Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
11. 9. 2014,
15.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Opel

Četrtek, 11. 9. 2014, 15.48

8 let

Oplov novi 2.0 CDTI dizelski motor – več odzivnosti in uglajenosti

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Opel je pripravil novo generacijo dvolitrskega turbo dizelskega motorja, ki bo vgrajen v modela insignia in zafira tourer. Stroj ponuja več moči in navora ter izpolnjuje emisijski razred Euro 6.

Odločnost motorne ofenzive se nadaljuje

Inženirji v Rüsselsheimu uresničujejo lani napovedan začetek nove motorne dobe, po kateri bo Opel v obdobju od leta 2013 do leta 2016 prenovil kar 80 odstotkov celotne motorne palete. Do leta 2018 pa nameravajo vse skupaj predstaviti 17 novih motorjev.

Po obeh novih srednjeprostorninskih, 1,6-litrskih turbo strojih serije SIDI (bencin) in CDTI (dizel) ter novemu litrskemu trivaljniku so zdaj predstavili še novo generacijo večjega dvolitrskega dizelskega motorja. Ta bo namenjen vgradnji v modela insignia in zafira tourer.

Tehnično naprednejši z električnim pomočnikom prisilnega polnjenja

Novi motor povzema rdečo nit, ki so jo strategi v Rüsselsheimu potegnili do motornih inženirjev v Torinu, ki sodelujejo tudi s kolegi onstran velike luže: večja uglajenost, manj hrupa, manjša poraba in izpusti ter večja moč, navor in boljša odzivnost. Vse to obljubljajo tudi v tem novem stroju, ki se ponaša s 5 odstotki večjo močjo in 14-odstotnim prirastkom navora.

V konkretnih številkah to pomeni 125 kilovatov moči dosegljive pri 3750 vrtljajih in 400 njutonmetrov največjega navora, ki je na voljo v razponu od 1750 do 2500 vrtljajev v minuti. Pri tem je treba poudariti, da so se inženirji poleg temeljitega zniževanja trenja, tresljajev in hrupa lotili še odzivnosti motorja.

Nova kompaktnejša turbina s spremenljivo geometrijo lopatic VGT (variable geometry turbocharger) je za 20 odstotkov bolj odzivna. Pri tem ji pomaga majhen elektromotorček, ki poskrbi za hitrejši dvig vrtljajev vetrnice v turbini in posledično hitrejše povečanje polnilnega tlaka.

SCR katalizator za zmanjševanje strupenih dušikovih oksidov

Izpusti novega 2,0 CDTI motorja izpolnjujejo normative standarda Euro6. S pomočjo sistema SCR oziroma selektivne katalitične redukcije, ki potrebuje AdBlue adetiv (sečnino), se v njegovem izpuhu na podlagi prej omenjene kemične reakcije močno znižuje količina strupenih dušikovih oksidov (NOx).

Ne spreglejte