Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
11. 7. 2012,
6.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 11. 7. 2012, 6.52

7 let, 12 mesecev

Opel adam za ugled kul mestnega avtomobila

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Opel je predstavil adama, mestnega malčka, ki stavi na individualno prilagodljivost ter hoče biti šik in premium. Neposredna tekmeca mini in fiat 500. Adam na ceste prihaja naslednje leto.

Neposredna "kul" tekmeca sta mini in fiat 500

Opel je z adamom predstavil le mestnega malčka, ki je z dolžino 3,7 metra daljši od volkswagna upa in fiata 500 (3546 milimetrov), a nekoliko krajši od klasičnega minija (3723 milimetrov). Adam je tri centimetre širši od minija, od katerega pa ima krajšo medosno razdaljo.

Adam zato ne nagovarja le mestne uporabnosti in racionalnosti, temveč hoče biti opazen, moden in šik. Zato sta prav mini in fiat 500 njegova glavna tekmeca. Opel si namerava z adamom pač izboljšati podobo na trgu in postati "kul" avtomobilska znamka.

Avtomobil je zasnoval oblikovalec Mark Adams (od 1. avgusta bo oblikoval cadillace in buicke), ki ni stavil toliko na retro videz, temveč je adamu poskušal vtisniti moderne oblikovalske poteze.

Adam obenem stavi na individualnost, saj bodo lahko kupci izbirali med številnimi barvami zunanjosti in notranjosti ter oblazinjenja. "Na cesti bo zato težko videti dva popolnoma enaka adama," je dejal oblikovalec Adams.

Za zdaj trije corsini štirivaljni motorji, dizla ne bo, električni morda

Adam bo na voljo s tremi bencinskimi štirivaljnimi motorji, ki prihajajo iz corse. V ponudbi bo 1,2-litrski in dve različici 1,4-litrskega motorja. Čez eno leto bo Opel za adama predstavil tudi bencinski trivaljnik s turbinskim polnilnikom. Pri Oplu ocenjujejo tudi možnost električne različice, ki pa še ni potrjena. Znano je, da adam ne bo imel dizelskega motorja.

Ogrevan volanski obroč, samodejno parkiranje, …

Opel je adamu namenil možnost dnevnih svetil LED, v avtomobilu bo tudi sistem za samodejno bočno parkiranje, varnostni sistem ESP, sistem za speljevanje v klancu, v načinu city pa bo občutnejše delovanje električnega servovolana.

V svojega malčka bo Opel vgradil tudi ogrevan volanski obroč, sedempalčni zaslon na dotik za komunikacijo z multimedijskimi napravami in navigacijo. Na zadnjih sedežih bosta tudi dva priključka isofix.

Opel bo adama uradno predstavil na avtomobilskem salonu v Parizu, na ceste pa mestni malček prihaja v začetku naslednjega leta. Cene še niso znane, po napovedih pa naj bi se osnovna različica umestila med osnovna fiata 500 pop in minija first.

Ne spreglejte