znižano linijo strehe je postal elegantnejši in še aerodinamično učinkovitejši. Kljub nižje postavljeni strehi naj bi bilo več prostora za glave potnikov, tako spredaj kot tudi zadaj bodo imeli potniki več prostora za ramena in komolce. Zaradi 25 milimetrov daljše medosne razdalje so potniki zadaj pridobili še nekaj milimetrov za kolena.

Praktičnost pri limuzini ostaja nespremenjena, saj je prtljažni prostor s 455 litri enako velik. Drugače pa je pri karavanu, ki ima 490 litrov velik prtljažnik oziroma 1.510 litrov ob podrti zadnji klopi, kar je 30 litrov več kot prej.

Ekran je nagnjen k vozniku za boljšo preglednost. Drugačno podobo imajo tudi prezračevalne šobe. | Foto: Mercedes-Benz Ekran je nagnjen k vozniku za boljšo preglednost. Drugačno podobo imajo tudi prezračevalne šobe. Foto: Mercedes-Benz

3. Druga generacija MBUX

V cenejših paketih bodo na sredinski konzoli manjši, 9,5-palčni zaslon na dotik in 10,15-palčni merilniki, bolje opremljene različice pa bodo opremljene z 11,9-palčnim zaslonom na dotik in 12,3-palčnimi digitalnimi merilniki. Velika novost je prihod druge generacije pametnega osebnega pomočnika, ki deluje s podporo umetne inteligence.

Razred S je bil prvi, ki je pridobil to novost, razred C bo drugi mercedes s tem sistemom. Med pomembnejše tehnološke novosti spada tudi digitalni osvetlitveni sistem, ki projicira navigacijska navodila, opozorilne znake na cesto pred vozilom. Žarometi imajo ločljivost kar 1,3 milijona pikslov, z njihovo pomočjo se luči hitreje prilagajajo razmeram na cesti in ne slepijo nasproti vozečih voznikov.

4. Oblikovna nadgradnja brez ostrih linij

Karavan ima 30 litrov večji prtljažnik kot prej. | Foto: Mercedes-Benz Karavan ima 30 litrov večji prtljažnik kot prej. Foto: Mercedes-Benz Nismo pričakovali oblikovne revolucije in Mercedes je naša predvidevanja potrdil. W206 oblikovno sledi linijam razredov A, E in S, zato ima krajše previse, nekoliko bolj kockast sprednji del in drugačno oblikovane žaromete. Proporci ostajajo prepoznavno podobni, ekipa Roberta Lešnika pa je zunanjo podobo dvignila na novo raven. Nekoliko nazaj so pomaknili stekleni del in na pokrov motorja dodali dve izboklini.

Linije in druge zareze so praktično izničili ter poudarili bočno linijo, ki daje avtomobilu nov značaj. Tako kot pri drugih modelih je podoba sprednje maske odvisna od paketa opreme. Pri bolje opremljenih paketih so dodani krom in vsadki v obliki diamantov.

5. Nadgradnja, namenjena izboljšanju udobja

Inženirji so kar dodobra zagrizli v delo ter izboljšali štiritočkovno vzmetenje spredaj in večtočkovno zadaj. S tem so še izboljšali vozne lastnosti, zmanjšali hrupnost in povečali udobje. Serijsko je vgrajeno zračno vzmetenje na zadnji osi pri priključnem hibridu, pri običajno gnanih modelih pa bosta opcijsko na voljo športno vzmetenje in pametno vzmetenje, ki se nenehno prilagaja voznim razmeram. Tako kot razred S je tudi tukaj na voljo krmiljenje zadnjih koles. Naklon se spreminja do 2,5 stopinje - pri hitrosti do 50 kilometrov na uro se zadnja kolesa obračajo v isto smer kot sprednja, nad to hitrostjo pa v obratno smer. S tem je za 43 centimetrov zmanjšan tudi obračalni krog.

Mercedes-benz razred C | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-benz razred C | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-benz razred C | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

Ne spreglejte