Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Ponedeljek,
23. 6. 2014,
10.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Opel Družinski Avtomoto Tovorni Avtomoto

Ponedeljek, 23. 6. 2014, 10.47

8 let

Opel vivaro – obrtniški garač ali družinski multipraktik

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Druga generacija vivara trdne temelje izvirnika nadgrajuje z izboljšano prostornostjo, večjim udobjem in varčnejšimi motorji. Prvič tudi z biturbo tehnologijo.

600 tisoč narejenih od 2001

Krepko spremenjen videz, z veliko masko in izrazito klinaso oblikovanimi žarometi bo glavni prepoznavni znak Oplovega aduta med srednje velikimi kombiji. Vivaro prve generacije se je v trinajstih letih obstoja vključno s furgonom prodal v več kot 600 tisoč primerkih, Opel pa se potniško-delavskega izziva loteva razumno, v sodelovanju z Renaultom, ki je vzporedno in na enaki osnovi razvil traffica.

Dve dolžini, dve višini

Skladno z zahtevami trga je kombi na voljo v dveh različno dolgih izvedbah (4998 mm ali 5398 mm), njegov dostavniški dvojček furgon obem dolžinam dodaja možnost izbire dveh različnih višin - 1971 mm ali 2465 mm.

Opel je novinca zasnoval na uspešni obstoječi osnovi, kljub nespremenjeni dolžini obeh medosnih dolžin pa je prostora v obeh izvedbah več.

Potniška kabina je v primerjavi s predhodnikom pridobila slabih dvanajst centimetrov, nakladalna površina furgona pa natančno deset centimetrov več dolžinskega prirastka.

75 litrov odlagalnih površin in predalov

Popolnoma na novo zasnovana kabina odseva oblikovna izhodišča Renaultovih osebnih vozil, po Oplovih besedah pa naj bi bili občutki v kabini kar se da približani avtomobilskim.

V primerjavi s predhodnikovim je voznikovo delovano okolje sodobnejše, predvsem pa bolje prilagojeno vsakdanjih zahtevam bodisi delavskih ekip (furgon) ali družin (kombi). Srednji sedež je v obeh različicah poklopljiv in po potrebi odigra vlogo dodatne odlagalne površine oziroma mizice.

Kabinski del ponuja 75 litrov odlagalnih površin in predalov, od tega kar 24 v sklopu armaturne plošče. Predal pod sovozniškim sedežem je 42-litrski.

Na vrhu armaturne plošče bo (lahko) kraljeval velik, sedempalčni zaslon občutljiv na dotik, podprt z infomracijskim vmesnikom intelliLink, ki ga poznamo že iz Oplovega nabora osebnih vozil.

8 sedežev v kombiju, 8,6 "kubikov" v furgonu

Kombi je serijsko opremljen z osmimi sedeži v treh vrstah, furgonska izvedba pa omogoča tudi doplačilo tako imenovane dvojne kabine z dodatno klopjo s štirimi dodatnimi sedišči, prostornina tovornega dela pa, odvisno od izvedbe, ponuja 5,2 ali 8,6 kubičnega metra prostora.

Opel prilagodljivost povečuje s pametnim ključem in z dvema vrstama zadnjih vrat – dvokrilnimi ali enojnimi, klasično vpetimi v streho.

Podvozje, zasnovano podobno kot pri predhodniku, temelji na uporabi McPhersonovih vzmetnih nog spredaj in štirivodilne, poltoge preme zadaj. Opel trdi, da je z optimizacijo nastavitev vzmetenja izboljšal tudi raven udobja.

Dva različno zmogljiva turbodizelska štirivaljnika z enako delovno prostornino

Opel v svoj dostavniški program prvič vpeljuje motorje oplemenitene z BiTurbo tehnologijo, ki smo jo preizkusili že v povezavi z insignio.

S pomočjo dveh različno velikih turbinskih polnilnikov, manjšim za nižje in večjim za višje območje vrltjajev, zaradi izboljšane učinkovitosti v šibkejši različici (88 kilovatov) Opel obljublja porabo 5,7 litra na sto kilometrov.

Zmogljivejši BiTurbo razvije 103 kilovate in 340 njutonmetrov največjega navora pri 1500 vrtljajih.

Program eco mode proti težki desni nogi

Izvedba z oznako 1,6 CDTI in klasičnim pristopom k prisilnem polnjenju (eno turbinsko puhalo) bo na voljo s 66 ali 85 kilovati največje moči in 260 oziroma 300 njutonmetri največjega navora. Šibkejši od obeh, podprt s sistemom start&stop po uradnih podatkih zagotavlja 6,1 litrsko povprečje.

Posebej varčni bodo izkoriščali tudi prednosti stikala eco mode, ki v prid večji varčnosti omeji razpoložljivo moč in navor, voznika pa opozarja tudi z napotki o najbolj idealnem izrabljanju razpoložljivega navora.

Ne spreglejte